Tulevan talven mahdollisesta energiapulasta ja sen äärimmäisestä vaikutuksesta eli suunnitteluissa sähkökatkoista on puhuttu Suomessa elokuusta alkaen. Katkojen todennäköisyyttä on edelleen vaikea arvioida, sillä tarve sähkön sääntelyyn riippuu monesta asiasta.
Muun muassa talven sää, kotimaisen energian tuotanto ja sähköverkon rajayhteyksien toimivuus vaikuttavat siihen, onko sähkökatkoille tarvetta. Tärkeässä roolissa on myös kuluttajien ja teollisuuden omat keinot energian säästämiseksi.
– Suomessa käytetään kaikki konstit ennen kuin sähkön rajoittamiseen lähdetään, se on viimeinen keino. Jos ei tehotuotanto riitä, silloin joudutaan alueellisesti katkomaan sähköjä, ja tämä koskee kaikkia sähkönjakeluyhtiöitä, sanoo Alva Sähköverkkojen käyttöpäällikkö Sakari Kauppinen.
Komento katkoista tulee sähköjärjestelmää valvovalta kantaverkkoyhtiö Fingridiltä.
– Fingrid tekee kaikkensa yhteistyössä naapurimaiden kantaverkkoyhtiöiden kanssa, että emme joudu sähköjä katkomaan. Jopa sen tiukan talvipäivän aikana tehdään toimenpiteitä, mutta sähkökatkot ovat viimeinen vaihtoehto, kertoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.
Varmaa on kuitenkin se, että mikäli sähkökatkoja jouduttaisiin tekemään, ne tulisivat yllätyksenä, ainakin suurelle osalle Jyväskylän alueen kotitalouksista.
Syynä on se, että Jyväskylässä energiayhtiö Alvan Sähköverkkojen asiakkaista noin puolet on tilannut yhtiön häiriötiedotteet (siirryt toiseen palveluun).
– Kyllä se harmaita hiuksia lisää, että emme tavoita kaikkia asiakkaita näissä tilanteissa, Kauppinen sanoo.
Mahdollisista sähkökatkoista tiedotetaan myös monipuolisesti median kautta, mutta tosipaikan tullen aikaa on niin vähän, että tieto tuskin ehtisi tavoittaa kaikkia ennen valojen pimenemistä.
Käytännössä Fingrid seuraa sähkön kulutuksen ja tuotannon tasapainoa 24 tunnin sykleissä ja antaa tarvittaessa alueellisille sähköjakeluverkoille määräyksen sähkökatkojen toteuttamisesta. Kauppisen mukaan tilannekuva tarkentuu tunti tunnilta.
Se, pystytäänkö sähkökatkot välttämään, ratkeaa lopullisesti vasta muutamia tunteja ennen katkoja.
Vasta tässä vaiheessa Alva tiedottaisi omille asiakkailleen ja medialle tulevista sähkökatkoista ja niiden ajoituksesta Jyväskylän seudulla.
– Tavoiteaika tiedottamiselle on puolitoista tuntia tai tunti etukäteen. Siinä on riittävä aika valmistautua. Ettei tiedotettaisi turhaan, vaan vasta kun näyttää, että tilanne todella realisoituu, Kauppinen sanoo.
Jyväskylän alueella energiapulan vuoksi toteutettavat sähkökatkot kestäisivät kerralla noin 1,5 tuntia. Tarvittaessa katko uusittaisiin 4,5 tunnin kuluttua. Kestot eivät ole minuutin tarkkoja, sillä katkot hoidettaisiin käsin, ilman automatiikkaa.
Alva Sähköverkko ei kerro julkisuuteen tarkkoja suunnitelmia siitä, mitkä alueet pimenisivät ensimmäisenä ja missä järjestyksessä sähkökatkot kaupungissa etenisivät. Tämä johtuu siitä, että suunnitelmat vaihtelevat muun muassa sen mukaan, mihin aikaan vuorokaudesta katkoille on tarvetta ja kuinka suuri sähkönkäytön rajoittamisen tarve on.
– Verkon käyttö vaihtelee. Jos kerrommen etukäteen miten asiat etenevät, se ei välttämättä pidäkään paikkaansa, sanoo Alvan varautumispäällikkö Kari Kautto.
Karkeasti voidaan kuitenkin laskea, että puolentoista tunnin sähkökatkot 4,5 tunnin välein jakaisivat kaupungin neljään alueeseen, joilla sähkökatkot kiertäisivät.
Kriittisten toimintojen paikat, kuten esimerkiksi sairaalat ja poliisiasema on suljettu ulos sähkökatkojen piiristä.