Hyppää sisältöön

Stora Enso alkaa kehittää puisia tuulivoimaloiden roottorilapoja saksalaisen yhteistyökumppanin kanssa

Stora Enson ja saksalaisen start up -yhtiö Voodin Bladen kehittämät ensimmäiset puiset tuuliturbiinien lavat asennetaan saksalaiseen tuulivoimalaan tämän vuoden lopulla.

Tuulivoimaloita iltahämärässä.
Tuulivoimaloiden turbiinien lavat valmistetaan nykyisin uusiutumattomista materiaaleista. Kuva: Linnea de la Chapelle / Yle
Keijo Salokangas

Stora Enso alkaa kehittää puusta valmistettavia tuuliturbiinien lapoja. Yhtiö on solminut lapojen kehittämisestä yhteistyösopimuksen saksalaisen Voodin Blade Technology -yhtiön kanssa.

Yhtiöiden tavoitteena on kehittää kevyitä turbiinin lapoja uusiutuvasta ja kierrätettävästä puusta.

Ensimmäiset valmistettavat lavat ovat 20-metrisiä. Ne tehdään Stora Enson Varkauden tehtaan LVL-viilupuusta ja asennetaan Saksassa sijaitsevaan tuulivoimalaan tämän vuoden lopulla. Yhtiöt suunnittelevat myös suurempia, 80-metrisiä lapoja.

Voodin Blade on saksalainen start-up -yritys, joka kehittää tuulivoimaloihin vastuullisia, kierrätettäviä lapoja. Tavallisesti lavat valmistetaan uusiutumattomasta lasi- ja hiilikuidusta, joiden kierrättäminen on hankalaa.

Aiemmin Stora Enso on kertonut myös yhteistyöstä toisen puuteknologiayrityksen, Modvionin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on tehdä puusta ensisijainen materiaali myös tuulivoimaloiden tornien rakentamisessa.

Suosittelemme sinulle