Hyppää sisältöön

Vaasan Sähkö laskee hintojaan joulukuussa kolmanneksen 20 senttiin – yhtiö kiistää viranomaisille tehdyn kantelun vaikuttaneen asiaan

Konsernin liikevaihto on noussut 100 miljoonalla eurolla viime vuodesta. Liikevoittoprosentti on laskussa, mutta tulos on viime vuoteen verrattuna kolmanneksen parempi. Hinnoittelusta tehtiin kantelu KKV:lle.

Vaasan Sähkön sähkökauppayksikön johtaja Hans-Alexander Öst ja toimitusjohtaja Stefan Damlin kertoivat Vaasan Sähkön hinnoittelusta tiedotustilaisuudessa 15.11.22.
Sebu Björklund,
Tuomo Rintamaa

Vaasan Sähkö laskee perussähkön sekä tuulisähkön hintaa joulukuun alusta alkaen. Uusi perussähkön hinta on 19,87 senttiä kilowattitunnilta. Tuulisähkön hinta on joulukuun alusta alkaen 20,32 senttiä kilowattitunnilta.

Hinnassa on huomioitu arvonlisäveron alennus, joka astuu voimaan joulukuussa, jolloin arvonlisävero putoaa 24 prosentista 10 prosenttiin.

Hinta laskee siis jo 21. marraskuuta, mutta aluksi vain 7,5 c/kWh. Toimitusjohtaja Stefan Damlinin mukaan alennus koskee marraskuusta lähtien Vaasan Sähkön kaikkia asiakkaita, joilla on perus- tai tuulisähkösopimus.

Damlinin mukaan hinnan laskeminen on merkittävä päätös yhtiölle.

– Asiakkaiden huoli on ollut mielessämme joka päivä. Meidän tavoitteena onkin ollut löytää ratkaisu koko talveksi. Keskusteluja asiasta on käyty Vaasan kaupungin kanssa läpi syksyn, Damlin toteaa tiedotteessa.

Lopullisen hinnan määritteleminen on ollut haastavaa riskialttiin markkinatilanteen takia.

– Yhtiönä meidän on koko ajan huomioitava kykymme kantaa näitä riskejä. Tämä on haasteemme tässä hankalassa markkinatilanteessa. Meidän pitää myös pitkäjänteisesti pystyä rakentamaan yhtiön ja samalla myös koko Suomen tuotantokapasiteettia.

Yösähköä Vaasan Sähkö tarjoaa jatkossakin, hinta on 3 senttiä halvempi kilowattitunnilta. Kaukolämmön hintaa ei tulla tässä vaiheessa korottamaan.

Damlinin mukaan sähkön hintaa ei lasketa siksi, että Energiavirasto ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto tutkivat Vaasan Sähkön hinnoitteluperusteita.

– Energiaviraston tutkinta liittyy toimitusvelvolliseen tuotteeseen, joka on meillä pörssisähkö. Aikaisemmin ei ollut määriteltyä sitä, mikä on kohtuullinen hinta ja minkälainen tuote sen pitäisi olla.

Lue myös: Ovatko sähköyhtiöt tehneet perusteettomia hinnankorotuksia? ”Hinnat tuntuvat aika suurilta”, sanoo asiaa selvittävä Kilpailuvirasto

Yhtiön vuosi on ollut positiivinen

Konsernin tammi–syyskuun liiketulos oli positiivinen. Liikevoittoprosentti oli viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla 9,9 %, nyt 8,1 %. Liikevoitto on sen sijaan kasvanut lähes kolmanneksen viime vuoteen verrattuna 12,8 miljoonasta eurosta 18,7 miljoonaan euroon.

Loppuvuoden hyviä talouslukuja selittää Damlinin mukaan osaksi Olkiluoto 3.

– Elo- ja syyskuussa saimme paljon merkittävää tuotantoa, muun muassa Olkiluoto 3:n testikäytöstä sekä Vaskiluodon voimalaitokselta, mikä mahdollisti tuloksen tekemisen sähkökaupassa ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Siitä olemme kiitollisia.

Hinnanalennuksen ansiosta konserni tulee Damlinin mukaan menettämään miljoonia.

– Niin kauan kuin Olkiluoto 3 toimii, niin pääsemme tyydyttävään tulokseen, mutta mitään huipputulosta ei ole odotettavissa.

Vaasan Sähkön sähkökauppayksikön johtaja Hans-Alexander Öst toteaa että markkinoilla on monia epävarmuustekijöitä edelleen. Tämänhetkinen leuto sää kuitenkin lupaa hyvää hintojen suhteen.

– Viime kuukausina sää on ollut lämmin ja sateinen, mikä pienentää sähkömarkkinoiden riskejä. Meteorologit lupailevat vastaavaa säätä myös loppuvuodelle, Öst sanoo.

Uusi tuote lähiaikoina

Vaasan Sähkö kehittää parhaillaan uutta hybridituotetta, jossa asiakkaalla on kiinteä sopimus, mutta voi hyödyntää halvempaa pörssihintaa. Hybridituotteessa hinta voi vaihdella sovitun minimi- ja maksimihinnan välillä.

– Haluamme motivoida asiakkaita käyttämään sähköä silloin kun sitä on runsaasti tarjolla. Tulevan tuotteen avulla asiakkailla on mahdollisuus vaikuttaa Suomen omavaraisuuteen sähkön osalta. Pyrimme lanseeraamaan tuotteen mahdollisimman pian, Damlin sanoo.

Lue myös: Tampereen Sähkölaitos ei sittenkään nosta vesisähkön hintaa 33 sentistä enää loppuvuoden aikana

Edit. 16.11. kello 21.54: Juttua täsmennetty. Lisätty Tuulisähkön hinta on joulukuun alusta alkaen 20,32 senttiä kilowattitunnilta. Ja Toimitusjohtaja Stefan Damlinin mukaan alennus koskee marraskuusta lähtien Vaasan Sähkön kaikkia asiakkaita, joilla on perus- tai tuulisähkösopimus.

Edit. 17.11. kello 12.03. Poistettu lause, jossa kerrotaan, että joulukuusta alkaen vain Vaasan sähköverkon alueella asuvat voivat tehdä uuden alennetun hinnan mukaisen sopimuksen. Yhtiön viestintäpäällikön Mikaela Jussilan mukaan henkilöt, jotka asuvat Vaasan sähköverkon alueella mutta eivät osta sähköä Vaasan Sähköltä, voivat siirtyä tälle sopimukselle asiakkaaksi.

Suosittelemme sinulle