Hyppää sisältöön

Outo, voimakas valoilmiö kirkasti taivaan ja herätti huomiota varhain tiistaiaamuna – tähtiharrastaja arvioi, mistä todennäköisesti on kyse

Tähtiharrastusyhdistys Jyväskylän Sirius ry:n puheenjohtaja Arto Oksanen pitää todennäköisenä, että valoilmiön aiheutti meteori, eli avaruudesta maan ilmakehään tullut kappale.

Hankasalmen Murtoisten observatorio
Hankasalmen observatoriossa voi kuunnella revontulia. On mahdollista, että 15.11.2022 havaittuun valoilmiöön mahdollisesti liittyvä ääni on tallentunut observatorion laitteistoon. Arkistokuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Riina Mäentausta
Avaa Yle-sovelluksessa

Välähdyksenomainen, voimakas valoilmio taivaalla on herättänyt tänään aamukuuden jälkeen huomiota muun muassa eri puolella Keski-Suomea.

Havaintoja kirkkaasta valosta on tehty aamulla muuallakin Suomessa, esimerkiksi Orivedellä ja Taivalkoskella.

Yle Jyväskylälle asiasta kertoi ilmiötä itsekin ihmetellyt mies. Hän mainitsi, että valoilmiön yhteydessä oli kuulunut myös voimakas ääni.

Havaintoja on kirjattu ainakin Äänekoskelta, Saarijärven Kolkanlahdesta, Jämsästä, Keuruulta, Petäjävedeltä ja Muuramesta.

Tähtiharrastusyhdistys Jyväskylän Siriys ry:n puheenjohtaja Arto Oksanen pitää todennäköisenä, että kyseessä on ollut meteori, eli avaruudesta maan ilmakehään tullut kappale.

Observatorion allsky-kameran kuva meteorin aiheuttamasta hyvin kirkkaasta valoilmiöstä maasta suoraan ylös taivaalle katsottuna
Kuva: Jyväskylän Sirius ry

Oksasen mukaan on epätodennäköistä, että valoilmiö olisi ihmisen aiheuttama, sillä se on tapahtunut hyvin korkealla ilmakehässä.

Valoilmiöön liittyvästä äänestä ei vielä tiistaina ollut kirjattu havaintoja tähtitieteellisen yhdistyksen URSA:n ylläpitämään havaintorekisteri Taivaanvahtiin.

Asia voidaan kuitenkin mahdollisesti tarkistaa, sillä esimerkiksi Keski-Suomessa Hankasalmen observatoriossa on laitteisto revontulien kuuntelua varten.

Oksanen sanoo, että ääni on voinut tallentua observatorion revontulien ääniä tallentavaan laitteeseen.

Varmistus äänestä saatiin keskiviikkona 16.11.2022. Puheenjohtaja Arto Oksanen Jyväskylän Siriuksesta vahvisti, että meteorista on kirjattu myös äänihavaintoja.

Hankasalmen observatorion laitteista ääntä ei kuitenkaan voinut sateisen ja tuulisen sään vuoksi erottaa. Valoilmiö tallentui kuitenkin Jyväskylässä Nyrölän observatorion allsky-kameraan.

Juttua päivitetty 16.11.2022 klo 14:00. Lisätty tieto valoilmiön yhteydessä tehdyistä äänihavainnoista ja lisätty kuva.

Voit keskustella aiheesta 16.11. kello 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle