Hyppää sisältöön

Hovioikeus kumosi Kittilän kuntapäättäjien virkarikostuomioita – lähes kymmenen vuotta jatkuneen kuntakäräjöinnin haaroja on vieläkin kesken

Rovaniemen hovioikeus on hylännyt kaikki syytteet Kittilän kuntapäättäjien niin sanotussa Eilavaara-jutussa. Päättäjiä syytettiin oikeusavun ostamisesta omaksi hyödyksi kunnan piikkiin.

Kuva on otettu Lapin käräjäoikeudessa syyskuussa 2018, kun Anna Mäkelää kuultiin asianomistajana 27 kittiläläistä kuntapäättäjää koskevassa oikeudenkäynnissä.
Aki Maunula (vasemmalla) ja Timo Kurula (keskellä) ovat olleet syytettyjen penkillä useaan kertaan Kittilän kuntakäräjillä. Heitä on avustanut asianajaja Olli Siponen (oikealla). Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle
Tapani Leisti

Kittilän kuntakäräjien syyttäjien vastamäki jatkuu.

Tänään Rovaniemen hovioikeus hylkäsi kaikki syytteet Kittilän kuntakäräjien niin sanotussa Eilavaara-haarassa.

Hovioikeus vapautti Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajana vuosina 2013–2015 Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajana olleen Timo Kurulan sekä kunnanvaltuuston varapuheenjohtajina toimineiden Aki Maunulan ja Markku Mäkitalon viime maaliskuussa saamista vankeusrangaistuksista.

Lapin käräjäoikeus oli tuominnut Kurulan kolmen ja puolen kuukauden ja Maunulan sekä Mäkitalon kolmen kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeuden tuomiot kumoon hovioikeudessa

Käräjäoikeudessa syytettiin yhteensä yhtätoista luottamusmies- ja virkamiespäättäjää oikeudellisen asiantuntijapalvelun ostamiseen oikeustieteen lisensiaatti Pertti Eilavaaralta liittyvästä päätöksenteosta.

Syyttäjien mielestä oikeudelliset asiantuntijalausunnot tilattiin ja maksettiin ilman kunnanhallituksen päätöstä kunnan varoista. Avusta maksettiin korkoineen yhteensä lähes 17 000 euroa.

Hovioikeus kumosi nyt Lapin käräjäoikeuden viime maaliskuussa langettamat vankeus- ja sakkotuomiot ja hylkäsi kaikki syytteet asiassa.

Hovioikeuden mukaan kunnanhallituksen jäsenet ja kuntajohtajat eivät hankkineet oikeudellista asiantuntija-apua vastoin lakia tai omaksi hyödykseen. Hovin mukaan hankintapäätös tehtiin kuntalain, kunnan hankintaohjeiden ja aiemman käytännön mukaisesti.

Timo Kurulaa käräjillä avustanut asianajaja Olli Siponen on tyytyväinen hovioikeuden ratkaisuun.

– Ratkaisu on odotusten mukainen, sanoo Siponen.

Kittilän yli kymmenen vuoden käräjämaraton

Rovaniemen hovioikeuden antaman vapauttava tuomio juontaa lähes kymmenen vuoden taa, jolloin Kittilän kunnanhallituksen enemmistö riitautui silloisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän kanssa.

Sukset menivät kohtalokkaasti ristiin, kun Mäkelä oli tehnyt kunnanhallituksen tietämättä poliisille tutkintapyynnön kunnan enemmistöomistaman Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta.

Luottamusmiesten ja kunnanjohtajan riitautumisesta kasvoi ainutlaatuinen hallintovalitusten sekä hissiyhtiön toimitusjohtajaa ja kuntapäättäjiä koskevien rikosoikeudenkäyntien vyöry.

Luottamuksen Mäkelään menettänyt Kittilän kunnanvaltuuston enemmistö antoi Mäkelälle potkut kunnanjohtajan virasta. Potkut todettiin laittomiksi lopulta korkeimmassa hallinto-oikeudessa, koska kunnanjohtaja Mäkelää ei ollut lain vaatimalla tavalla kuultu asiassa.

Hissikauppoja koskenut syyte hylättiin

Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari joutui syytteeseen luottamusaseman väärinkäytöstä liiketoiminnassa. Syytteen mukaan Palosaari olisi toiminut väärin hissikauppojen kilpailuttamisessa. Syyte hylättiin ensin käräjäoikeudessa ja lopuksi hovioikeudessa.

Seuraavaksi leivättömän pöytään joutuivat kymmenet Kittilän luottamusmiespäättäjät. Heitä syytettiin virkarikoksista. Pääsyytettyihin kuului kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula.

Syytteet kunnanjohtajan epäasiallisesta kohtelusta hylättiin

Syyttäjien mielestä kuntapäättäjät olivat syyllistyneet virka-aseman väärinkäyttämiseen peruessaan kunnanjohtajan tekemän tutkintapyynnön hissiyhtiön toimitusjohtajasta. Osaa syytettiin työturvallisuusrikoksesta, syyttäjät katsoivat heidän kiusanneen ja kohdelleen Mäkelää epäasiallisesti.

Ankarin syyte tuli törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä syyttäjien katsoessa osan päättäjistä pyrkineen kostamaan Mäkelälle jatkamalla lainvastaisuuksia huomautuksista huolimatta.

Kaikki syytteet hylättiin Lapin käräjäoikeudessa ja Rovaniemen hovioikeudessa.

Korkein oikeus KKO jätti hovioikeuden tuomion lähes kokonaan voimaan. KKO otti käsittelyyn vain syytteet virka-aseman väärinkäyttämisestä koskien kuntapäättäjien tekemää omistajaohjausta, jolla hissiyhtiön toimitusjohtajaa koskeva tutkintapyyntö peruutettiin ja otettiin potkujen jälkeen töihin takaisin.

Kittilä-syytteitä on vieläkin käsittelyssä hovioikeudessa ja KKO:ssa

Kittilän kuntakäräjistä on vielä vireillä jutut hovioikeudessa ja KKO:ssa. Hovioikeus pui Kittilän hallintopäällikkö Esa Mäkisen kiusaamista koskevaa juttua. Lapin käräjäoikeus hylkäsi jutun syytteet 40 kuntapäättäjää vastaan ja syyttäjä vei sen hovioikeuteen.

Kittilän kuntakäräjiksi ristitty lähes 10 vuotta kestänyt oikeusmaraton sai suurta julkisuutta etenkin ennen syytteiden hylkäämistä.

Tänään annettu Rovaniemen hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Jutun hävinneellä syyttäjällä on mahdollisuus hakea muutoksenhakulupaa korkeimmalta oikeudelta.

Suosittelemme sinulle