Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan keskustan pyörätiekokeilu vain Kasarmikadulle

Kokeilun ajaksi Kasarmikadulta poistuu käytöstä reilut kaksikymmentä pysäköintipaikkaa. Myös nopeusrajoitus lasketaan 30 kilometriin tunnissa.

Miehet ylittävät Sibeliuksenkatu torin kulmalla
Sibeliuksenkatu tippui kokeilusta pois, koska kokeilu kadulla olisi ollut vaikea toteuttaa turvallisesti. Kuva: Miki Wallenius / Yle
Petri Lassheikki

Hämeenlinnassa keskustan pyörätiekokeilu toteutetaan vain Kasarmikadulla. Asiasta päätti kaupunkirakennelautakunta tiistaina.

Kasarmikadun pyörätiekokeilu tehdään ensi kesänä. Kokeilun ajaksi Kasarmikadulta poistuu käytöstä reilut kaksikymmentä pysäköintipaikkaa. Myös nopeusrajoitus lasketaan 30 kilometriin tunnissa.

Alun perin valtuuston linjaus oli kokeilla kevytrakenteisia pyöräteitä sekä Kasarmikadulla että Sibeliuksenkadulla.

Asiaa valmisteltaessa Sibeliuksenkatu tippui kokeilusta pois, koska kevytrakenteista pyörätietä ei olisi voinut toteuttaa kadulla kaksisuuntaisena turvallisesti.

Yksisuuntaiset vaihtoehdot molemmilla kadulla katsottiin myös huonosti toimiviksi, koska se olisi hankaloittanut pyöräilyä tarpeettomasti ja tehnyt pyöräreiteistä epäloogisia. Ratkaisu ei myöskään olisi vähentänyt jalkakäytävillä pyöräilyä.

Koska kokeilussa pyritään kustannuksiltaan edullisiin ratkaisuihin, vaihtoehdoissa ei tutkittu esimerkiksi katujen uudelleen rakentamista tai bussilinjojen siirtoa. Sen sijaan pyöräily toteutetaan rajaavilla elementeillä, tiemerkinnöillä ja liikennemerkeillä.

Kasarmikadun kokeilun kustannusarvio on noin 50 000 euroa.

Vuosi sitten valtuusto torppasi varsinaisen pyörätien rakentamisen Sibeliuksenkadulle.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle