Hyppää sisältöön

Verotuksen sähkövähennystä voi hakea tammikuusta lähtien

Sähkövähennys ei vaikuta muuhun kotitalousvähennykseen.

Tampereen sähkölaitoksen lasku.
Kuva: Matias Väänänen / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkeisiin sähkölaskuihin saa tammi–huhtikuussa apua verotuksen sähkövähennyksellä. Kyse on väliaikaisesta vähennyksestä, jolla tuetaan korkeaa sähkön hintaa maksavia kotitalouksia.

Verohallinto neuvoo, että vähennyksen voi tehdä tammikuusta alkaen arvioimalla tammi–huhtikuussa toteutuvia sähköenergiakuluja oman kulutuksen ja sähkösopimuksen hinnan perusteella.

Kun todelliset kulut ovat tiedossa, pitää tehdä uusi verokortti toteutuneilla kuluilla. Jos haluaa ilmoittaa tiedot yhdellä kertaa, uuden verokortin voi hakea toteutuneiden kulujen perusteella huhtikuun jälkeen. Vähennyksen voi myös ilmoittaa esitäytetylle veroilmoitukselle seuraavana vuonna, eli keväällä 2024.

Vain yhdestä asuinpaikasta

Sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat tammi–huhtikuun 2023 aikana yhteensä yli 2 000 euroa. Sähkövähennyksen suurus on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden.

Täyden vähennyksen saa, jos tammi–huhtikuun sähköenergialaskut ovat yhteensä 6 000 euroa.

Vähennystä voi saada 2 400 euroa yhtä vakituista asuntoa kohden, ja yksi henkilö voi saada sähkövähennystä vain yhdestä asuinpaikasta. Useampi henkilö voi kuitenkin saada osansa saman asunnon sähkövähennyksestä, jos esimerkiksi kämppäkaverit maksavat sähkölaskun yhdessä. Verohallinnon mukaan myös puolisot voivat jakaa sähkövähennyksen keskenään, vaikka vain toinen puolisoista olisi maksanut laskun.

Sähkövähennys koskee sähköenergiaa, ei sähkön siirtoa. Kyse on väliaikaisesta kotitalousvähennyksestä, joka ei pienennä muun kotitalousvähennyksen, kuten remontoinnista saatavan vähennyksen määrää.

Verohallinto muistuttaa, että jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että henkilö hyötyy sähkövähennyksestä, kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea. Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea.

Korotukset sähkön hintaan ovat olleet viime aikoina roimia. Moni on saanut kotiin uusia tarjouksia sähköyhtiöiltä. Miten kuluttajan kannattaa nyt toimia?

Suosittelemme