Hyppää sisältöön

Poistotekstiilin keräys alkaa Rovaniemellä – laajenee ensi vuonna Ranualle ja Pelloon

Keräyksen myötä voidaan hyödyntää myynti- ja käyttökelvottomia tekstiilejä. Niiden kuiduista valmistetaan lankaa, kangasta ja erilaisia pehmusteita.

Poistotekstiilikeräyspiste Oulun Kiertokaaren tiloissa.
Keräykseen sopivat puhtaat, kuivat ja loppuunkuluneet tai rikkinäiset vaatteet sekä kodintekstiilit. Kuvituskuva. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Eeva Kuivas

Napapiirin Residuum oy aloittaa tänään torstaina Rovaniemellä poistotekstiilikeräyksen. Keräys aloitetaan pilottivaiheella kierrätyspuisto Residuumin Ekokiepissä. Pilotoinnilla kerätään Residuumin mukaan tietoa poistotekstiilin laadusta ja määrästä.

Keräys mahdollistaa myynti- ja käyttökelvottomien tekstiilien hyödyntämisen. Niiden kuiduista valmistetaan lankaa, kangasta ja erilaisia pehmusteita.

Residuumin mukaan keräykseen sopivat puhtaat, kuivat ja loppuunkuluneet tai rikkinäiset vaatteet sekä kodintekstiilit. Esimerkiksi kengät, tyynyt, voimakkaasti haisevat tekstiilit, sukat ja alusvaatteet kuuluvat sen sijaan jatkossakin polttokelpoiseen jätteeseen. Käyttökelpoisia vaatteita keräykseen ei myöskään haluta, vaan ne kuuluvat edelleen kirpputoreille tai muuten lahjoitettaviksi.

Kotitaloudet saavat tuoda poistotekstiilinsä keräykseen maksuttomasti. Pilotoinnin aikana poistotekstiiliä voi viedä Ekokieppiin enintään kolme kaupan muovikassillista kerrallaan. Pussit tulee sulkea tiiviisti.

Rovaniemellä kerätty poistotekstiili lajitellaan ja pakataan Oulussa, minkä jälkeen se kuljetetaan kuituerotteluun Lounais-Suomen jätehuollon poistotekstiilien kiertotalouslaitoksen pilottilinjastolle Paimioon. Osa tekstiileistä voi päätyä esilajittelun jälkeen myös uudelleenkäyttöön.

Ensi vuonna keräys on tarkoitus aloittaa myös Ranualla ja Pellossa. Keräyspisteitä tullaan tuolloin lisäämään myös Rovaniemelle.

Enemmän aiheesta:

Paidat ja pyyhkeet poistotekstiileihin, vyöt poltettavaksi – tarkista muistilistalta, osaatko kuluttaa vaatteita kestävästi

Jätekukko avaa uusia poistotekstiilien keräyspisteitä Savoon

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle