Hyppää sisältöön

Ylen uutisten aluetoiminnan päälliköksi Karri Lehtiö: ”Oleellinen kysymys on, miten saamme ihmisten äänen kuuluviin kaikkialla Suomessa”

Yle Helsingistä uuteen tehtävään siirtyvä Lehtiö on sitä mieltä, että suurten uutisaiheiden vastapainoksi tarvitaan ihmislähtöistä journalismia.

Karri Lehtiö.
Karri Lehtiö johtaa jatkossa Ylen aluetoimitusten verkostoa. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan (U&A) aluetoiminta saa uuden päällikön. Tehtävään on nimitetty Karri Lehtiö, 44, joka aloittaa pestissään 7. joulukuuta.

Ylen U&A:han kuuluu kymmenen suomenkielistä sekä yksi saamenkielinen aluetoimitus. Niiden kautta Yle on läsnä lähes 30 paikkakunnalla eri puolilla maata.

– Ylellä valtakunnallisuus on aitoa. Pystymme konkreettisesti uutisoimaan asioista kaikkialta Suomesta. Kun maailma pirstaloituu, on esimerkiksi koronapandemiaa ja sotaa, niin silloin lähellä tapahtuvat asiat ovat entistä tärkeämmässä asemassa, Lehtiö sanoo.

Lehtiö siirtyy uuteen tehtävään Yle Helsingin päällikön paikalta. Ennen Yleä hän on työskennellyt muun muassa MTV Uutisten toimituspäällikkönä ja Iltalehden uutispäällikkönä.

”Välillä perspektiivi voi olla ihmisen kokoinen”

Uutismedioita kritisoidaan toisinaan Helsinki-keskeisyydestä eli pääkaupunkiseudun näkökulmasta tehdyistä uutisista. Aluetoiminnan päällikkönä Lehtiö on osaltaan luomassa monipuolisempaa mediamaisemaa.

– Ymmärrän, mistä kritiikki kumpuaa, eikä se aina ole väärässä. Tavoitteeni on vaikuttaa asiaan. Se tapahtuu sisältöjen ja arjen kautta. Oleellinen kysymys on, miten saamme ihmisten äänen kuuluviin kaikkialla Suomessa, Lehtiö toteaa.

Ylipäänsä Lehtiö pitää tärkeänä, että uutisjutuissa kuuluu tavallisten ihmisten ääni.

– Tietysti on tärkeää löytää suuria ja merkittäviä uutisaiheita, mutta välillä perspektiivi voi olla ihmisen kokoinen. Pienestä voi kertoa suurta.

Lehtiö tietää, että alueellisesti Suomessa on valtava määrä tarinoita kerrottavana.

– Ja niissäkin tarinoissa voi olla uutiskontekstia. Koronapandemia ja sota ovat hyviä esimerkkejä, sillä niiden vaikutukset näkyvät kaikkialla. Tällaisissa aiheissa ihmislähtöinen journalismi voi toimia tosi hyvin.

Paikallinen läsnäolo on jatkossakin keskeinen tehtävä

Uudessa työssään Lehtiö työskentelee aluepäälliköiden esihenkilönä ja johtaa aluetoimitusten verkostoa. Hän on osa uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtotiimiä ja vastaa U&A:n vastaavalle päätoimittajalle Jouko Jokiselle.

– Olen varma, että Karrin kokemus ja uudistamiskyky tuovat paljon uutta aluetoiminnan kehittämiseen. Paikallinen läsnäolo ja alueiden valtakunnallinen näkyvyys ovat tulevaisuudessakin Ylen keskeisiä tehtäviä, Jokinen toteaa Ylen tiedotteessa.

Yle Helsingin uuden päällikön rekrytointi alkaa heti.

Suosittelemme