Hyppää sisältöön

Jätteiden kuljetus aiotaan kilpailuttaa keskitetysti Lahden seudulla – Biojätteiden vuoro on kesällä 2024

Lahden seudun jätelautakunta aikoo tehdä asiasta päätöksen joulukuun kokouksessa

etualalla ruskea biojäteastia roskakatoksessa, taustalla keltainen muovijäteastia.
Lahden seudulla aiotaan siirtyä keskitettyyn kilpailutukseen ensiksi sekajätteen kuljetuksissa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Markku Tuhkanen

Lahden seudun jätelautakunta on taipumassa jätekuljetusten keskitettyyn kilpailuttamiseen. Aiheesta on väännetty pitkään, ja vaikka laki velvoittaa ensisijaisesti kunnat huolehtimaan erillisjätteen kuljetuksista, asia on ollut tähän asti kiinteistönomistajien vastuulla.

Koko kuluneen vuoden kestäneen valmistelun jälkeen aika on kypsä uudelle päätökselle joulukuussa.

– Tiedän, että monet jätteitä kuljettavat yritykset eivät pidä tästä muutoksesta. Tulossa on kuitenkin erilaisia, pienempiä alueita niin, ettei mikään yksi iso yritys voi voittaa kokonaisuutta, lupaa jätelautakunnan puheenjohtaja Jari Kaitera (kok.).

Hänen mukaansa jätelautakunnassa on selvä enemmistö tulevan päätöksen takana.

– Ei tämä missään nimessä ole mitään sosiaalidemokratiaa, vaan nyt pistetään markkinat palvelemaan sitä, että kuntalaisilla on edullisemmat jätteenhuoltomaksut aikana kun kaikki muu kallistuu, sanoo kokoomuslainen Kaitera.

Biojätteiden kuljetushinnoissa huimat erot

Tuoreessa biojäteastian tyhjennysten valtakunnallisessa hintavertailussa todetaan, että halvimmalla pääsevät niiden kuntien asukkaat, joissa kunta kilpailuttaa biojätekuljetukset.

Kalleimmat hinnat ovat kunnissa, joissa asukkaat valitsevat jätekuljetusyrityksen itse. Tyhjennysten hinta eri kunnissa vaihtelee liki tuhannesta eurosta reiluun sataseen vuodessa.

Esimerkiksi Hollolassa biojäteastian kertatyhjennys voi olla jopa neljä kertaa kalliimpaa kuin Hämeenlinnassa.

Aluksi kuntien hoitaman kilpailutuksen piiriin on tulossa sekajätteet. Biojätteiden aika koittaa ensi vuonna, kun biojätteen kierrätysvelvollisuus laajenee koskemaan kaikkia yli viiden hengen kiinteistöjä yli 10 000 asukkaan taajamissa.

– Jos tällä hetkellä vertailuissa ollaan huomattavasti kalliimpia biojätteen keräyksen suhteen, niin se johtuu juuri siitä, että jokainen yksittäinen taloyhtiö on yksitellen kilpailuttanut palvelun. Kaikkihan ymmärtää sen, ettei yhden taloyhtiön kilpailutusvoima yksin ole niin suuri kuin koko alueen yhdessä, Kaitera kuittaa.

Aiheesta enemmän:

Lahdessa jätelain vaatimukset eivät täyty nykyisessä mallissa

Lahden seudun jätelautakunnan toimialueeseen kuuluu 9 kuntaa: Asikkala, Heinola, Hollola, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki ja Pukkila.

Suosittelemme sinulle