Hyppää sisältöön

THL:n rokotelinja ei johda jatkoselvityksiin

Joukko lääkäreitä epäili, että hybridi-immuniteettia koskeva tutkimus on saattanut vaikuttaa THL:n eurooppalaisesta linjasta poikkeaviin koronarokotussuosituksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei suosittele neljänsiä koronarokotuksia työikäisille tai sotehenkilöstölle, kuten valtaosassa Eurooppaa tehdään. Kuva: Silja Viitala / Yle
Annu Passoja

Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) ei ala käsitellä THL:n rokotetutkimuksesta esiin nostettuja epäilyjä. Pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof kertoo, että neuvottelukunnan ydinryhmä ei nähnyt asiaa kiireelliseksi eikä niin vakavaksi, että TENK:in pitäisi pyytää Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta selvittämään tutkijoidensa toimintaa.

Ilta-Sanomat uutisoi marraskuun alussa huolesta (siirryt toiseen palveluun), jota osalla lääkärikuntaa oli siitä, että samat THL:n asiantuntijat sekä tutkivat hybridi-immuniteettia että osallistuvat rokotesuositusten antamiseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vaati Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta selvitystä Ilta-Sanomien uutisesta. STM ei ole ottanut julkisuudessa kantaa THL:n luovuttamaan selvitykseen.

THL:n mukaan väitteet siitä, että tutkimusasetelma olisi saattanut vaikuttaa THL:n muusta Euroopasta poikkeaviin ja varsin pidättyväisiin rokotussuosituksiin olivat “salaliittoteorian omaisia”.

Pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof toteaa, että asia voisi päätyä neuvottelukunnan selvitettäväksi, mikäli joku ulkopuolinen tekisi THL:n johdolle ilmoituksen tiedevilppiepäilystä eikä THL sitä selvittäisi. Tällöin valittaja voisi kääntyä TENK:in puoleen.

Neuvottelukunta voisi halutessaan myös oma-aloitteisesti pyytää THL:ää selvittämään tutkijoiden toimintaa, mutta sellainen pyyntö olisi hyvin poikkeuksellinen.

Spoofin mukaan neuvottelukunta saattaa keskustella joulukuun kokouksessaan THL:n rokotetutkimusten tutkimusetiikasta, mutta ei todennäköisesti lausu asiasta julkisuuteen mitään.

Suosittelemme sinulle