Hyppää sisältöön

Savonlinnan vesihuoltoverkoston saneeraus nielee 20 miljoonaa arvioitua enemmän – putkia löytyi 40 km lisää

Savonlinnassa vesijohtoverkoston saneeraukseen tarvitaan vuosittain 2,7 miljoonaa euroa.

Kaivinkoneet kaivavat putkia maahan.
Kaivinkoneet kaivavat vesiputkia maahan. Arkistokuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Maria Bonnor

Savonlinnassa vesihuoltoverkoston saneerausvelka on osoittautunut yli 20 miljoonaa euroa suuremmaksi kuin neljä vuotta sitten arvioitiin. Vesihuoltoverkostoon kuuluvat talousvesijohdot, jätevesiviemärit ja hulevesiviemärit.

Saneerausvelkaa on yhteensä 48 miljoonaa euroa. Lähes tuplaantuneet kustannukset selittyvät muun muassa sillä, että talousvesijohtoa on 40 kilometriä arvioitua enemmän.

– Perimätiedon mukaan talousvesijohtoa piti olla 310 kilometriä. Kun saneerausvelan lähtötietoja tarkennettiin, niin meillähän olikin yli 350 kilometriä, kertoo vesihuoltopäällikkö Esa Hinkkanen.

Tilannetta selittää myös se, että vuoden 2018 laskelmat perustuivat arviohintoihin.

– Jollakin alueella laskimme hinnan olevan 350 euroa/metri ja jollakin 500 euroa/metri. Nyt meillä on analysoitu neljän vuoden saneeraukset ja niistä on laskettu kullekin alueelle toteutunut metrihinta.

Savonlinnan vesihuoltopäällikkö Esa Hinkkanen.
Savonlinnan vesihuoltopäällikkö Esa Hinkkanen. Kuva: Kati Rantala

Savonlinnan talousvesijohdosta noin kaksi kolmasosaa on muoviputkea ja loput valurautaa tai terästä.

Tavoitteena on saneerata täydellisesti vuosina 1950–1979 rakennetut verkostot. Verkoston keskimääräiseksi käyttöiäksi on asetettu 50 vuotta. Saneerauksiin tarvitaan vuosittain 2,7 miljoonaa euroa.

Vesimaksuihin roima korotus monestakin syystä

Savonlinnan tekninen lautakunta päätti vesimaksujen korotuksista lokakuun lopussa. Perusmaksu nousee 35 prosenttia ja käyttömaksut viisi prosenttia. Hinnat tulevat voimaan ensi vuoden alussa.

Taustalla on sähkönhinnan ja muiden kustannusten kasvu, henkilöstön palkkakustannukset sekä investointitarpeet. Savonlinnan Veden palvelumaksuja korotettiin edellisen kerran vuonna 2016.

Investointimenoja lisäävät saneeraustarpeiden lisäksi Kuhasalmen ja Kulennoisharjun pohjavedenkäsittelylaitosten rakentaminen. Niiden kustannukset ovat yhteensä 5,8 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle