Hyppää sisältöön

EU-komissio haluaa Schengen-alueen laajentuvan Bulgariaan, Kroatiaan ja Romaniaan – Komissaari: On aika ottaa mukaan kolme maata lisää

Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia.

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson sanoo, että on aika liittää Schengen alueeseen myös Bulgaria, Kroatia ja Romania.
Anne Orjala,
Ilmari Reunamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

EU-komissio ehdottaa Schengen-alueen laajentamista Bulgariaan, Kroatiaan ja Romaniaan.

Komissio kertoo tiedotteessa pyytävänsä Euroopan unionin neuvostoa ”viipymättä hyväksymään” maiden täysimääräisen osallistumisen Schengen-alueeseen.

Schengen-alueeseen kuuluu tällä hetkellä 22 EU-maata sekä 4 maata EU:n ulkopuolelta: Norja, Islanti, Sveitsi ja Liechtenstein.

– Schengen on yksi EU:n suurimpia saavutuksia. Siihen liittyvät yhteydet kasvattavat sisäisiä markkinoita, talouksia sekä ihmisten elintasoa. 22 EU-maata ja neljä muuta maata kuuluvat Schengeniin, ja nyt on aika ottaa mukaan kolme lisää, sanoi EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson tiedotustilaisuudessa.

Johansson vannoi, että maat täyttävät Schengen-ehdot

Bulgaria, Kroatia ja Romania ovat pitkäaikaisia EU:n jäseniä. Bulgaria ja Romania liittyivät EU:hun vuonna 2007 ja Kroatia vuonna 2013.

Jotkut maat ovat ilmaisseet huolia, jotka liittyvät siihen, miten maat ovat toimineet järjestäytyneen rikollisuuden vastaisessa taistelussa ja maahanmuuton hoitamisessa.

Tiedotustilaisuudessa Johansson vannoi, että Bulgaria, Romania ja Kroatia täyttävät kaikki kriteerit.

Päästäkseen Schengen-alueeseen maiden on pitänyt käydä läpi monivaiheinen arviointi.

Tarkoituksena on helpottaa vapaata liikkumista

Schengen-sopimuksen tarkoituksena on helpottaa henkilöiden vapaata liikkumista Schengen-alueella.

Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia.

– Schengen-alueen laajentuminen muuttaa Eurooppaa turvallisemmaksi, sillä sen myötä yhteisten ulkorajojen suojaaminen ja poliisiyhteistyö tehostuvat. Lisäksi laajentuminen lisää vaurautta, sillä ihmisten ja yritysten väliset yhteydet helpottuvat eikä rajoilla enää tuhlaudu aikaa, EU-komission tiedotteessa sanotaan.

Bulgarian, Romanian ja Kroatian täysimääräisestä osallistumisesta Schengen-alueeseen on tarkoitus äänestää 8. joulukuuta oikeus- ja sisäasioiden neuvostossa.

Lähteet: Reuters

* Herättääkö Schengen-alueen ehdotettu laajentuminen ajatuksia? Voit keskustella aiheesta torstaihin 17. marraskuuta 2022 kello 23:een saakka.

Lue myös:

”Schengen on vaarassa” – Euroopasta kuuluu vapaata liikkuvuutta vastustavia ministeriääniä

Suosittelemme