Hyppää sisältöön

Sebastian Vettel lausui pysäyttävät sanat kuultuaan tärkeän uutisen suomalaiselta luottomieheltään – tällainen F1-legenda todellisuudessa on

Sebastian Vettelin menestyksekäs F1-ura huipentuu viikonloppuna. Nelinkertaisen maailmanmestarin uteliaisuus maailmaa ja ihmisiä kohtaan on tehnyt hänen suomalaisiin kuntovalmentajiinsa ison vaikutuksen.

Sebastian Vettel ja Antti Kontsas.
Sebastian Vettel ja kuntovalmentaja Antti Kontsas ovat tehneet yhteistyötä yhdeksän vuoden ajan. Niistä kuusi vierähti Ferrarilla. Kuva: XPB Images
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

– Missä on mun Linnan kutsu? Olen melkein suomalainen mies.

Sebastian Vettelin täysin puskista tullut heitto MTV Urheilulle F1-kauden 2010 päätöskisan jälkihöyryissä herätti aikoinaan Suomessa kovaa kiinnostusta. Tuolloin 23-vuotiaasta saksalaisesta oli tullut sarjan kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari. Vettel oli päästänyt suomalaisia sutkautuksia myös kauden muissa kisoissa.

Suomalaisuus onkin näytellyt yhden kaikkien aikojen menestyksekkäimmän F1-kuljettajan tarinassa isoa roolia. Kuntovalmentajat Tommi Pärmäkoski (2008–2011), Heikki Huovinen (2012–2013) ja Antti Kontsas (2014–2022) ovat valmistaneet saksalaiskuljettajan kestämään pitkän kauden rasitukset.

Pärmäkoski sanoo, että suomea häneltä ja Aki Hintsalta aikoja sitten oppineen Vettelin sutkautus Linnan juhlista kuvastaa Vettelin älykkyyttä ja kiinnostusta asioita kohtaan.

– Sebastian on hyvin oivaltava. Hän poimi jonkun homman ja kysyi, mikä sen tausta on. Se jäi alitajuntaan. Se on osoitus siitä, miten hän välittää muiden kulttuurista.

Formula ykkösissä neljä maailmanmestaruutta saavuttaneen Vettelin vuonna 2007 alkanut ura kuninkuusluokassa tulee päätökseen viikonloppuna Abu Dhabissa. Pärmäkoski ja Kontsas avaavat, millainen persoona Vettel uransa alussa oli ja miten hän on muuttunut.

Sebastian Vettel.
Sebastian Vettel tuuletti ensimmäistä maailmanmestaruuttaan Abu Dhabissa 2010. Kuva: Darren Heath/Getty Images

Ensikohtaaminen Suomessa

Nuoren Pärmäkosken vuonna 2008 vetämä treeni paikalliselle lukioporukalle Kuortaneen urheiluopistolla teki vaikutuksen formulavarikoilla mainetta niittäneeseen lääkäri Aki Hintsaan. Hän vinkkasi Pärmäkoskelle parikymppisestä Vettelistä.

Ei mennyt kauaa, kun Vettel tuli Suomeen ja Pärmäkoski veti nuorelle saksalaiselle treenin. Molemmat vakuuttuivat toisistaan.

Vettelissä Pärmäkoskeen teki välittömän vaikutuksen, miten hän kohtaa ihmisen.

– Muistan ensimmäisen kerran, kun hän ojensi kättään ja katsoi silmiin. Hän oli kohtelias, mutta siinä oli kuitenkin aina sellainen pieni hymynkare mukana.

– Siinä on tietynlainen leikkisyys, huumorintaju ja hyvä inhimillisyys, mutta myös iso saavutustarve. Siihen aikaan mikään muu ei ollut hänelle niin tärkeää kuin se, että joku päivä hänestä tulee maailmanmestari.

Vettel oli asenteensa puolesta ihanteellinen kuljettaja F1-insinööreille. Hän on viettänyt useita tunteja päästääkseen entistä paremmin jyvälle autonsa metkuista.

Kun Pärmäkoski toimi Vettelin kuntovalmentajana, Vettel oli nuori kuljettaja, joka vain halusi urallaan eteenpäin.

– Minulla oli helppo työ, koska Sebastian oli nuori ja halusi mennä koko ajan eteenpäin. Kaikki energia meni siihen, että hän halusi olla formula ykkösissä parempi kuin kukaan muu. Minun piti ainoastaan välillä tehdä asioita rennommiksi.

Tommi Pärmäkoski ja Sebastian Vettel.
Tommi Pärmäkoski ja Sebastian Vettel varikolla vuoden 2010 Etelä-Korean GP:n harjoituksissa. Kuva: Getty Images
Tommi Pärmäkoski muistelee Sebastian Vettelin ensimmäistä maailmanmestaruutta.

”Erittäin vaikuttava”

Kontsaksesta puolestaan tuli Vettelin kuntovalmentaja Vettelin viimeisellä Red Bull -kaudella 2014. Ennen Vetteliä hän oli toiminut Sebastien Buemin (2011) ja Jean-Eric Vergnen (2012–2013) kuntovalmentajana. Kun Kontsas aloitti Vettelin valmentajana, Vettel oli jo kokenut kuski ja nelinkertainen maailmanmestari.

– Loppujen lopuksi persoonallisuus oli hyvin samanlainen kuin nytkin. Hän muistaa juttutuokiot viiden vuoden takaa ja mistä ihminen oli kiinnostunut silloin ja osaa tehdä niistä vitsejä. On nähty myös ehdoton puoli. Sebastian ei koskaan mieti, pystyykö hän tähän. Se vain riippuu siitä, miten hän sen tekee.

Kontsaksen mukaan Vettelin yksi vahvimmista ominaisuuksista on muuntautumiskyky. Hän osaa vaihtaa vapaalle ja unohtaa hetkeksi päätyönsä.

– On poikkeuksellista, että pystyy vaihtamaan äärilaitojen välillä niin nopeasti. Usein ihmiset ovat vahvasti jumissa moodissaan. Sebastian on tuossa erittäin vaikuttava, Kontsas sanoo.

Vettel kertoi heinäkuussa lopettamisestaan Instagram-videolla. Siinä hän avasi perheen tärkeyttä ja arvojaan.

– Siinä näkyi selkeä kuva hänen elämästään. Hän ei määrittele itseään F1-kuljettajana. Hän määrittelee itsensä normaalina kaverina, joka tykkää normaaleista asioista. Yksi kiinnostuksen kohteista vain sattuu olemaan kilpa-ajaminen.

Sebastian Vettel ja Tommi Pärmäkoski.
Vettelin ja Tommi Pärmäkosken yhteinen matka F1-varikolla päättyi kauden 2011 lopussa. Kuvassa myös Bernie Ecclestone. Kuva: imago sportfotodienst/ All Over Press
Sebastian Vettel ja Heikki Huovinen
Vettelin toisena kuntovalmentajana toimi Heikki Huovinen vuosina 2012–2013. Kuva: Getty Images
Sebastian Vettel ja Antti Kontsas.
Vettel ja Antti Kontsas ovat viihtyneet yhdessä hyvin F1-varikolla. Kuva: XPBCC

Kiinnostava maailma

Viime vuosina urheilumaailma on oppinut tuntemaan Sebastian Vettelin, jolla on näkemystä muustakin kuin formula ykkösistä. Hänestä on kuoriutunut sarjan eräänlainen mielipidevaikuttaja, joka on ottanut kantaa muun muassa ilmastonmuutokseen sekä vähemmistöjen oikeuksiin. Kannanotot ovat näkyneet myös F1-varikolla, kun hän on ottanut paidoillaan kantaa seksuaalivähemmistöjen puolesta sekä rasismia vastaan.

Vaikka F1-legendan yhteiskunnallinen vaikuttaminen on näkynyt vasta viime vuosina, Pärmäkosken mukaan jo nuoresta Vettelistä huomasi uteliaisuuden elämää kohtaan.

– Ihailin siitä, miten hän otti kiinni hetkestä, Pärmäkoski ylistää.

Myös Kontsas sanoo Vettelin olleen aina hyvin kiinnostunut siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

– Sebastian on ollut aina hyvin yksityinen ihminen. Viime vuosina hän on näyttänyt, millainen ihminen hän on kisojen ulkopuolella. Se antaa kuvan, että muutos olisi ollut isompi. Ne ajatukset ovat olleet kuitenkin siellä jo yhdeksän vuotta sitten.

Sebastian Vettel sateenkaaripaidassa.
Vettel osoitti Unkarin GP:ssä 2021 sateenkaaripaidassa tukensa seksuaalivähemmistöjen puolesta. Kuva: Formula 1 via Getty Images
Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton kampanjoivat rasismia vastaan.
Vettel ja Lewis Hamilton ovat kuljettajia, jotka haluavat ottaa kantaa ja vaikuttaa. Kuva: Getty Images
Sebastian Vettel.
Vettel pyöräilemässä hotellilta F1-varikolle. Kuva: LightRocket via Getty Images

Kontsas itse kasvoi nuorempana Afrikassa. Kaksikko keskustelee toistensa kanssa paljon yhteiskunnasta ja maailmasta.

– Olen nähnyt kaikenlaisia kulttuureja ja taustoja pienestä pitäen. Sebastiankin on nuoresta asti mennyt Eurooppaan ja nähnyt kaikenlaista. Hän tutkii loppuun asti, mistä on kyse, mitä yksityiskohtia siinä on ja mikä logiikka siinä on.

– Projektit ovat täysin Vettelin oma-aloitteisuutta. Hän on halunnut käyttää asemaansa hyväkseen. Jos hänellä on jotain sanottavaa, hän haluaa sanoa sen.

Kontsas antaa esimerkkejä siitä, miten ekologisuus näkyy Vettelin elämässä. Vettel yrittää välttää lentämistä kisoihin. Hän käyttää usein junaa tai autoa. Varikolle hän kulkee pyörällä.

– Kaikki logistiikkavalinnat menevät hyvin paljon sen mukaan, mikä on ympäristöystävällistä. Sebastian on ajanut kesällä suurimpaan osaan kisoista autolla.

– Televisiosta on voinut välillä nähdä, että Sebastian nostaa maasta jonkun roskan. Hän tekee sen saman jokaikisellä lenkillä. On aivan salettia, että hän ottaa sen mukaan ja vie roskikseen. Siinä näkyy ehdottomuus. Jos hän johonkin uskoo, hän vie sen loppuun asti.

Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Lewis Hamilton ja Mark Webber.
Vettelillä, Fernando Alonsolla, Lewis Hamiltonilla ja Mark Webberillä oli mahdollisuus maailmanmestaruuteen ennen kauden 2010 päätöskisaa. Kuva: Getty Images

Ensimmäinen maailmanmestaruus

Pärmäkoskelle ehdottomana huippuhetkenä on jäänyt mieleen Vettelin ensimmäinen maailmanmestaruus kaudella 2010. Asetelma Abu Dhabissa ajettuun päätöskisaan oli poikkeuksellinen, sillä neljällä kuljettajalla oli mahdollisuus maailmanmestaruuteen.

Vettel lähti päätöskisaan takamatkalta. Ferrarin Fernando Alonso johti MM-sarjaa, tallikaveri Mark Webber oli toisena, Vettel kolmantena ja McLarenin Lewis Hamilton neljäntenä.

Vettel ajoi kovassa painekattilassa osakilpailuvoittoon. Samaan aikaan hänen kovin vastustajansa Alonso jumittui Renault'n Vitali Petrovin taakse.

– Teki vaikutuksen, miten hän pystyi siinä hetkessä keskittymään siihen hommaan. Siitä paalupaikka ja kilpailun voitto, Pärmäkoski muistelee.

Vaikka yhteisen taipaleen päättymisestä on 11 vuotta, Vettelin ja Pärmäkosken yhteys on säilynyt. Jotain ystävyyden tasosta kertoo, että Vettel ilmoitti lopettamispäätöksestään Pärmäkoskelle ennen kuin tiedosta tuli julkinen. Saman hän teki tietenkin myös Kontsakselle.

– Omalla tavallaan suhde on parantunut, sillä kyse on enää vain ystävyydestä. Kun toinen soittaa, puhutaan perheestä tai siitä, mitä maailmassa on tapahtunut, Pärmäkoski sanoo.

Kimi Räikkönen ja Sebastian Vettel Itävallan GP-viikonloppuna 4.7.2021
Kimi Räikkönen ja Vettel ovat hyviä ystäviä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Vettelin perintö

Legendaarisia F1-kuskeja on historia täynnä. Moni on jättänyt saavutuksillaan oman jälkensä. Kontsaksella on selvä vastaus Vettelin jättämästä perinnöstä.

– Ihmisyys on spesiaalijuttu, josta hänet tullaan muistamaan. F1:ssä menee usein viikko tai kaksi, kun joku on unohdettu. Uskon, että Sebastian tullaan muistamaan. Hänellä on ollut niin monelle aikaa.

Kontsaksen mukaan Vettelin tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä täysin auki. Suomalaisen oma tulevaisuus on kuitenkin selvillä. F1-kisojen reissaaminen vuodesta toisteen on hyvin kuluttavaa puuhaa.

– En jatka kenenkään kuljettajan kanssa. Minulla on 12 vuotta täynnä. Koen, että tämä on minulle ja Sebastianille oikea aika vaihtaa työtä. Jään moottoriurheiluun jossain määrin, mutta en ole enää tässä roolissa mukana.

Reissaamisesta puheen ollen Kontsas haluaa lisätä vielä yhden esimerkin Vettelistä ihmisenä. Kontaksesta tuli tänä vuonna isä. Hän on kiertänyt vain puolet kisoista. Muissa kisoissa häntä on tuurannut Kimi Räikkösen F1-uran aikainen kuntovalmentaja Mark Arnall.

– Hän tietää, millaista on olla isä. Kun Sebastian sai kuulla, että minulle oli tulossa lapsi, hän tarjosi minulle vaihtoehtoja.

– Antti, pyydän, että teet ensi vuonna vähemmän kisoja. Ole kotona, sillä se on niin tärkeää, että näet lapsesi kasvavan, Vettel sanoi.

Antti Kontsas antaa esimerkin siitä, millainen ihminen Sebastian Vettel on

Suosittelemme