Hyppää sisältöön

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF: Suomen talouskasvu pysähtyy ensi vuonna

Valuuttarahaston mukaan Suomen hallituksen on tärkeää huolehtia siitä, ettei finanssipolitiikka ala kiihdyttää inflaatiota entisestään. Me suositamme hiukan tiukempaa finanssipolitiikkaa ensi vuodelle, sanoo valtuuskunnan johtaja Ylelle.

Suomessa vierailleen valtuuskunnan johtaja Wojciech Maliszewski sanoo Ylelle, että Suomen talouden suurimpia huolenaiheita ovat sodan aiheuttamat jälkishokit taloudelle.
Yle–STT,
Elli-Alina Hiilamo

Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan Suomen julkista taloutta on tulevaisuudessa vakautettava huomattavasti.

Suomen talouskasvu pysähtyy ensi vuonna Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien riskien vuoksi, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) torstaina julkaisemassaan lausunnossa.

IMF: mukaan hallitus on onnistuneesti ohjannut Suomen koronavirusepidemian läpi ja tehnyt työllisyyttä parantavia rakenteellisia uudistuksia. Valuuttarahasto arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna noin kaksi prosenttia.

Venäjän keväällä käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaan heikentää kuitenkin Suomen talousnäkymiä ensi vuodelle, ja talouskasvu jää valuuttarahaston arvion mukaan nollan tuntumaan.

– Tätä seuraa hidas elpyminen ja paluu hieman yli yhden prosentin potentiaaliseen kasvuun, arviossa todetaan.

Suomessa vierailleen valtuuskunnan johtaja Wojciech Maliszewski sanoo Ylelle, että Suomen talouden suurimpia huolenaiheita ovat sodan aiheuttamat jälkishokit taloudelle. Osa niistä on jo näkyvissä, hän sanoo.

Näitä ovat Maliszewskin mukaan suomalaisten kotitalouksien ostovoiman heikentyminen energian hintojen nousun ja korkojen nousun myötä. Myös luottamus talouteen on laskenut.

– Samaan aikaan muu Eurooppa on syvissä talousongelmissa sodan vuoksi, ja sen heijastusvaikutukset voivat tulla Suomen talouteen noin seuraavan puolen vuoden aikana.

Inflaatio tänä vuonna noin seitsemän prosenttia

Sota lisää IMF:n mukaan painetta nostaa julkisia menoja, mikä voi lisätä inflaatiota eli yleistä hintojen nousua.

Valuuttarahaston mukaan Suomen hallituksen on tärkeää huolehtia siitä, ettei finanssipolitiikka ala kiihdyttää inflaatiota entisestään. Inflaatiopainetta voisi valuuttarahaston mukaan hillitä elvyttävän finanssipolitiikan purkaminen ensi vuonna.

Suomessa vierailleen valtuuskunnan johtaja Wojciech Maliszewski sanoo, etteivät finassipoliittiset toimet saisi olla ristiriidassa rahapolitiikan kanssa. Rahapolitiikasta vastaava Euroopan keskuspankki (EKP) pyrkii nyt hillitsemään poikkeuksellisen korkeaa inflaatiota nostamalla ohjauskorkojaan.

Käytännössä IMF:n pelkona on siis se, että Suomen hallitus alkaa esimerkiksi energian hintoja kompensoivilla tukitoimillaan ruokkimaan inflaatiota, kun samaan aikaan EKP pyrkii omilla toimillaan hillitsemään sitä.

– Me suositamme [Suomelle] hiukan tiukempaa finanssipolitiikkaa ensi vuodelle verrattuna nykyisiin suunnitelmiin. Tämä saavutettaisiin suurelta osin sillä, että tuet hauraassa asemassa oleville kotitalouksille kohdennettaisiin paremmin, Maliszewski sanoo.

Valuuttarahasto arvioi, että inflaatio nousee tänä vuonna seitsemään prosenttiin, ja ensi vuonna inflaatio hidastuu noin neljään ja puoleen prosenttiin. Varsinkin kallistunut energian hinta on nostanut suomalaisten elinkustannuksia.

Inflaation eli yleisen hintojen nousun arvioidaan hidastuvan ensi vuonna. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Maliszewskin mukaan Suomen tilanne on kuitenkin parempi kuin monilla muilla EU-mailla.

– Suomi on paremmin valmistautunut energiaturvallisuuden kannalta, hän sanoo Ylelle.

Suomen julkista taloutta on keskipitkällä aikavälillä vakautettava IMF:n mukaan huomattavasti, jotta velkasuhde kääntyisi laskuun. Vakautuksen pitäisi kuitenkin olla pankin arvion mukaan asteittaista.

Maliszewskin mukaan velan kestävä taso tulee varmistaa sillä, että vakauttaminen aloitetaan. Suomen täytyy varautua etenkin väestön ikääntymiseen liittyviin kustannuksiin, hän sanoo.

– Tämä on hyvin tärkeää.

Omassa arviossaan IMF toteaa, että Suomen on yhä jatkettava rakenteellisia uudistuksia.

IMF:n valtuuskunnan arviot eivät ole virallisia, ne esitellään IMF:n johtokunnalle mahdollista keskustelua ja päätöksentekoa varten.

Korjattu 10.20: Valuuttarahasto arvioi inflaatiopainetta hillitsevän elvyttävän talouspolitiikan purkaminen, ei elvyttävä talouspolitiikka.

Juttuun lisätty 12:01 Wojciech Maliszewskin haastattelu.

Suosittelemme sinulle