Hyppää sisältöön

Kiusaaminen on monimutkainen ilmiö, josta on vaikea päästä eroon – podcast-sarjassa korostetaan aikuisten vastuuta kiusaamisen ehkäisyssä

Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun uusi podcast-sarja antaa puheenvuoron kiusaamisen eri osapuolille.

Nykypäivänä kiusaamista tapahtuu paljon myös netissä ja somessa. Kuvituskuva. Kuva: Amanda Ölander/Yle
Kalle Suomi

Uusi podcast-sarja Kuulolla kiusaamisesta on julkaistu tänään. Sarjaa voi seurata Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun sosiaalisen median kanavissa.

Podcastissa pohditaan mitä kiusaaminen on, miksi joku kiusaa, miten voidaan luoda turvallinen yhteisö ja hyvä yhteishenki, miten kiusaamista saadaan vähennettyä, minkälaiset jäljet koulukiusaaminen jättää ja miten siitä voi toipua.

Äänensä saavat kuuluviin muun muassa nuoret, päiväkodin ja koulun työntekijät, entinen koulukiusattu sekä kiusatun lapsen vanhempi.

Sarja on suunnattu kaiken ikäisille ja sen tarkoituksena on herättää keskustelua kiusaamisesta ilmiönä.

Aikuiset ovat avainasemassa kiusaamisen ehkäisyssä, muistuttaa Valopilkun hankekoordinaattori Nina Kaituri.

– Me aikuiset olemme koko ajan esimerkkeinä lapsille ja nuorille siitä, miten me puhumme toisista ihmisistä, miten kohtaamme toisen ihmisen ja miten pystymme hyväksymään erilaiset tavat toimia.

Kaituri mainitsee hyvänä käytännön esimerkkinä aikuisten käyttäytymisen sosiaalisessa mediassa.

– Siinä on kyllä tosi paljon sellaista, johon voisimme kaikki vaikuttaa. Että ryhdymmekö heti arvostelemaan ja lynkkaamaan toisia. Nuoret näkevät tämän ja ajattelevat, että on ilmeisesti ihan ok käyttäytyä noin toisia ihmisiä kohtaan, sanoo Kaituri.

Väkivalta ja sen kuvaaminen ovat jo arkipäivää

Nina Kaiturin mukaan raaka väkivalta nuorten keskuudessa on lisääntynyt selvästi.

– Kouluväkivalta on saanut katuväkivallan piirteitä. Sovittuja tappeluita ja hakkaamisia, joita muut sitten kuvaavat. Tämä on sellainen raadollinen tämän ajan ilmiö.

Kuulolla kiusaamisesta -podcast on tehty yhteistyössä Lahden ensi- ja turvakodin, Päijät-Hämeen Mielenterveysomaiset FinFami ry:n ja Lahden OmaKamun kanssa. Videoiden osalta mukana on myös Motoristit koulukiusaamista vastaan ry.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle