Hyppää sisältöön

Heinolassa ei tapahtunutkaan rikosta, kun rekkalastillinen öljyä valui luontoon – Hovioikeus kumosi tuomion törkeästä ympäristön turmelemisesta

Valtio velvoitettiin maksamaan syytettyjen oikeudenkäyntikuluja noin 200 000 eurolla

Pieni varalämpövoimala. Edessä niittyä, voimalan ympärillä metsää.
Heinolassa sijaitsevalta Vuohkallion varavoimalaitokselta valui noin 40 000 litraa öljyä ympäristöön vuonna 2017. Kuva: Elina Rantalainen / Yle
Markku Tuhkanen

Itä-Suomen hovioikeus on kumonnut käräjäoikeuden langettamat tuomiot Heinolan Vuohkallion öljyvuotojutussa.

Syksyllä 2017 lämpöyhtiö Loimua Oy:n varavoimalan öljysäiliöstä valui luontoon noin 40 000 litraa kevyttä polttoöljyä. Öljyvahinko sai alkunsa muutostöistä.

Hovioikeus kumosi operatiivisen johtajan saaman kuuden kuukauden ehdollisen rangaistuksen törkeästä ympäristön turmelemisesta ja vapautti Loimua Oy:n käräjäoikeuden tuomitsemasta yhteisösakosta.

Valtio velvoitettiin korvaamaan syytettyjen oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli kahdella sadalla tuhannella eurolla.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi jutussa tuomion vuoden 2021 syyskuussa. Tuomion saanut operatiivinen johtaja sekä yhteisösakkoon tuomittu Loimua Oy valittivat käräjäoikeuden päätöksestä Itä-Suomen hovioikeuteen.

Perusteluissaan hovioikeus katsoo, ettei operatiivinen johtaja ole laiminlyönyt öljyvuodon aiheuttaneiden muutostöiden organisointia eikä hän ole huolimattomuudellaan aiheuttanut ympäristön turmelemista.

Yhteisösakoista vapauttamista puolestaan perustellaan sillä, että Loimuan öljyvuoto on ollut vaikeasti havaittavissa eikä ole osoitettu, että sen havaitsematta jättämiseen olisivat johtaneet puutteet tai laiminlyönnit yhtiön turvallisuuskäytännöissä.

– Tässä oli elementtejä molempiin suuntiin, mutta hovioikeus painotti nyt vastaajien näkemyksiä. On hyvin epätodennäköistä, että hakisimme hovioikeuden tuomioon valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta, sanoo aluesyyttäjä Heikki Ylisirniö.

– Hovioikeuden perustelut olivat johdonmukaiset ja tuomio oli tehty tältä pohjalta, toteaa puolestaan Helsingin yliopiston ympäristöoikeuden professori Kai Kokko.

Heinolan kaupungilla kesti kuukausia ottaa sille kuuluva vetovastuu öljyvahingon jälkisiivouksessa. Katso viedolta, miten Heinolan kaupunki kommentoi hitauttaan.

Aiheesta enemmän:

Luontoon valui säiliöautollinen öljyä, kaupunki hidasteli jälkitorjunnassa – järveen laskevat ojat puhdistettiin vasta vuosi onnettomuuden jälkeen

Suosittelemme sinulle