Hyppää sisältöön

PAM julisti kuuteen hiihtokeskukseen kolmipäiväisen työnseisauksen joulukuussa

Palvelualan ammattiliiton PAM haluaa rajoitetulla työnseisauksella vauhdittaa työehtoneuvotteluita MaRa:n kanssa. Lakko koskee hiihtokeskustyöntekijöitä.

Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari ja välinehuoltaja Joni Niemelä kommentoivat suunniteltua lakkoa.
Pekka Loukkola,
Pirkko Kukko-Liedes

PAMin hallitus on keskeyttänyt hiihtokeskusalan työehtoneuvottelut Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:n kanssa ja päätti tänään rajoitetusta työnseisauksesta kuudessa hiihtokeskuksessa 1.12.–3.12.2022.

Työnseisaus koskee hiihtokeskusalan työehtosopimuksen piirissä olevia työntekijöitä yrityksissä ja niiden hiihtokeskuksissa.

Mukana ovat Rukakeskus Oy:n hiihtokeskus Kuusamossa, Huippupaikat Oy:n hiihtokeskukset Kuopiossa (Tahko) ja Sotkamossa (Vuokatti), Oy Levi Ski Resort Ltd hiihtokeskus Kittilässä, Pyhätunturi Oy:n hiihtokeskus Kemijärvellä ja Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy:n hiihtokeskus Kolarissa.

PAM:n järjestöjohtaja Risto Kalliorinteen mukaan kiistassa on kyse palkankorotuksista, mutta laajemminkin työehdoista.

– Olemme kaukana toisistamme. Mukana työnseisauksessa on noin 500 pamilaista, lähinnä rinnekeskusten työntekijöitä, kertoo Kalliorinne.

Mukana eivät ole hotellityöntekijät, eli hotellit pysyvät auki, Kalliorinne painottaa.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa kävivät tuloksettomat palkkaneuvottelut lokakuussa. Sen jälkeen on käyty työehtosopimusneuvotteluja, jotka PAM katkaisi tänään.

Hiihtokeskusala on ollut sopimuksettomassa tilanteessa jo marraskuun alusta saakka. Työnseisaus alkaa torstaina 1. joulukuuta klo 16.00 ja loppuu lauantaina puoliltaöin tai sitä ennen alkavan vuoron päättymiseen.

Rukalla toivotaan sopua

Rukakeskus Oy:n paikallisjohtaja Matti Parviainen toivoo, että neuvotteluratkaisuun päästään vaikka valtakunnansovittelijan avustuksella.

– Olen vielä tällä hetkellä luottavainen, että ratkaisu löytyy. Teemme lähipäivinä arviot mitkä vaikutukset voisivat olla rinnetoiminnoissa, jos lakko toteutuu. Lakkovaroitus on tullut aivan äsken, joten emme ole ehtineet vielä asioita selvittää tarkemmin, kertoo Parviainen.

Tahkon ja Vuokatin kaudenavaus voi siirtyä

Huippupaikkojen toimitusjohtaja Lauri Suutarinen toivoo, että lakkoon saakka ei mennä.

– Jos mennään, se voi tarkoittaa rinnekauden avauksen siirtymistä Vuokatissa ja Tahkolla viikolla eteenpäin, kertoo Suutarinen.

Työseisauksesta olisi Suutarisen mielestä vahinkoa koko alueen matkailulle, sillä kauden avaus olisi samalla merkinnyt myös alueen matkailuyrityksille kävijöitä.

Nopea ratkaisu on toiveissa

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors harmittelee tilannetta.

– Työnseisaukset ovat aina harmillisia, ja tietysti toivomme, että osapuolet pääsisivät nopeasti sopimukseen.

Työnseisauksesta aiheutuvia taloudellisia menetyksiä hiihtokeskuksille Lindfors ei tässä vaiheessa ryhdy arvioimaan.

– Sesonki ei vielä ole kuumimmillaan, mutta valmistelevia töitä hiihtokeskuksissa kyllä riittäisi jo näin kauden alkuvaiheessa, Lindfors sanoo.

Hiihtokeskusten kauden aloitusta ovat haitanneet ja paikoin viivyttäneet lämpimän alkutalven aiheuttamat lumetusongelmat. Esimerkiksi Pyhätunturilla kausi alkaa viikkoa aiottua myöhemmin, 25. marraskuuta, eli vain muutamaa päivää ennen työnseisausta.

Juttua muokattu 17.11. kello 17:24: Lisätty video artikkeliin.

Suosittelemme sinulle