Hyppää sisältöön

Ulosottolaitos takavarikoi kolme venäläistä lentokonetta – niitä operoinut suomalaisyhtiö kieltäytyi antamasta matkustajatietoja viranomaisille

Yhtiö kiistää jättäneensä tietoja luovuttamatta. Ulosottolaitos on takavarikoinut pakotteiden kohteena olevaa omaisuutta Suomessa jo lähes 200 miljoonan euron arvosta.

Yksityislentokone Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoradalla.
Kuvassa on yksi takavarikoiduista venäläisten omistamista lentokoneista. Kuva on otettu Helsinki-Vantaan lentokentällä lokakuussa 2021. Kuva: Harri Koskinen
Jyri Hänninen,
Minna Knus-Galán

Ulosottolaitos on takavarikoinut kolme venäläisessä omistuksessa olevaa yksityislentokonetta. Syynä on epäily siitä, että lentokoneet ovat pakotelistalla olevien tahojen omistuksessa tai käytössä.

MOT-toimitus uutisoi huhtikuussa 2022, että suomalainen Polar Aviation oy operoi kolmea venäläisten omistamaa yksityislentokonetta. MOT:n tutkimusten mukaan koneet omistaa venäläinen liikemies Sergei Grištšenko. Hän on tehnyt pitkän uran Venäjän valtion omistamassa Gazprombankissa. Venäläispankki on myös lentokoneiden aikaisempi omistaja. Grištšenko ei ole EU-pakotteiden kohteena.

Takavarikoitujen lentokoneiden käyttäjäksi on merkitty Suomen ilma-alusrekisteriin suomalaisyhtiö Polar Aviation oy. Ulosottolaitos ei julkisissa päätöksissään kerro, miksi viranomainen epäilee lentokoneiden olevan pakotelistalla olevien tahojen käytössä. Johtava kihlakunnanvouti Aki Virtanen sanoo, ettei hän voi salassapitovelvollisuuden ja asian keskeneräisyyden takia kertoa asiasta tarkemmin.

Epäilyjen taustalla saattavat olla Polar Aviationin yhteydet EU:n ja Yhdysvaltain pakotelistalla olevaan venäläissuomalaiseen oligarkki Gennadi Timtšenkoon. Timtšenko on ollut Polar Aviation oy:n asiakas.

Polar Aviation kiistää yhteydet Gennadi Timtšenkoon.

– Polar Aviation oy:lla ja Gennadi Timtšenkolla ei ole mitään tekemistä keskenään. Polar Aviation oy on täysin suomalaisomisteinen osakeyhtiö, joka on kahden maailman suurimman liikelentokonevalmistajan takuuhuoltokeskus.

– Tämä tarkoittaa, että Polar Aviation oy:n toiminta on täysin läpinäkyvää kansainvälisille ilmailu- sekä muille viranomaisille, Polar Aviationin asianajaja kirjoittaa sähköpostissaan MOT-toimitukselle.

Kollaasikuvitus: Sergei Grishchenkon passi ja Gasprombankin pääkonttorin valokuva.
MOT-toimitus uutisoi huhtikuussa 2022, että venäläinen liikemies Sergei Grištšenko omistaa kolme Suomen ilma-alusrekisterissä olevaa lentokonetta. Omistukset kulkevat venäläisten suosiman veroparatiisimaa Kyproksen kautta. Kuva: Yle MOT ja AOP

Ulosottolaitos: Polar Aviation ei luovuta matkustajatietoja

Osana selvitystyötään ulosottolaitos pyysi Polar Aviation oy:tä luovuttamaan matkustajatiedot vuosilta 2021–2022. Tietojen avulla olisi voitu selvittää, ketkä koneita ovat käyttäneet ja onko heidän joukossaan pakotelistalla olevia ihmisiä.

Ulosottolaitoksen päätöksen mukaan Polar Aviationin toimitusjohtaja Hanna Hakamo kieltäytyi ensin luovuttamasta tietoja. Hakamo perusteli kieltäytymistä vedoten ”kaupallisiin sopimuksiin”. Toisen pyynnön jälkeen Polar Aviation toimitti ulosottolaitoksella osan matkustajatiedoista, mutta nekin olivat puutteellisia.

”Polar Aviation oy ei ole vieläkään toimittanut ulosottomiehen pyytämiä matkustajatietoja mistään lentokoneesta vuoden 2021 osalta”, ulosottolaitoksen päätöksessä todetaan. Päätös on tehty 16. marraskuuta.

Vastauksessaan Ylen MOT-toimitukselle Polar Aviation sanoo ulosottolaitoksen päätöksen olevan virheellinen.

– Polar Aviation oy ei ole kieltäytynyt toimittamasta asiakirjoja ulosottolaitokselle, vaan Polar Aviation oy on toimittanut kaikki viranomaisten ja ulosottolaitoksen pyytämät dokumentit, asianajaja kirjoittaa MOT:lle lähettämässään sähköpostissa.

Ulosottolaitoksen tulkinnan mukaan ne tiedot, joita matkustajista oli saatu, ovat salassapidettäviä, eikä niitä luovutettu Ylen MOT-toimitukselle.

Kolme takavarikon kohteena olevaa konetta ilmoitettiin Suomen ilma-alusrekisteriin elokuussa 2021. Sen jälkeen koneet ovat tehneet satoja matkoja esimerkiksi Wieniin, Hampuriin, Marokkoon, Italiaan ja Dubaihin.

Ulosottolaitoksen tekemän, takavarikkoja koskevan väliaikaistoimen mukaan lentokoneita ei saa luovuttaa kenellekään ilman viranomaisten antamaa lupaa.

Ylen MOT-toimituksen toimittaja Jyri Hänninen kertoi toukokuussa 2022 Uutispodcastin jaksossa, kuinka pakotteiden noudattamista valvotaan ja mitä oligarkkien omaisuutta on takavarikoitu Suomessa.

Rikkaat venäläiset suosivat pitkään Suomea

Rikkaat venäläiset ovat vuosikymmenien ajan käyttäneet yksityislentokoneita, joita on operoitu Helsinki-Vantaan lentoasemalta käsin. Oligarkki Gennadi Timtšenko omisti vuoteen 2014 saakka suomalaisen liikelentoyhtiön Airfix Aviation oy:n, jonka laivueessa oli parhaimmillaan yli 15 lentokonetta.

Suomessa Timtšenkon yhtiöt kuten lentoyhtiö Airfix Aviation, käyttivät rahoitus- ja yritysjärjestelyihin erikoistuneen Corporate Advisor Group (CAG) oy:n palveluita. Yhtiön toimitusjohtaja on Heimo Hakamo. Hän on Polar Aviationin toimitusjohtajan Hanna Hakamon isä.

Heimo Hakamo oli myös Timtšenkon Airfix Aviationin hallituksen jäsen vuosina 2014–2019. Hakamo kertoi huhtikuussa 2022 MOT:lle, että hänen tehtävänsä oli ajaa pakotelistalle joutuneen yhtiön toiminnot hallitusti alas.

Varsinaista liiketoimintaa Timtšenkon yhtiöllä ei Hakamon mukaan ollut vuoden 2015 jälkeen.

Gennadi Timtsenko puhuu puhelimeen aurinkolasit päässään.
Takavarikoituja koneita on operoinut suomalainen Polar Aviation -yhtiö. Venäläissuomalainen oligarkki Gennadi Timtšenko on ollut yhtiön asiakas. Kuva: Sergey Guneev / Sputnik

Lähes kaksisataa takavarikkoa Suomessa

Ulosottolaitos on tehnyt helmikuun 2022 jälkeen pakotteisiin liittyviä takavarikoita ja väliaikaistoimia on yhteensä 187 kappaletta. Niiden kohteena olevan omaisuuden arvoksi ulosottolaitos arvioi 191 miljoonaa euroa.

Takavarikkojen tai väliaikaistoimien kohteena on ollut esimerkiksi venäläis-suomalaisen oligarkki Boris Rotenbergin arvoautoja ja kiinteistöjä, Gennadi Timtšenkon omistukset entisessä Hartwall Areenassa sekä venäläisten omistamia veneitä, kemikaaleja, terästuotteita ja kokonaisia junavaunuja.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla Euroopan unioni asetti pakotteita venäläisiä yrityksiä ja ihmisiä kohtaan. Henkilöpakotteita on kohdistettu myös liikemiehiin, jotka kuuluvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Muokattu 18.11. klo 14:46. Jutun ingressiin on lisätty maininta siitä, että Polar Aviation Oy kiistää jättäneensä luovuttamatta tietoja viranomaisille.

Voit keskustella uutisesta 19.11. kello 23:een saakka.

Sisältö muilla kielillä

Suosittelemme sinulle