Hyppää sisältöön

Evijärveläisen siemenpakkaamon yrittäjä sai ehdollista vankeutta myytyään vuosia tavallisia siemeniä luomuna

Vuonna 1956 syntynyt mies on toiminnallaan muun muassa vaarantanut luomuketjun luotettavuutta.

Väärin tiedoin myytyjä siemeniä myytiin miltei 320 000 kiloa. Kuvituskuva Kuva: Rinna Härkönen / Yle
Tuomo Mäenpää

Evijärvellä siemenpakkaamoa pyörittänyt mies on saanut vuoden ja kuusi kuukautta ehdollista vankeutta siemenhuijauksessa.

Vuonna 1956 syntynyt mies on harjoittanut erilaisten viljelykasvien kylvösiementen kauppaa.

Mies on myynyt vuosia tavallisia viljasiemeniä luomusiemeninä. Luomusiementen myyntihinta on korkeampi kuin tavanomaisesti tuotettujen siementen myyntihinta. Väärin tiedoin myytyjä siemeniä myytiin miltei 320 000 kiloa.

Mies on muun muassa kiinnittänyt siementen myyntipakkauksiin valmistamiaan vääriä vakuustodistuksia, joiden mukaan kyse olisi ollut sertifioiduista luomusiemenistä. Myös ostajille toimitetuissa laskuissa on kerrottu siemenien olevan luomua. Lisäksi yrityksen kotisivuilla on ollut toiminnasta harhaanjohtavia tietoja.

Syyttäjän mukaan mies on taloudellisen hyödyn saamisen lisäksi vaarantanut rikoksillaan luomutuotteiden elintarviketjun luotettavuutta.

Rikokset ajoittuvat vuosille 2015–19. Mies oli jo menettänyt pakkaamoluvan vuonna 2014.

Mies sai huijauksestaan itselleen noin 60 000 euron suuruisen taloudellisen hyödyn. Lisäksi hän on aiheuttanut siementen ostajille taloudellista vahinkoa.

Tutkintapyynnön asiasta teki Ruokavirasto. Asianomistajia jutussa oli satamäärin, muun muassa yrityksiä, maatalousyhtymiä ja yksityishenkilöitä.

Mies myönsi syytteistä törkeän petoksen ja törkeän väärennyksen. Muut syytteet olivat nimikkeeltään siemenkaupparikkomus, markkinointirikos ja teollisuusrikos.

Helsingin käräjäoikeudessa marraskuun alussa mies tuomittiin kaikista viidestä rikoksesta. Sen sijaan kaikki syyttäjän ja asianomistajien korvausvaatimukset eivät toteutuneet.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Syyttäjä on ilmoittanut tyytymättömyyttä ainakin rikoksella saavutettua hyötyä koskevan menettämisvaatimuksen hylkäämisestä.

Lue myös:

Poliisin tutkinta pohjalaisesta siemenpakkaamosta loppusuoralla

Ruokavirasto teki poliisille tutkintapyynnön pohjalaisesta siemenpakkaamosta

Suosittelemme sinulle