Hyppää sisältöön

Rovaniemen lastensuojelusta puuttuu yhä työntekijöitä – avi määräsi epäkohdat korjattaviksi lokakuun loppuun mennessä

Kaupungin lastensuojelussa on yhä virkoja avoinna. Laittomat jonot on saatu silti purettua.

Viime vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain mukaan sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 35 lasta tai nuorta asiakkaana.

Rovaniemen kaupungin lastensuojelu ei ole onnistunut korjaamaan kaikkia toimintansa epäkohtia.

Kaupunki sai Lapin aluehallintovirastolta viime kesäkuussa huomautuksen lastensuojelulain laiminlyönneistä. Epäkohdat ja lainvastaisuudet oli korjattava lokakuun loppuun mennessä.

Vs. palvelupäällikkö Kaisa-Maria Rantajärven mukaan työntekijätilanne on edelleen haastava, mutta epäkohtia on saatu korjattua osittain.

Tilanne osittain korjaantunut

Avin huomautuksen mukaan esimerkiksi useille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille ei Rovaniemellä oltu nimetty vastaavaa sosiaalityöntekijää. Sosiaalityöntekijöillä oli myös liikaa asiakkaita.

Kaupungin mukaan suurin syy ongelmiin on ollut pula lastensuojelun työntekijöistä. Kaupungissa avoinna oleviin sosiaalityöntekijän virkoihin ei ole saatu palkattua henkilökuntaa.

Rantajärven mukaan kaupungin lastensuojelun avohuollossa on tällä hetkellä yhteensä 12 sosiaalityöntekijän virkaa, joista kolme on edelleen täyttämättä.

Kaupungin aville antaman selvityksen mukaan sosiaalityöntekijöitä on yritetty houkutella lastensuojelun avoinna oleviin tehtäviin muun muassa nostamalla palkkatasoa.

Laittomuuksien taustalla muuttunut laki

Viime vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain mukaan sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 35 lasta tai nuorta asiakkaana.

Viime keväänä yhdellä lapsiasioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä saattoi Rovaniemellä olla jopa yli 50 asiakasta. Ilman omaa nimettyä sosiaalityöntekijää oli yli sata lasta ja nuorta.

Tässä asiassa tilanne on Rantajärven mukaan parantunut.

Rantajärven mukaan Rovaniemen kaupungin lastensuojelussa ei tällä hetkellä ole yhtään lasta ilman nimettyä lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää.

Avi pohtii, riittääkö selvitys

Rovaniemen kaupunki antoi selvityksensä lastensuojelun tilanteesta lokakuun lopussa. Aville antamansa selvityksen mukaan kaupungin tilanne on helpottanut keväästä 2022 vähän.

Tekemättömän työn velkaa on silti niin paljon, ettei sitä ole vielä täysin saatu kurottua kiinni.

Lapin avi päättää jatkotoimenpiteistä mahdollisesti ennen joulukuun alkua.

Mikäli avi katsoo, että lastensuojelussa on edelleen epäkohtia, se voi antaa Rovaniemen kaupungille asiasta hallinnollista ohjausta. Vakavin ohjauksen muoto voi olla määräys, jota voidaan tehostaa sakon uhalla.

Enemmän aiheesta:

Rovaniemi on laiminlyönyt lastensuojelulakia – epäkohdat ja lainvastaisuudet on korjattava syksyyn mennessä

Suosittelemme sinulle