Hyppää sisältöön

Tutkinta vakavasta eettisestä rikkomuksesta Hämeenlinnan Lentopallokerhossa valmistui – lajiliitto päättää seurauksista

Lentopalloliitto ja Suomen urheilun eettinen keskus vaikenevat tutkinnan sisällöstä. Lajiliitto päättää mahdollisista kurinpitotoimista tutkintaraportin perusteella ja asianosaisia kuultuaan.

Hämeenlinnan Lentopallokerho on voittanut vuodesta 1999 alkaen kymmenen Suomen mestaruutta. Arkistokuva Lentopallokerhon ottelusta Kuusamoa vastaan 7. lokakuuta 2022. Kuva: Dani Branthin / Yle

Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) on saanut valmiiksi Hämeenlinnan Lentopallokerhoon liittyvän tutkintansa. Suek tutki, onko naisten lentopallojoukkueen sisällä tapahtunut vakava eettinen rikkomus. Tutkinta kesti vajaat kaksi kuukautta.

Asia päätyi tällä viikolla Lentopalloliiton käsiteltäväksi. Liitto päättää mahdollisista kurinpitotoimenpiteistä tutkintaraportin perusteella ja asianosaisia kuultuaan.

Lentopalloliitossa asian käsittelee sääntöryhmä. Ryhmän puheenjohtaja Hannu Kananen arvioi, että päätös syntyy muutaman viikon päästä.

Tutkintapäällikkö Jouko Ikosen mukaan Suek sai tutkitun asian selvitettyä.

– Tutkinnassa kuultiin alle kymmentä henkilöä. Kuulemiset muodostavat raportin rungon. Uskon, että Lentopalloliitto pääsee asiassa eteenpäin tutkintaraportin avulla.

Kiusaamista, seksuaalista häirintää tai epätasa-arvoista kohtelua

Jouko Ikosen mukaan selvitetty asia sijoittuu aikaan ennen kuluvaa vuotta. Suek aloitti tutkinnan saatuaan vähintään kaksi asiaan liittyvää yhteydenottoa.

Tutkintapäällikkö ei halua tarkentaa, mistä tutkitussa rikkomuksessa on kyse, koska asian käsittely on lajiliitossa kesken. Hän kertoi syyskuussa Ylelle, että tutkinta liittyy henkilöön tai henkilöihin joukkueen sisällä, ei koko joukkueeseen.

Yleisesti ottaen Suekin tutkimissa eettisissä rikkomuksissa voi olla kyse kiusaamisesta, seksuaalisesta häirinnästä tai epätasa-arvoisesta kohtelusta.

Suek ei ole tehnyt tutkinnan yhteydessä tutkintapyyntöä poliisille.

Lentopalloliitto kuuluu Suomen olympiakomitean keskitetyn kurinpidon piiriin. Keskitetty kurinpito tuli voimaan tämän vuoden alussa. Koska epäilty rikkomus on tapahtunut ennen vuotta 2022, kurinpitotoimista päättää liitto.

Suosittelemme sinulle