Hyppää sisältöön

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähelle suunniteltu jättiareena etenee – jatkossa Suomeen halutaan Lady Gagan kaltaisia supertähtiä

Areenan yhteyteen tulevasta hotellista on jo tehty sopimus. Tapahtumia järjestämään on tulossa yksi Euroopan suurimmista alan yrityksistä. Vain rahoittajat puuttuvat.

Suuntaa antava Arkkitehtitoimisto Skootin havainnekuva Vantaan Kivistöön suunnitellusta suurareenasta ja sen yhteyteen tulevasta hotellista. Kuva: Arkkitehtitoimisto Skoot Oy

Vantaalle suunniteltu 32 000 katsojan tapahtuma-areena etenee kaupungin päätöksenteossa. Kaupunginhallitus päätti tämän viikon maanantaina vuokrata hankeyhtiölle Kivistön aseman vieressä sijaitsevan 3,7 hehtaarin suuruisen alueen 50 vuodeksi.

Vantaan kaupunkiympäristölautakunta puolestaan hyväksyi tiistaina areenan ja sen yhteyteen tulevan hotellin mahdollistavan kaavamuutosesityksen. Kaavaa käsitellään vielä kaupunginhallituksessa ja valtuustossa. Tämä tapahtunee ennen vuoden vaihdetta.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan yksityisellä rahalla toteutettava Arena 3.3 keskus on kaupungin kärkihankkeita.

– Iso areena tuo meille hyvin paljon mahdollisuuksia. Se on istumapaikoiltaan olympiastadionin luokkaa ja käytettävissä myös talviaikaan. Pitää muistaa, että matkailu ja tapahtumat tuottavat koko Suomelle enemmän tuloja kuin maa-, metsä- ja kalatalous yhteensä, Viljanen sanoo.

Jatkossa Vantaa haluaa olla Viljasen mukaan merkittävä tapahtumien järjestämiskaupunki.

Hotellista jo sopimus

Kun hallin mahdollistava kaava on vuoden vaihteen kieppeillä hyväksytty, hankeyhtiö Arena 3.3 Oy voi hakea rakennuslupaa. Tätä ennen tapahtumakeskukselle pitää kuitenkin löytää rahoittajat.

Yhtiön mukaan neuvotteluissa sijoittajien kanssa ollaan pitkällä. Projektinjohtaja Esa Sillanpää Arena 3.3 Oy:stä kertoo, että rahoittajiksi on tulossa mahdollisesti kansainvälinen suuryritys sekä kotimainen sijoittajaryhmä.

Ukrainassa käytävä sota on kuitenkin tuonut epävarmuutta myös rahoitusalalle. Jos Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan, areenan rakentamiseen olisi jo varat, uskoo Sillanpää.

Rahoittajien mukaan lähtemistä saattaa helpottaa se, että areena on käynyt jo neuvotteluja varteenotettavien vuokralaisten kanssa.

– Pystymme tarjoamaan rahoittajille kiinteän tuoton 10–20 vuoden sopimuksella, sanoo Sillanpää.

Tapahtumien ja konserttien järjestämisestä yhtiö on neuvotellut 10 vuoden operaattorisopimusta yhden Euroopan suurimman alan yrityksen CTS Eventim AG:n suomalaisen edustajan Lippupiste Oy:n kanssa.

– Hanke on kiinnostava ja neuvotteluja on käyty, mutta sopimuksesta olemme vielä kaukana, sanoo Lippupiste Oy:n toimitusjohtaja Ari Palhamo.

Areenan yhteyteen rakennettavan hotellin pyörittämisestä on puolestaan 20 vuoden operaattorisopimus Holiday Inn-ketjun kanssa, kertoo Sillanpää.

– Hotellista tulee vuokratuloja melkein kolme miljoonaa euroa vuodessa, hän sanoo.

Vantaan kaupunki aikoo vuokrata hallin liikuntatiloja päiväaikaan. Jos areena toteutuu, Vantaa ostaa Sillanpään mukaan seuraavien 16 vuoden ajan koululaisille liikuntatilojen käyttöä noin miljoonalla eurolla vuodessa.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan vielä ei ole linjattu, miten paljon Vantaa vuokraa tiloja, mutta asiaa valmistellaan parhaillaan. Se on tarkoitus viedä pian kaupunginhallitukseen päätettäväksi.

– Jos näin suuri halli tulee, kaupunki on ilman muuta kumppani, eikä sen tarvitse rakentaa alueelle omia liikuntatiloja. Voidaan säästää investoinneissa, Viljanen toteaa.

Areena tulee muutaman minuutin päähän lentokentästä

Länsi-Vantaalla Kehäradan, Hämeenlinnanväylän ja Kehä kolmosen varrella sijaitseva Kivistö sopii Viljasen mukaan areenan paikaksi erinomaisesti siksi, että sinne on helppo tulla junalla, autolla ja lentokoneellakin, vaikka ulkomailta asti.

– Se on liikenteellisesti yksi Suomen parhaita paikkoja. Isoihin kansainvälisiin tapahtumiin tulee ihmisiä myös ulkomailta, ja lentoasemakin on vain yhden pysäkin päässä, Viljanen hehkuttaa.

Jos areenalle löytyy nopeasti rahoittajat, rakentaminen saattaa alkaa jo ensi vuoden lopussa. Keskuksen rakentamisen arvioidaan maksavan noin 150 miljoonaa euroa.

– Tähtäimessä on, että areena olisi valmis vuosien 2025–2026 vaihteessa. Sellaista ollaan mietitty, että avajaisissa esiintyisi yksi maailman suurimmista artisteista, esimerkiksi Lady Gaga, Sillanpää sanoo.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 19.11.2022 klo 23:00 asti.

Juttua korjattu 18.11.2022 klo 15:42. Toisin kuin aiemmin jutussa väitimme Arena 3.3 Oy:llä ei ole tapahtumien ja konserttien järjestämisestä Lippupiste Oy:n kanssa operaattorisopimusta. Siitä on vasta neuvoteltu.

Enemmän aiheesta:

Horjuuko Helsingin asema tapahtumateollisuuden kruununjalokivenä? Infrassa alan mukaan vakavia puutteita: "Siinä on varmaan Helsingillä pohdittavaa"

Suosittelemme sinulle