Hyppää sisältöön

Mikkeli sai hallitukselta 1,6 miljoonaa lisää valtionosuuksia ja rahat lentokentän ylläpitoon, palkkaharmonisaatiostakin hyvitystä

Hallituksen täydentävä talousarvio tuo Mikkelille yli pari miljoonaa euroa lisää rahaa.

Ilmakuva Mikkelin lentokentästä. Kiitorata ja lähiympäristön rakennuksia.
Mikkelin kaupunginvaltuusto päätti säilyttää lentokentän. Nyt valtio antoi kentälle rahoituksen noin puoleksitoista vuodeksi. Kuva: Mikko Kankainen
Maria Bonnor
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtio myöntää Mikkelille 1,6 miljoonan euron korotuksen valtionosuuksiin tälle vuodelle. Mikkelin haki kahta miljoonaa euroa.

Mikkelin lisäksi valtionosuuden korotusta hakivat Etelä-Savossa Mäntyharju ja Pertunmaa, mutta ne eivät saaneet hallitukselta lisärahaa.

Valtionosuuden korotuksia myönnetään kunnille, jotka tarvitsevat lisätukea poikkeuksellisten tai tilapäisten vaikeuksien vuoksi. Päätöksissä painotettiin viime vuoden tilinpäätösten tietoja ja lisärahoituksen ehtona oli, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi.

Mikkeli teki viime vuonna nollatuloksen ja on toteuttanut jo tämän vuoden ajan säästöohjelmaansa.

Valtio hyvittää vanhoja palkkaharmonisaation kustannuksia

Mikkeli hyötyy jonkin verran myös siitä, että valtio hyvittää ennen vuotta 2021 syntyneitä palkkaharmonisaation kustannuksia. Kyse on aiemmin laiminlyödyistä palkoista, jotka vääristävät vuosien 2021–2022 tulosta.

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen arvioi, että Essoten suurin omistajakunta Mikkeli hyötyy tästä joitain satoja tuhansia euroja.

Siirtymätasaukset tarkistetaan ensi vuonna.

Mikkelin ja Lappeenrannan lentokentille miljoonan tuki

Työ- ja elinkeinoministeriö toi täydentävään talousarvioon miljoonan euron lisäyksen, jolla tuetaan Mikkelin ja Lappeenrannan matkailuhankkeita.

Hallituksen talousarvion täydennyksestä tuleva miljoona euroa jaettaisiin alustavan tiedon mukaan tasan Lappeenrannan ja Mikkelin kesken.

Käytännössä tuki on osoitettu kaupunkien ylläpitämien lentokenttien ylläpitoon. Lentokenttiä ei voida tukea suoraan valtion budjetista EU-säännösten vuoksi.

Maanantaina Mikkelin kaupunginvaltuusto teki päätöksen lentokentän säilyttämisestä. Perusteena oli muun muassa se, että kentän uskottiin saavan valtion rahoitusta.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan mukaan sähkölentokoneiden tulo markkinoille mahdollistaa sen, että kotimaan sisäiset lentoyhteydet ja maakuntakenttien käyttö lisääntyy tämän vuosikymmenen aikana.

Korjaus 24.11.2022 klo 14.53: Korjattu palkkaharmonisaation kustannuksista kertovaa kappaletta. Aiemmin jutussa väitettiin virheellisesti, että valtio korvaa palkkaharmonisaation kulut vuosilta 2021-2022. Muokattu myös otsikkoa ja alaotsikkoa vastaamaan tekstiä.

Korjaus 17.11.2022 klo 7.42: Matkailuhankkeisiin osoitettu miljoona euroa jaettaisiin alustavan tiedon mukaan puoliksi Lappeenrannan ja Mikkelin kesken. Alun perin summan jakautumisesta puoliksi kerrottiin jutussa varmana.

Korjaus 17.11.2022 klo 17.19: Essoten alijäämä on yli 28 miljoonaa euroa, ei 29 miljoonaa. Pyöristettiin Mikkelin osuus alijäämästä 17 miljoonaan euroon. Aiempi luku oli 17,7 miljoonaa.

Lue myös:

Suosittelemme