Hyppää sisältöön
Brasilian hyökkääjätähti Neymar on jälleen mukana vuoden 2022 MM-kisoissa.

Jalkapallomahti Brasilia saapui MM-kisoihin, kun maan tilanne on tulenarka – ”Äärioikeisto kidnappasi pelipaidan, joka kuului ennen koko kansalle”

”Brasilian Trumpina” tunnettu Jair Bolsonaro ja äärioikeisto ovat tehneet ikonisesta kanarialinnunkeltaisesta paidasta tunnuksensa. Samaan aikaan joukko maan suurimpia futisikoneja on kampanjoinut näkyvästi Bolsonaron puolesta.

Jelena Leppänen

– Se olisi upeaa. Bolsonaro olisi valittu uudelleen presidentiksi, Brasilia olisi maailmanmestari ja kaikki olisivat onnellisia.

Brasilian jalkapallon supertähti Neymar haaveili maan presidentinvaalien kynnyksellä äärioikeiston ehdokkaan Jair Bolsonaron vaalivoitosta. Bolsonaron puolesta kampanjoinut 30-vuotias hyökkääjä suunnitteli omistavansa avausmaalinsa Qatarin MM-kisoissa syvästi arvostamalleen presidentille.

Neymarin kannanotot jakoivat rajusti mielipiteitä. Bolsonaro on tullut tunnetuksi muun muassa rasistisista ja homofobisista kannanotoistaan, aselakien tuntuvasta löyhentämisestä ja Amazonin sademetsien tuhoamisesta.

Yhtymäkohtia Yhdysvaltain entiseen presidenttiin Donald Trumpiin on paljon, mikä ei ole ihme. Bolsonaro on puhunut avoimesti olevansa Trumpin suuri fani.

Neymar ei ole ainoa korkean profiilin brasilialaisurheilija, joka ajoi Bolsonaroa jatkokaudelle lokakuun lopun presidentinvaaleissa. Äärioikeiston ehdokasta tukivat avoimesti monet nykyiset ja entiset tähtifutaajat kuten Thiago Silva, Dani Alves, Felipe Melo, Ronaldinho, Rivaldo, Cafú ja Romario.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro lahjoitti yhdysvaltalaiselle virkaveljelleen Donald Trumpille jalkapallomaajoukkueen keltaisen pelipaidan maaliskuussa 2019.
Presidentti Jair Bolsonaro lahjoitti yhdysvaltalaiselle virkaveljelleen Donald Trumpille Brasilian maajoukkuepaidan keväällä 2019. Kuva: Jabin Botsford/Getty Images

Vaalit päättyivät lopulta niukasti työväenpuolueen Luiz Inásio Lula da Silvan eli Lulan voittoon, mikä oli näille urheilusuuruuksille selvä pettymys. Vaikka Bolsonaron aika maan johdossa päättyi, hän sai valtakaudellaan (2019–2022) puolelleen merkittävän osan Brasilian palvotuista jalkapallosankareista.

Bolsonaron presidenttikaudella Brasilian tarunhohtoisesta kanarialinnunkeltaisesta pelipaidasta tuli äärioikeiston ja sen kannattajien symboli.

– Osa jalkapallofaneista häpeää käyttää nykyään keltaista paitaa. Moni ei halua pukea sitä, koska siten leimautuu Bolsonaron kannattajaksi. Äärioikeisto kidnappasi paidan, joka kuului ennen koko kansalle, jalkapallohistoriaan perehtynyt professori João Malaia Santa Marian yliopistosta sanoo Yle Urheilulle.

”Koko maailma näkee niitä kuvia”

Keltaista futispaitaa käytettiin poliittisena aseena jo ennen Bolsonaron valtavuosia.

João Malaia mainitsee vuoden 2013 suurmielenosoitukset, joissa kansalaiset vaativat silloista presidenttiä Dilma Roussefia tilille heikoista julkisista palveluista ja korruptiosta. Silloin maajoukkuepaidan pukivat päälleen Rousseffia ja tämän hallitusta vastustavat ihmiset.

Pikkuhiljaa äärioikeistoryhmät alkoivat omia paitaa ja Brasilian lippua itselleen. Ilmiö korostui entisestään Bolsonaron aikana. Ennen lokakuun lopun presidentinvaaleja hän kehotti kannattajiaan menemään äänestyspaikoille keltainen maajoukkuepaita päällään.

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa Brasilian jalkapalloliitto on lanseerannut mustia ja sinisiä maajoukkuepaitoja ottaakseen pesäeroa näihin poliittisiin ryhmiin. Irrottautuminen politiikasta on kuitenkin vaikeaa. Koko maailma näkee kuvia, joissa keltaisiin paitoihin pukeutuneet Bolsonaron kannattajat kieltäytyvät hyväksymästä presidentinvaalien tuloksia, Malaia sanoo.

– Meidän, jotka kannatamme demokratiaa, on vaikea pukea tuota paitaa.

Jair Bolsonaron kannattajat kokoontuivat tukemaan presidenttiä vaalien kynnyksellä São Gonçalossa.
Jair Bolsonaron kannattajat kokoontuivat tukemaan presidenttiä vaalien kynnyksellä São Gonçalossa. Kuva: Buda Mendes/Getty Images

Entisen maajoukkuepelaajan Jair Rosa Pinton mukaan nimensä saanut Jair Bolsonaro, 67, on käyttänyt jalkapalloa sumeilematta valtansa vahvistamiseen. Pitkän linjan poliitikko on luonut läheiset suhteet suurten jalkapalloseurojen kuten Flamengon ja Palmeirasin johtohahmoihin ja nimekkäisiin pelaajiin.

Lisäksi ex-presidentti on esiintynyt julkisuudessa lukuisien eri seurojen pelipaidoissa, mikä on tulkittu tavoitteeksi kerätä mahdollisimman laajasti sympatiapisteitä. Brasiliassa tehdyn tutkimuksen mukaan Bolsonaro käytti presidenttivuosinaan yli 80 seuran paitaa.

Kriitikoiden mukaan ele kertoo ailahtelevuudesta ja epälojaaliudesta maassa, jossa vannotaan seurauskollisuuden nimeen.

Jalkapallohistorioitsija João Malaia kertoo absurdista tunnelmasta, kun presidentti Bolsonaro oli São Paulon suurseuran Palmeirasin ottelussa.

Kymppipaidan suuri tuki

Yksi Bolsonaron arvokkaimmista tukijoista on ollut jalkapallon supertähti Neymar. Seurajoukkuetasolla Paris Saint-Germainia edustava hyökkääjä kehotti useaan otteeseen miljoonia sosiaalisen median seuraajiaan äänestämään Bolsonaroa presidentiksi.

Neymarin kampanjointi ärsytti monia brasilialaisia, sillä Bolsonaron hallinnon pelätään olevan tuhoisa muun muassa demokratialle ja ilmastolle.

Kun Bolsonaron vastaehdokkaalta Lulalta kysyttiin Neymarin kampanjoinnista, tämä arveli sen johtuvan futistähden ja Bolsonaron sopimista verohelpotuksista. Bolsonaron väitetään antaneen Neymarille ja tämän isälle anteeksi isoja verovelkoja.

Neymarin leiri on kiistänyt syytökset voimakkaasti. Bolsonaron YouTube-kanavalla julkaistussa haastattelussa Neymar sanoi jakavansa Bolsonaron kanssa saman arvomaailman.

– Presidentillä on hyvin samanlaiset arvot kuin minulla ja perheelläni. Vaalimme perhettämme, kansaamme ja lapsiamme, Neymar perusteli.

João Malaian mukaan Neymarin julkisten ulostulojen ajankohta oli yllätys, sillä maajoukkueen päävalmentaja Tite oli toivonut, etteivät pelaajat sotkeutuisi politiikkaan MM-kisojen lähestyessä.

– Ennen vaaleja monet Brasilian jalkapallomediat kirjoittivat maajoukkuepelaajien ja Titen sopimuksesta. Sen mukaan kukaan ei ottaisi julkisesti kantaa kummankaan presidenttiehdokkaan puolesta. Tite ei halunnut kahtiajakoa, sillä maajoukkueessa on myös Bolsonaroa vastustavia pelaajia, Malaia pohjustaa.

– Yhtäkkiä Neymar alkoi kampanjoida Bolsonaron puolesta. Se ärsytti varmasti osaa hänen joukkuekavereistaan.

Brasilia kuuluu voittajasuosikkeihin pian alkavissa jalkapallon MM-kisoissa.
Brasiliaa luotsaava Tite (kesk.) on yrittänyt pitää joukkueensa erossa politiikasta MM-kisojen lähestyessä. Se ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Kuva: Koji Watanabe/Getty Images

Vuonna 2023 presidentiksi astuvalla Lulalla on kannattajansa jalkapallomaailmassa, kuten Tottenhamissa pelaava Richarlison ja Bayer Leverkusenia edustava Paulinho. Heitä on kuitenkin julkisuudessa huomattavasti vähemmän kuin Bolsonaroa ja äärioikeistoa avoimesti tukevia pelaajia. Miten Bolsonaro on voittanut heidät puolelleen?

– Valtaosa jalkapallotähdistä tulee todella köyhistä perheistä. Heillä ei ole ollut mahdollisuutta kouluttautua, koska he ovat uhranneet kaiken aikansa jalkapallouralle. He ovat raivanneet tiensä huipulle omin avuin, joten heidän on helppoa samaistua äärioikeiston arvoihin, joissa jokainen on itse vastuussa pärjäämisestään. He kokevat, ettei valtion tarvitse auttaa ketään, Malaia sanoo.

Moni pelaaja on myös Neymarin tavoin erittäin uskonnollinen, joten Bolsonaron konservatiivinen retoriikka ja iskulause ”Jumala, isänmaa ja uskonto” uppoaa heihin hyvin.

– Kun otetaan kaikki tämä huomioon, ei ole yllätys, että niin moni huippupelaaja kannattaa Bolsonaroa. Yllätyksiä ovat enemmänkin pelaajat kuten Paulinho, joka piti julkisesti Lulan puolia.

Bayer Leverkusenin 22-vuotias hyökkääjä Paulinho kuuluu Brasilian jalkapallon suuriin lupauksiin.
Bayer Leverkusenin 22-vuotias hyökkääjä Paulinho teki poikkeuksen ja kertoi julkisesti äänestävänsä Lulaa Brasilian presidentinvaaleissa. Kuva: Christian Kaspar-Bartke/Getty Images

Brasilian ruma poliittinen peli näkyi urheilupiireissä. Intohimoisena Bolsonaron tukijana tunnettu F1-maailmanmestari Nelson Piquet julisti presidentinvaalien ratkettua Lulan kuuluvan hautausmaalle. Kommenteista on aloitettu poliisitutkinta.

Entinen huippujalkapalloilija Donato kutsui kansaa vallankumoukseen, jos Lula voittaisi vaalit. Barcelonan ja maajoukkueen legenda Rivaldo aiheutti polemiikkia, kun hän kirjoitti paljon ehtivän vielä tapahtua ennen joulukuun 31. päivää. Kyseisenä päivänä Bolsonaron pitäisi luovuttaa valta Lulalle.

Vastaavia ulostuloja on lukuisia. Ne kuvaavat, miten syvästi jakautunut Brasilian kansa tällä hetkellä on, eivätkä jalkapallopiirit ole poikkeus.

– Voin pahoin, kun näen Neymarin kaltaisten pelaajien tukevan fasisteja. Tulemme vaatimattomista oloista ja edustamme kansaa. Miten voimme olla silloin toisella puolella? entinen maajoukkuepelaaja Juninho Pernambucano ihmetteli hiljattain.

Malaian mukaan menee vielä useita vuosia ennen kuin ikonisesta keltaisesta pelipaidasta tulee jälleen koko kansan paita.

– Lulan vaalivoitto ei itsessään riitä. Äärioikeisto on todella järjestäytynyttä, sillä on suurten yhtiöiden tuki ja se käyttää sosiaalista mediaa todella hyvin etujensa ajamiseen ja valeuutisten levittämiseen. Koko yhteiskunnan on taisteltava, jotta kansa yhdistyisi ja demokratiasta tulisi vahva.

Ennakkosuosikkeja MM-kentillä

Vaikka Brasilian kaduilla kuohuu, historioitsija Malaia uskoo, ettei Qatarissa pelaava MM-joukkue anna poliittisten erimielisyyksien vaikuttaa suorituksiinsa. Hänen mukaansa Neymarin kaltaiset miljoonia ansaitsevat tähdet eivät jää suremaan Bolsonaron vaalitappiota kovin pitkäksi aikaa.

Poliittisiin debatteihin ei ole muutenkaan aikaa, sillä pelaajilla on edessään uransa kenties tärkein tehtävä: tuoda kuningaslajista hullaantuneelle kansakunnalle MM-pokaali 20 vuoden tauon jälkeen.

Brasilia juhli jalkapallon maailmanmestaruutta edellisen kerran vuonna 2002.
Brasilia juhli maailmanmestaruutta viimeksi 20 vuotta sitten Japanin ja Etelä-Korean kisoissa. Ronaldon, Rivaldon, Roberto Carlosin ja Kakán tähdittämä joukko tuuletti himoittua titteliä 30. kesäkuuta 2002. Kuva: Mark Leech/Getty Images

Asiantuntijat pitävät nimivahvaa Brasilian joukkuetta jopa suurimpana ennakkosuosikkina maailmanmestariksi.

– Brasilialla on näissä kisoissa äärimmäisen hyviä yksilöitä. Samaan aikaan joukkueella on selvästi vähemmän paineita kuin kotikisoissa 2014 tai niitä seuranneissa Venäjän MM-kisoissa 2018.

– Fanien odotukset ovat nyt maltillisemmat, ihan kuten kahden edellisen maailmanmestaruuden (1994 ja 2002) aikaan, Malaia pohtii.

Vaikka moni jättää keltaisen paidan kaappiin, MM-kisoissa kymmenillä miljoonilla brasilialaisilla on yksi yhteinen unelma.

– Itse aion panna päälle vihreän maajoukkuepaidan. Olen huolissani maamme tilasta, mutta kun Brasilian pelaa MM-kisoissa, vain jalkapallolla on väliä, Malaia sanoo.