Hyppää sisältöön

Tampereen hotellihinnat kipusivat jo Helsingin ohi – kaupunkilaisia kannustetaan vuokraamaan oma asunto turisteille

Tampere vetää puoleensa runsaasti niin kansainvälisiä kuin paikallisia tapahtumia. Ruuhkahuippuina hotellien keskihinnat voivat olla jopa noin 25 prosenttia korkeammat kuin Helsingissä.

 Lapland Hotels Arenan kattoterassin maisemia.
Tampereen hotellikapasiteetti on tiukilla, kun isoja tapahtumia järjestetään. Kuva: Antti Eintola / Yle
Anu Hurme
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereella järjestetään aktiivisesti tapahtumia ympäri vuoden, ja se näkyy hotellihuoneiden hinnoissa.

Keskimäärin hotelliyön hinnat ovat Tampereella nousseet Visit Tampereen toimitusjohtajan Jari Ahjoharjun mukaan 4–5 prosenttia Helsinkiin verrattuna. Hotelliyöstä on saanut tammi–syyskuussa pulittaa Tampereella keskimäärin 129 euroa ja Helsingissä 121 euroa.

Suurimmat kysyntäpiikit syntyvät Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtajan Anna-Kaisa Heinämäen mukaan niin sanottuina superviikonloppuina. Tällöin hinnat voivat karata jopa 25 prosenttia korkeammiksi kuin Helsingissä.

– Esimerkiksi kesällä meillä voi syntyä majoitustilojen suhteen pullonkauloja, jos kaupungissa on samanaikaisesti kansainvälinen suurtapahtuma ja paljon paikallisia tapahtumia. Ei ole tietenkään toivottavaa, että nämä syövät toisiltaan yleisöä pois sen takia, ettei majoitusta ole, Heinämäki sanoo.

Visit Tampereen Ahjoharju korostaa, ettei Tampereella ole ikinä ollut niin paljon ihmisiä hotelleissa kuin tänä vuonna.

– Meillä on ollut isoja tapahtumia. Helsingissä ei ole ollut vastaavia eikä siksi näitä hintapiikkejäkään, Ahjoharju sanoo.

Tampere kiinnostaakin nyt monia hotelliketjuja. Kaupunki pyrkii vastaamaan investointikiinnostukseen etsimällä hotelleille sijainniltaan hyviä paikkoja kaavoituksesta. Tällaisia ovat muun muassa Särkänniemen kehittyvä alue ja Pirkkahallin suunta.

Kaupunkilaisia kannustetaan Airbnb-toimintaan

Hotellihankkeet eivät luonnollisesti ratkaise akuuttia majoitusongelmaa. Kaupunki haluaakin nyt kannustaa tavan kuntalaisia vuokraamaan asuntojaan muun muassa loma-aikaan ulkopaikkakuntalaisille.

– Omia kesälomia suunnitellessa voisi huomioida sen, jos meillä on tulossa isoja tapahtumia kaupunkiin samaan aikaan. Esimerkiksi ensi vuonna European Masters Games ja jääkiekon MM-kisat ovat todellinen piikki, jolloin kysyntää ylimääräiselle tilalle saattaaa olla, pohtii Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki.

Alkuvuodesta 2022 Tampereen kaupunki tiukensi lyhytaikaisen asunnonvuokrauksen ohjeistusta. Heinämäki kokee Airbnb-ohjeistuksen luovan yhteiset pelisäännöt majoitustoiminnalle.

– Tämä on tasapainoilua viihtyisän asuinympäristön ja turvallisuuden sekä matkailijoiden saavuttamisen välillä. Luulen, ettei tämä ole viimeinen kierros, kun tätä ohjeistusta tarkastellaan, Heinämäki sanoo.

Tampereen kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan ensi viikolla.

Lue myös:

Onko Tampere vetävämpi paikka tapahtumien järjestämiselle kuin Helsinki? Alan konkareiden mukaan tarvetta kilpailulle ei ole – ainakaan vielä

Tampereella järjestetään yhä enemmän isoja yleisötapahtumia – nyt kaupunki hakee suurtapahtumiin väkeä vapaaehtoispankin avulla

Suosittelemme