Hyppää sisältöön

Opintolainan hyvityskokeilun kuoppaaminen hallituksessa on iso pettymys alueille – Todella paha takaisku, Itä-Lapista todetaan

Sallan kunnanjohtajan mukaan esimerkiksi Itä-Lapin työvoimapula on useilla ammatti- ja elinkeinoaloilla jo niin merkittävä, että se vaikeuttaa toimintaa ja kehittämistä.

Hallitus päättää budjettiriihessä alueellisesta opintolainahyvityksestä.
Opintolainan hyvityskokeiluun kaavailtiin mukaan Pohjois- ja Itä-Suomen kuntia. Kuva: Stina Tuominen / Yle
Eeva Kuivas
Avaa Yle-sovelluksessa

Opintolainahyvityksen kuoppaaminen on suuri menetys, kertoo Itä-Lapin kuntayhtymä.

Hallitus päätti eilen, ettei se esitä alueellisen opintolainahyvityksen kokeilua koskevaa lakia eduskunnalle.

Käytännössä alueellinen opintolainahyvitys olisi tarkoittanut sitä, että opiskelija saisi hyvitystä opintolainaansa, jos hän työskentelisi valmistumisensa jälkeen ennalta ehdotetussa Itä- tai Pohjois-Suomen kunnassa.

Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston selvitys puolsi opintolainahyvityksen kokeilua. Kokeilua ajoi etenkin keskusta, ja ministeri Antti Kurvinen lupasi vuosi sitten viedä mallin eduskuntaan.

Itä-Lapin kuntayhtymän johtajan Dina Solatien mukaan opintolainahyvityskokeilun kuoppaaminen on paha takaisku.

– Lain käsittely ja hyväksyminen olisi tuonut Itä-Lappiin ja koko Itä-Suomelle kipeästi tarvittavia resursseja uuden osaavan työvoiman saamiseen alueen yritysten ja paikkakuntien julkisten palveluiden tarpeisiin, Solatie sanoo Itä-Lapin kuntayhtymän tiedotteessa.

Työvoimapula vaikeuttaa alueiden kehittämistä

Yhtymän hallituksen puheenjohtajan, Sallan kunnanjohtajan Erkki Parkkisen mukaan aiemmin sovittu esitys ehti antaa pienille kunnille ja niissä sijaitseville yrityksille uskoa oikeudenmukaisen kokeilun toteutumisesta.

Parkkinen sanoo, että Itä-Lapin työvoimapula on useilla ammatti- ja elinkeinoaloilla jo niin merkittävä, että se vaikeuttaa toimintaa ja kehittämistä.

– Itäisten alueiden elinvoimaa on oikeutettua vahvistaa erityistoimin nyt, kun pakotteiden ja kansainvälisten kriisien seurausten vuoksi alueella toimivat yritykset ja kunnat kokevat merkittäviä tulomenetyksiä, Parkkinen kertoo.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella lauantaihin 19.11. saakka.

Lisää aiheesta:

Muuta maalle tai tunturiin, saat opintolainaa anteeksi – hallitus kokeilee uutta kannustinta Itä- ja Pohjois-Suomessa

Opintolainakokeilu nostattaa toiveita Itä-Lapissa – savukoskelainen ei tosin kannustinta kaipaa eikä helsinkiläistä saa rahallakaan maalle

Suosittelemme