Hyppää sisältöön

Nokian uuden tehtaan peruskivi muurattiin Oulussa – uudelle kampukselle siirtyvät Oulun tuotekehitys ja tutkimus sekä verkkolaitteiden tuotanto

Nokian uuden tehtaan peruskivi muurattiin tänään Oulun Linnanmaalla. Paikalle rakennetaan uusi tehdas, johon nykyinen Ruskon kaupunginosassa oleva tehdas muuttaa parin vuoden kuluttua.

Peruskiven muuraukseen osallistuivat muun muassa Nokian maajohtaja Tommi Uitto ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf. Tilaisuuden musiikista vastasivat Teekkaritorvet ja Oulun yliopiston sekakuoro Cassiopeia.

Nokia on rakentamassa uutta tehdasta Oulun Linnanmaalle. Tänään muurattiin sen peruskivi.

Nokian uusi tehdasalue on laajuudeltaan yhteensä yli 90 000 neliömetriä. Tuotekehitys- ja tuotantotiloja sekä toimistoja sisältävään kokonaisuuteen tulee noin 55 000 neliön tilat.

Peruskiven muurauksen yhteydessä julkistettiin uudet tulevaisuuden älykampuksen havainnekuvat. Kampus koostuu kahdesta osasta, jossa toimisto-osaan kuuluu kahdeksan kerrosta. Teollisuusosan keskiössä on halli, jonka halkaisee lasikattoinen sisäkatu.

Rakennusoikeutta alueella on kaavassa osoitettu yhteensä lähes 73 000 kerrosneliömetriä, joka vastaa noin kahdeksaa hypermarkettia. Hankkeen kokonaiskustannuksetkin kohoavat noin 200 miljoonaan euroon.

Uusien tuotekehitys- ja tuotantotilojen rakentaminen on jo alkanut maansiirtotöillä ja uusien tilojen odotetaan valmistuvan vuonna 2025.

Nokialla ongelmana työvoiman saanti

Oulussa Nokia työllistää noin 2 700 henkilöä, joista suurin osa on tutkimus- ja tuotekehitystehtävissä. Nokian työntekijöiden määrä on kasvanut kahden vuoden aikana noin 400:lla.

Nokian verkkoliiketoiminnan ja Suomen maajohtajan Tommi Uiton mukaan osaajia tarvitaan jatkossakin. Ongelmana voi olla kuitenkin koulutetun työvoiman saanti. Hänen mukaansa on tärkeää, että työperäistä muuttoa Suomeen helpotetaan.

Uiton mukaan Nokian päätös uuden kampuksen rakentamisesta Ouluun on yhtiölle merkittävä investointi, joka vahvistaa myös Nokian sitoutumista Suomeen ja Ouluun.

Oulun uusi tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö sekä verkkotoimintojen tuotantotilat sijoittuvat Linnanmaalle. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA

Valtion puolesta peruskiven muuraukseen osallistunut elinkeinoministeri Mika Lintilä korosti uuden kampuksen merkitystä alueen ja samalla koko Suomen elinvoiman vahvistajana.

– Erityisesti tällaisina aikoina jokainen uusi investointi on tärkeä ja arvokas viesti siitä, että Suomeen kannattaa investoida ja rakentaa, Mika Lintilä sanoi.

Radion uusi koti

Nokia on nimennyt Oulun kampuksen radiotekniikan kodiksi eli Home of Radio -kampukseksi. Linnanmaan alueelle rakennettava kampus sijoittuu Oulun yliopiston ja ammattikorkeakoulun sekä teknologiakylän läheisyyteen.

Alue on osa Oulun Linnanmaan kampusta, joka on Oulun merkittävin työpaikka-, tutkimus- ja koulutuskeskittymä. Siellä sijaitsee yliopiston ja ammattikorkeakoulun lisäksi teknologiakylä, VTT ja paljon opiskelija-asuntoja.

Peruskivenmuuraustilaisuudessa betonista valettuun rakennuksen anturiin upotettiin perinteen mukaisesti metallinen lieriö, jossa on nykyistä Suomen ja aluetta kuvaavia asioita. Näihin kuuluivat myös Nokian historia ja tuore osavuosikatsaus sekä ajankohdan erityismerkkeinä myös koronamaski ja Ukrainan lippu.

Hankkeen rakennuttaa Nokia, rakentaja on YIT ja pääarkkitehti Arkkitehtitoimisto ALA. Hankkeen rahoituksesta vastaa LCN Capital Partners.

Juttua muokattu 18.11.2022 kello 19.05: Lisätty kuvatekstiin maininta tilaisuudessa Teekkaritorvien lisäksi esiintynestä Oulun yliopiston sekakuoro Cassiopeiasta.

Voit keskustella aiheesta 19.11. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle