Hyppää sisältöön

Helmareiden maalitykki Linda Sällström päätti boikotoida MM-kisoja jo aikoja sitten: ”Kaikki on niin oksettavaa”

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajat eivät ole innoissaan sunnuntaina alkavista jalkapallon miesten MM-kisoista.

Linda Sällström mietteliäänä.
Linda Sällström ei aio katsoa peliäkään sunnuntaina alkavissa MM-kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen lähetykset jalkapallon MM-kisoista alkavat sunnuntaina. Klo 17.15 TV2:ssa ja Yle Areenassa keskustellaan ihmisoikeuksista. Kisasivuille pääset tästä.

Jalkapallon miesten MM-kisat 2022 ovat puhuttaneet siitä lähtien, kun ne myönnettiin Qatarille vuonna 2010.

Sittemmin esiin ovat nousseet paitsi myöntöprosessiin liittyvät epäselvyydet myös Qatariin liittyvät epäkohdat. Maan siirtotyöläisten kehnot olot ovat puhuttaneet, kuten myös qatarilaisten naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen maalitykki Linda Sällström päätti jo hyvissä ajoin, ettei aio katsoa yhtäkään peliä.

– Tässä ei ole menty kuin raha ja korruptio edellä. Minä en voi ummistaa silmiäni siltä kaikelta pahalta, mitä nämä kisat tuovat tullessaan. En mitenkään pysty katsomaan kisoja hyvällä fiiliksellä, Sällström aloittaa.

Sällströmin mukaan kisoja myönnettäessä ei ole ajateltu sen enempää paikallisia, pelaajia kuin fanejakaan.

– Kisat on myönnetty maalle, missä homoseksuaalisuus on laissa kielletty ja naisilla ei minkäänlaisia oikeuksia. Kisoja ei todellakaan ole ajateltu kestävältä pohjalta, kun rakennetaan stadioneita miljardeilla keskelle aavikkoa. Eikä todellakaan ole ajateltu niitä siirtotyöläisiä, jotka lähinnä orjatyövoimalla ovat rakentaneet infrastruktuureja... Tuhansia ihmisiä on kuollut kisojen takia. En pysty nauttimaan mitenkään jalkapallosta ja kisatunnelmasta, kun nämä asiat pyörivät mielessä.

Urheilijat epäreilussa asemassa

Sällström on mukana Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjassa. Hän on ottanut sosiaalisessa mediassa kantaa niin rasismiin puuttumiseen, urheilukilpailujen järjestämiseen ihmisoikeuksia rikkovissa maissa kuin puolustanut transurheilijoiden oikeuksiakin.

Sällström nostaa Qatarin MM-kisoihin liittyen esiin myös urheilijoiden epäreilun aseman. Monessa maassa sarjat päättyivät vain viikko ennen kisoja, ja esimerkiksi Englannissa liigacup jatkuu jo kaksi päivää MM-finaalin jälkeen.

– Kuorma on pelaajille aivan järkyttävä kesken kauden. Harmittaa todella paljon pelaajien puolesta, jotka eivät välttämättä haluaisi todellakaan pelata tälläisissä olosuhteissa. Tiedän urheilijana, miten iso juttu on päästä arvokisoihin pelaamaan ja sitten se riistetään niin, että pukumiehet ovat tehneet kabineteissa järjettömiä päätöksiä!

Sepp Blatter vetää kirjekuoresta Qatarin nimen ja kertoo, että maa isännöi vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja.
Qatar valittiin vuoden 2022 MM-kisojen järjestäjäksi vuonna 2010. Kuva: Imago Sportfotodienst / All Over Press

MM-kisojen avausottelu pelataan sunnuntaina. Kisojen avauspotkun lähestyessä mediat ovat nostaneet toinen toistaan hirveämpiä epäkohtia. Tiistaina Guardian kertoi Qatarin säästävän homoseksuaalit pahoinpitelyltä, mikäli he ilmiantavat toisia seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvia henkilöitä.

– Ihan järkyttävää. Ei näissä kisoissa ole mitään järkeä. Kaikki on niin oksettavaa ja ällöttävää. En ymmärrä, miten asioiden on annettu mennä niin pitkälle, että kisat toteutuvat. Tämä ei ole mikään uusi juttu, joka on selvinnyt kisojen alla. Ongelmista on tiedetty jo pitkään. On tärkeää, että näitä nostetaan nyt esiin ja luodaan painetta, ettei tälläinen pääse enää ikinä toistumaan.

Lähes kaikki Helmarit samoilla linjoilla

Naisten maajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Tinja-Riikka Korpela on Sällströmin kanssa samaa mieltä.

– Voi olla, etten hirveästi katso kisoja. Minulla tulee niin surullinen olo tästä kaikesta. Vaikka olen kova penkkiurheilufani, nyt ei ole normaali iloinen kisahuuma. En tiedä, katsonko kisoja. On niin monta juttua, mitä tässä on mennyt pieleen, Korpela pohtii.

– Ainut hyvä asia tässä on, että näistä asioista puhutaan. Ihmiset ovat ehkä heränneet, kuinka huonosti asiat ovat. Toivottavasti asiat siellä muuttuvat.

Tinja-Riikka Korpela torjui pallon.
Tinja-Riikka Korpela on puhunut seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Kuva: Tomi Hänninen

Helmarit kokoontui viime viikolla Espanjaan, missä joukkue kohtasi kahdesti Walesin. Leirillä puhuttivat myös pian alkavat miesten MM-kisat.

– Vähän mietimme, että katsommeko kisoja vai emme. Monet olivat samaa mieltä, että on surullinen ja ärsyyntynyt olo. Ei haluaisi tavallaan nähdä pelejä, koska se muistuttaa siellä tapahtuneista asioista ja vääryyksistä. Toisaalta kaikki me rakastamme futista ja varmaan joitakin pelejä tulee katsottua. Haluan seurata uutisointia ja toivon, että asiat muuttuvat.

Qatar lupasi kisat saadessaan perustaa myös naisten jalkapallomaajoukkueen. Joukkue pelasikin pari esiottelua, mutta virallisia otteluita se ei ole pelannut vuoden 2014 jälkeen.

Korpela muistuttaa, että naisten oikeudet ovat maassa ylipäätään huonot.

Lise Klaveness puhuu Fifa pömpelin edessä.
Norjan jalkapalloliiton johtaja Lise Klaveness piti maaliskuussa Qatarissa Fifan kongressissa puheen, joka suututti kisajärjestäjät. Klaveness elää itse parisuhteessa naisen kanssa. Kuva: Getty Images

Sällströmin tavoin Korpela on pahoillaan pelaajien puolesta.

– Eiväthän urheilijat sille mitään voi, että kisat pelataan siellä. Ei varmasti kukaan olisi halunnut sinne pelaamaan. Ymmärrän, että pelaajat sinne menevät. Monelle tilaisuus on kerran elämässä ja siitä on unelmoinut lapsesta asti.

– Jos itse olisin samassa tilanteessa, totta kai sitä haluaisi mennä ja pyrkiä siellä vaikuttamaan. Se, että kisat pelataan keskellä pelikautta, on turvallisuusriski, tauko on todella lyhyt ennen ja jälkeen kisojen. Ei tämä ole kenellekään hyvä tilanne.

Maajoukkueen kapteeni toivoo, että Kansainvälinen jalkapalloliitto kuuntelisi pelaajia enemmän ja ottaisi heidät mukaan päätöksentekoon.

– Fifan tulisi lisäksi ehdottomasti perustaa Qatarin valtion kanssa kompensaatiorahasto ihmisoikeusloukkauksista kärsineille ja maksaa sitä kautta korvauksia siirtotyöläisille. Lisäksi Fifan tulee varmistaa, ettei vastaavaa ihmisoikeuskatastrofia synny enää koskaan.

Suosittelemme sinulle