Hyppää sisältöön

HS:n päätoimittajaa Kaius Niemeä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta – Sanoman hallitus vapautti Niemen tehtävästään

”Ensitunnelma on suru ja järkytys”, vastaavan päätoimittajan tehtävää toistaiseksi hoitava Antero Mukka toteaa Ylelle.

HS:n päätoimittaja Kaius Niemi. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Tekijät

Helsingin Sanomien (HS) vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Niemi jättää päätoimittajan tehtävän.

Tapahtumat sijoittuvat Sanomatalon parkkihalliin perjantaiaamuna. Niemi ei ole ollut autollaan liikenteessä hallin ulkopuolella, HS kertoo (siirryt toiseen palveluun).

HS uutisoi asiasta ensimmäisenä.

Niemi kertoi asiasta myös itse Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) hetkeä ensiuutisen jälkeen.

– Olen asiasta syvästi pahoillani ja ilmoittanut Sanoman hallitukselle, etten katso voivani jatkaa nykyisessä tehtävässäni vastaavana päätoimittajana, Niemi kirjoittaa Twitterissä.

Niemi vapautettu tehtävästään

Sanoman hallitus on päättänyt vapauttaa Niemen HS:n vastaavan päätoimittajan tehtävästä välittömästi.

Hallitus kertoo, että Niemen seuraajan hakeminen aloitetaan viipymättä.

– Kaius Niemi on tehnyt hyvää työtä Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana. Tässä hän on tehnyt vakavan virheen ja kantaa siitä vastuun, Sanoman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä kertoo tiedotteessa.

Ajoi autoaan parkkihallissa

Uutistoimisto STT:n tietojen mukaan HS:n sisäisessä infossa on kerrottu, että Niemi oli siirtänyt autoa parkkihallissa seitsemän aikaan aamulla, minkä jälkeen vahtimestarit huomasivat tilanteen ja soittivat poliisille.

Myös MTV Uutisten mukaan (siirryt toiseen palveluun) vahtimestarit soittivat poliisille aamuseitsemän aikaan. MTV Uutisten tietojen mukaan kyseessä ei olisi ollut pelkkä auton siirtäminen, vaan Niemi yritti ajaa parkkihallista pois.

Helsingin poliisista ei kommentoida tapausta Ylelle kuin toteamuksella: ”Asia selkenee sitten käräjäoikeiden käsittelyssä”.

Sanomatalossa jaettiin eilen torstaina HS:n kirjallisuuspalkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle. Niemi jakoi tilaisuudessa 15 000 euron arvoisen palkinnon.

Toistaiseksi HS:n vastaavan päätoimittajan tehtävää hoitaa Antero Mukka.

– Tiedon sulattelu varmasti kestää. Ensitunnelma on suru ja järkytys. Kaius on laajasti arvostettu journalistinen johtaja, jonka ansiot HS:n menestyksen hyväksi tiedetään ja tunnustetaan, Mukka kommentoi Ylelle tekstiviestitse.

HS:n päätoimittaja Laura Saarikoski sanoi Ylen Viimeinen sana -ohjelmassa, että Niemen erossa on kyse vastuunkannosta.

– Kun media vaatii vallanpitäjiä vastuuseen, meidän täytyy olla vaikeissa paikoissa olla myös valmiita kantamaan se vastuu itse, Saarikoski totesi.

Luottamushenkilö: Uutinen tuli yllätyksenä

Uutinen tuli toimitukselle täytenä yllätyksenä, eikä tapahtunutta ole vielä täysin pystytty käsittämään, kuvailee Helsingin Sanomien varaluottamushenkilö Soile Saarelainen Ylelle.

– Kaikki toivovat Kaiukselle kaikkea hyvää. Kukaan ei olisi varmasti halunnut, että tällainen tapahtuu. En oikein osaa sen paremmin tästä sanoa, Saarelainen toteaa.

Kun tieto rikosepäilystä tuli ilmi, Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen tuottaja Tuomas Peltomäki aloitti nimien keräämisen kannanottoon, jossa toivottiin, että eropäätöstä ei tehtäisi hätäisesti.

Peltomäen mukaan nimiä on kertynyt myös eropäätöksen vahvistamisen jälkeen. Kannanotto oli Peltomäen mukaan tärkeä, vaikka sillä ei lopulta ollut vaikutusta eropäätökseen.

– Tuntui älyttömän tärkeältä, että toimituksen ääni saadaan kuuluviin ja tuodaan myös yleisön tietoon se, kuinka luotettu, pidetty ja arvostettu päätoimittaja Kaius on ollut sekä esimiehenä että nimenomaan journalistina. Hän on ollut todella hyvä päätoimittaja.

Lue myös: Uutinen Kaius Niemen epäillystä rattijuopumuksesta tuli HS:n toimitukselle täytenä yllätyksenä, kertoo varaluottamushenkilö

Tarkennettu, että Niemi ei ole ollut liikenteessä parkkihallin ulkopuolella. Lisätty kappale eilisestä HS:n kirjallisuuspalkintotapahtumasta 18.11. kello 13.54. Lisätty Tuomas Peltomäen kommentit kello 17.57. Lisätty 20.30 MTV:n tiedot siitä, että Niemi yritti ajaa parkkihallista pois.

Suosittelemme sinulle