Hyppää sisältöön

Nea Halttusen perheessä ei matkusteta jouluna sukuloimaan ja lahjoja on vähemmän – asiantuntija: Lapselta ei voi piilottaa rahatilannetta

Perheiden joulubudjettia mietitään tänä vuonna tarkemmin. Nea Halttusen perheessä lasten isompia lahjoja on ostettu yhteislahjoina, mutta hyväntekeväisyyteen ei voi entiseen tapaan lahjoittaa.

Nea Halttunen kertoo, miten heidän perheessään näkyy joulunvieton aiempia vuosia pienempi budjetti.

Monella lapsiperheellä on edessään taloudellisesti niukempi joulu kuin aikaisempina vuosina.

Rahaa on käytettävissä vähemmän, koska muun muassa polttoaineet, ruoka tai sähkö maksavat huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten.

Kuopiolaisten Sami ja Nea Halttusen nelihenkisessä perheessä tämä joulu vietetään kotona, koska perheen ainoa auto myytiin tänä syksynä.

– Kuljemme nyt busseilla työmatkoja. Siksi emme pääse sukuloimaan tänä jouluna, Nea Halttunen kertoo.

Halttuset ovat hoitoalalla päivätöissä. He pitävät itseään keskituloisina, mutta heillä on silti vähemmän käytettävissä rahaa jouluun kuin aiemmin.

Halttuset kertovat perheen ruokalaskujen jopa kaksinkertaistuneen. Aiemmin kauppareissulla selvisi noin 70:lla eurolla, mutta nyt ruokalasku on viikossa noin 150 euroa. Siitä syystä esimerkiksi punaista lihaa ostetaan nykyään harvoin.

Asuntolainan korko tarkistetaan ensi vuoden puolella, mutta koron nousuun on jo varauduttava.

Nousseet elinkustannukset ja säästäminen pian nousevien kulujen takia tulevat näkymään perheen joulussa.

Nea Halttuselle joulu on vuoden tärkein juhla, johon halutaan panostaa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Lasten, nelivuotiaan Myyn ja puolitoistavuotiaan Sisun, joululahjoihin on käytetty nyt ainakin puolet vähemmän rahaa kuin viime vuonna: tänä vuonna joululahjoihin on mennyt alle sata euroa.

– Lapsille on ostettu aika paljon vähemmän lahjoja kuin aiemmin. Tytön kalliimpia lahjatoiveita on voitu toteuttaa kummien ja isovanhempien osallistumisen kautta. Aion tehdä joulusuklaat myös itse, Nea Halttunen kertoo.

Häntä harmittaa erityisesti se, ettei tänä jouluna ole varaa osallistua entiseen tapaan hyväntekeväisyyteen.

– Emme voi auttaa vähävaraisia samalla tavalla kuin aiemmin. Se on ollut meille tärkeä juttu. Eräskin joulu veimme pitkäaikaissairaalle naiselle ja hänen perheelleen ison kassillisen jouluruokaa eli käytännössä maksoimme kahdet jouluruoat.

Kulutustutkija: perheet kuluttavat varovaisemmin tänä jouluna

Jyväskylän yliopiston kulutustutkija, sosiologian professori Terhi-Anna Wilskan mukaan perheet todennäköisesti kuluttavat tänä jouluna totuttua varovaisemmin. Joulu on suomalaisten kulutushuippu, mutta tällä hetkellä kuluttajien luottamus talouteen on heikkoa.

Wilska pohjaa tietonsa Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin (siirryt toiseen palveluun).

– Arvioisin perheiden kuluttavan tänä jouluna aiempaa varovaisemmin, vaikka rahaa olisikin, Wilska pohtii.

Kulutustutkija, sosiologian professori Terhi-Anna Wilska. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Tutkija ennakoi, että joulun viettäminen velkarahalla yleistyy tänä vuonna.

– Itseään ei kannattaisi velkaannuttaa ylisuurilla kulutusluotoilla, joita maksetaan pitkään joulun jälkeen. Siihen on varmasti monella pienituloisella kiusaus, jotta saisi lapsille aiempien vuosien tapaan ihanan joulun.

Perheentalo: työssäkäyvillä vanhemmilla aiempaa tiukempaa

Monella työssäkäyvällä perheellä on nyt tiukempaa taloudellisesti, kertoo Kuopion Perheentalon suunnittelija Liisa Törn. Esimerkiksi SPR:n mukaan vähävaraisten lapsiperheiden määrä on kasvanut Suomessa nopeaa tahtia. Köyhyys koskettaa jo noin 30 000 uutta lasta, kerrotaan SPR:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun) lapsiperheiden tilanteesta ja joulukeräyksistä.

Perheentalon toiminta on Pelastakaa Lapset ry:n järjestämää.

– Itä-Suomessa on paljon pienituloisia perheitä, joissa vanhempien töihin meno edellyttää kahta autoa. Lisäksi monella voi olla tuore asuntolaina, ja harvalla lapsiperheellä on käytettävissä isoja puskurirahastoja, Törn pohtii.

Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Sen vuoksi myös työssäkäyvien aikuisten perheillä voi olla vaikeuksia saada rahoja riittämään joulun viettoon.

– Ennakoimme, että tänä jouluna jouluapukeräyksessä on mukana aiempaa enemmän työssäkäyviä perheitä. Perheiden taloutta voivat keikauttaa isot lämmityskulut tai lainojen korot. Jouluavun lahjakortteja ei mene pelkästään toimeentulotuen saajille, Törn sanoo.

Törnin mukaan jouluna lapsiperheiden varallisuuserot tulevat esiin, kun lapset vertailevat saamiaan lahjoja.

– Perheen taloustilannetta on mahdoton piilottaa lapselta. Lapselle kannattaa puhua perheen kiristyneestä taloustilanteesta lapsentasoisesti, jos perheessä on tänä jouluna vähän rahaa käytettävänä, hän summaa.

Suunnitelmallisuus auttaa joulunvieton kuluissa

Nea ja Sami Halttusen perheessä edellisenä jouluna jouluruoat ja joululahjat voitiin tilata kerralla ovelle, vaikka toinen vanhemmista oli perhevapaalla. Jouluostoksia ei voi tänä vuonna ostaa kerralla kuten silloin, vaan ne vaativat ennakointia kustannusten nousun vuoksi.

Nea Halttunen kertoo, että perhe on aloittanut jo jouluruokien oston. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Aiempien vuosien joulujen taloudellinen huolettomuus puuttuu lähestyvästä joulusta.

– Olemme aloittaneet jo jouluruokien oston. Pakkasessa on joulukinkku valmiina.

Nea Halttunen uskoo lasten ilahtuvan vähemmistäkin lahjoista. 4-vuotias Myy toivoi esimerkiksi 120 euron nukketaloa, jonka hankintaan isovanhemmat ja kummit osallistuivat.

– Olemme pyrkineet toteuttamaan lasten tärkeimpiä toiveita. Toivon, että niihin entisenlaisiin jouluihin voidaan jossain vaiheessa palata, hän pohtii.

Lue lisää:

Yksinhuoltajille elämä tulee nyt kalliiksi – katso, kuinka paljon eri kotitalouksien kulut ovat nousseet

Kulutusjuhlan loppu näkyy nyt kaupoissa – Verkkokauppa.com synkkänä: Rikkinäinen pesukone vaihdetaan uuteen, mutta kännykkä jää päivittämättä

Suosittelemme sinulle