Hyppää sisältöön

Valofestivaalilla 95 prosenttia hiilijalanjäljestä aiheutuu kaikesta muusta kuin valoista – Lumo-festivaali on käynnissä Oulussa

Valofestivaalin järjestäjät ovat saaneet paljon yleisöpalautetta valojen energiankulutuksesta. Todellisuudessa valot eivät paljoa kuluta, merkittävästi vähemmän kuin matkustaminen ja mainos- ja painotuotteet.

Lumo-valotaidefestivaalia vietetään viikonloppuna.

Oulussa alkoi perjantaina kolmepäiväinen Lumo-valofestivaali. Ympäri kaupunkia sijoitettuja valotaideteoksia oli lähtenyt perjantai-iltana katsomaan suuri määrä ihmisiä.

– Kiva päästä näkemään, mitkä ovat tänä vuonna ne mieleenpainuvimmat teokset. Monena vuonna olen käynyt täällä ja aina joku jää mieleen, sanoo kaupungin keskustasta valotaidekierroksensa aloittanut Laura Määttä.

Tapahtumalla on kymmenvuotisjuhlavuosi, mutta juhlan sijaan huomion on vienyt energiankulutus.

Tapahtuman järjestäjille on tullut paljon kyselyitä ja palautteita siitä, miten valofestivaali voidaan järjestää vuotena, jolloin energiaa pitäisi säästää, kertoo ohjelmapäällikkö Jarkko Halunen.

Todellisuudessa kuitenkin valojen energiankulutus pientä. Koko tapahtuman hiilijalanjäljestä se on vain viisi prosenttia. Tieto perustuu valofestivaalin teettämiin selvityksiin.

Lumoon tuodaan taiteilijoita ja heidän teoksiaan ulkomailta, ja tämä aiheuttaakin suurimman osan päästöistä. Matkoista tulleet päästöt olivat vuonna 2021 koko tapahtuman hiilijäljestä noin 70 prosenttia.

Toinen päästölähde on mainos- ja painotuotteet. Markkinointiin ja opastukseen käytettyjen tuotteiden osuus kokonaispäästöistä oli reilu 20 prosenttia.

Kokonaisuudessaan festivaalin tuottamat hiilidioksidipäästöt vastaavat yhden suomalaisen tuottamia ilmastopäästöjä vuodessa. Päästöjä tulee noin 10 300 kiloa CO2e.

Valohahmojen esitys Oysin lastenosaston edessä marraskuussa 2020. Kuva: Risto Degerman / Yle

Valotaideteoksia on pääasiassa keskustan alueella ja lähistöllä, muun muassa Hupisaarilla, ja niitä voi kiertää ennalta suunniteltua reittiä pitkin. Teokset ovat nähtävillä perjantaista sunnuntaihin 18.–20.11. kello 16–22.

Juttua muokattu 18.11.2022 kello 18.56: Jutun otsikossa ja tekstissä aiemmin virheellisesti mainittu energiankulutus korjattu hiilijalanjäljeksi.

Voit keskustella aiheesta 19.11. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle