Hyppää sisältöön

Ympäristöministeri Ohisalo pahasti jumissa olevista Egyptin ilmastoneuvotteluista: “Yliajalle mennään reilusti”

Egyptissä järjestettävät ilmastoneuvottelut jatkuvat. Kokouksen oli alun perin tarkoitus päättyä tänään perjantaina. Yhteisymmärrystä yritetään löytää ilmastotuhojen maksamisesta ja siitä, pidetäänkö 1,5 asteen tavoitteesta kiinni.

Ympäristöministeri Maria Ohisalo (Vihr.) osallistuu Egyptin ilmastokokoukseen. Kuva: Marianne Sundholm / Yle

YK:n ilmastoneuvottelut Egyptin Sharm el-Sheikhissä ovat jatkumassa lauantaille.

– Yliajalle mennään reilusti. Tänä iltana ei missään nimessä saada valmista, sanoo kokoukseen osallistuva ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.).

Ohisalon mukaan neuvotteluissa tehdään vielä paljon töitä ratkaisuihin pääsemiseksi. Hänen mukaansa EU-maiden olisi hyvin vaikeaa lähteä Egyptin ilmastokokouksesta niin, että tulokset jäisivät edellisten ilmastoneuvottelujen keskusteluja heikommiksi.

– Pitäisi saavuttaa jotain enemmän kuin mitä maat saavuttivat Glagow’ssa, ei alittaa niitä, Maria Ohisalo sanoo.

Vääntö ilmastotuhojen maksamisesta jatkuu

Epyptin ilmastokokouksessa on haettu ratkaisua siihen, maksavatko länsimaat ilmastonmuutoksen aiheuttamia tuhoja kehittyvissä maissa.

EU ilmoitti eilisiltana yllättäen puoltavansa kiisteltyä rahastoa, josta länsimaat korvaisivat kehittyville maille ilmastokriisin aiheuttamia tuhoja. Aiemmin EU:n kanta on ollut se, että rahoitusväyliä on jo tähän mennessä riittävästi.

Kaikkien maiden olisi kuitenkin sitouduttava tekemään töitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, Ohisalo korostaa.

– Ei voi olla niin, että sitoudutaan vain siihen, että rahoitetaan vahinkoja ja menetyksiä, mutta ei tehdäkään täysillä töitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

EU haluaa, että kaikki paljon päästöjä aiheuttavat suuret maat suostuvat rahastossa maksajiksi. Tämä koskee länsimaiden lisäksi esimerkiksi Kiinaa.

– EU:n näkökulmasta pidämme tärkeänä, että erityisesti suurimmat päästöjen aiheuttajat myös aidosti tekisivät työtä paitsi päästöjen vähentämisessä myös rahoituspuolessa. Kiinan vastaus ei tähän mennessä vielä ole ollut kovin laaja. Ehkä kuulemme tästä lisää, Maria Ohisalo sanoo.

Ohisalo: 1,5 asteesta pidetään kiinni, mutta se ei yksinään riitä

YK:n ilmastoneuvotteluissa on etsitty sopua jälleen kerran myös siihen, pitävätkö maailman maat kiinni siitä, ettei ilmasto lämpenisi enempää kuin puolitoista astetta. Maailman maat ovat Pariisin ilmastosopimuksessa vuonna 2015 sopineet, että maapallon lämpeneminen pidetään alle kahdessa asteessa, mutta tavoite on pyrkiä alle puoleentoista asteeseen.

Nykyiset päästövähennyslupaukset johtavat ilmaston lämpenemiseen noin 2,6 asteella.

Maria Ohisalon mukaan puolentoista asteen kirjauksen saamisesta loppupäätelmään ei oltaisi Egyptissä luopumassa.

– Kyllä siitä pidetään kiinni, mutta se ei vielä yksinään riitä. Täytyy tietysti olla kirjauksia myös siitä, miten sinne päästään. Yksi iso kysymys on, puhutaanko vain esimerkiksi kivihiilestä irtautumisesta vai irtaudutaanko kaikista fossiilisista polttoaineista tässä vähitellen. Kiirehän on, Ohisalo sanoo.

Hänen mukaansa EU myös tekee töitä sen eteen, että puhuttaisiin laajemminkin vihreästä siirtymästä, uusiutuvampiin ja puhtaampiin energianlähteisiin siirtymisestä.

Egyptin kokouksella on arvoa myös jo siitä syystä, että maailman valtiot tällaisina aikoina neuvottelevat ilmastokriisin ratkaisuista, Ohisalo toteaa.

– Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan jatkuu, energia- ja ruokakriisi painavat päälle. Ylipäätään tällaisina aikoina, keskellä tällaisia kriisejä, on tärkeää, että valtiot keskustelevat ilmastokriisistä, joka ei ole kadonnut mihinkään.

Enemmän aiheesta:

Näistä kahdesta elämän ja kuoleman kysymyksestä ilmastokokouksessa väännetään loppumetreille asti

EU käänsi viime hetkellä kelkkansa ja tukeekin nyt kiisteltyä rahastoa, josta köyhille maille maksetaan ilmastokriisin aiheuttamia tuhoja

Egyptin ilmastokokous takkuaa pahasti – köyhät maat taistelevat tuhojen korvaamisesta, ja 1,5 asteen tavoitteen pelätään lipeävän käsistä

Analyysi: Egyptin ilmastokokous on erilainen kuin ennen – alla kuplii repivä kiista, mutta se ei liity päästöjen vähentämiseen

Tällaisia ongelmia seuraa, jos maapallo lämpenee kaksi eikä vain puolitoista astetta

Suosittelemme sinulle