Hyppää sisältöön

HS:n päätoimittaja Laura Saarikoski Kaius Niemen erosta: ”Kun media vaatii vallanpitäjiä vastuuseen, on oltava valmis kantamaan vastuu itse”

Uutinen vastaavan päätoimittajan epäillystä rattijuopumuksesta tuli toimitukselle yllätyksenä ja järkytyksenä.

Anna Näveri,
Otso Karhu

Uutinen Kaius Niemen rattijuopumusepäilystä ja erosta tuli Helsingin Sanomien toimitukselle täytenä yllätyksenä, HS:n varaluottamushenkilö Soile Saarelainen kertoo Ylelle.

– Suoraan sanottuna ollaan todella järkyttyneitä ja yllättyneitä, että vielä ei ole pystynyt oikein käsittämään tapahtunutta, Saarelainen kertoo puhelimessa.

HS uutisoi tänään (siirryt toiseen palveluun), että lehden vastaavaa päätoimittajaa Niemeä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. STT:n mukaan Niemi siirsi autoaan aamuseitsemän aikaan Sanomatalon parkkihallissa, jolloin vahtimestarit soittivat poliisille.

MTV Uutisten tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyseessä ei olisi ollut pelkkä auton siirtäminen, vaan Niemi yritti ajaa parkkihallista pois.

Niemi kertoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), ettei katso voivansa jatkaa vastaavana päätoimittajana. Iltapäivällä Sanoman hallitus vapautti hänet tehtävästään.

HS:n toimitus sai siis samalla tiedon sekä rattijuopumusepäilystä että Niemen eropäätöksestä.

– Kaikki toivovat Kaiukselle kaikkea hyvää. Kukaan ei olisi varmasti halunnut, että tällainen tapahtuu. En oikein osaa sen paremmin tästä sanoa, Saarelainen kuvailee toimituksessa kuulemiaan kommentteja.

HS:n vastaavan päätoimittajan tehtävää toistaiseksi hoitava Antero Mukka toteaa Ylelle tekstiviestitse, että ensitunnelma toimituksessa on järkytys.

– Tiedon sulattelu varmasti kestää. Ensitunnelma on suru ja järkytys. Kaius on laajasti arvostettu journalistinen johtaja, jonka ansiot HS:n menestyksen hyväksi tiedetään ja tunnustetaan, Mukka kommentoi.

Laura Saarikoski: Eron taustalla ei muita asioita

Helsingin Sanomien päätoimittaja Laura Saarikoski totesi perjantai-iltana Ylen Viimeinen sana -ohjelmassa, että Niemen eropäätöksessä on kyse vastuun kantamisesta.

– Kun media vaatii vallanpitäjiä vastuuseen, meidän täytyy olla vaikeissa paikoissa myös itse valmiita kantamaan se vastuu.

Saarikoski kuvailee Niemen olleen pidetty ja arvostettu päätoimittaja, jonka ansiota on pitkälti se, että HS:n levikki on saatu kääntymään laskusuunnasta nousuun.

– Niemen merkitys on se, että hän jättää lehden paljon vahvempaan tilanteeseen kuin missä aloitti yhdeksän vuotta sitten.

Saarikosken mukaan nopean eropäätöksen taustalla ei ole mitään muita tekijöitä kuin Niemen perjantaiaamun ”yksittäinen virhe, josta hän on kantanut vastuun”.

Toimitukselta kannanotto Niemen puolesta

Kun tieto rikosepäilystä tuli ilmi, Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimituksen tuottaja Tuomas Peltomäki aloitti nimien keräämisen kannanottoon, jossa vastustettiin Niemen nopeaa eroa tehtävästään.

– Toimituksesta kuuluneet ilmeet ja äännähdykset olivat todella järkyttyneitä. On vaikeaa kuvailla, miten epäuskoisina tieto otettiin vastaan, Peltomäki sanoo.

Kannanotossa toivottiin, että eropäätöstä ei tehtäisi hätäisesti, ja että asia käytäisiin rauhassa läpi.

– Tottakai rattijuopumusepäilys on todella vakava, mutta nopeus, millä päätökset tehtiin, tuntui äkkiväärältä. Luulen, että kaikki, jotka tämän nimikeruun huomasivat, ovat siihen heti nimensä kirjoittaneet, Peltomäki sanoo.

Peltomäen mukaan kannanottoon kertyi nopeasti kymmeniä nimiä. Niitä kertyy edelleen, vaikka Niemen ero on jo vahvistettu. Kannanotto oli Peltomäen mukaan tärkeä, vaikka sillä ei lopulta ollut vaikutusta eropäätökseen.

– Tuntui älyttömän tärkeältä, että toimituksen ääni saadaan kuuluviin ja tuodaan myös yleisön tietoon se, kuinka luotettu, pidetty ja arvostettu päätoimittaja Kaius on ollut sekä esimiehenä että nimenomaan journalistina. Hän on ollut todella hyvä päätoimittaja.

Yle kysyi ennen Peltomäen tavoittamista Saarelaiselta, onko hänellä tietoa listasta tai siitä, paljonko nimiä on kertynyt.

– Siitä minulla ei ole mitään tietoa, kuinka paljon on tullut nimiä vielä, Saarelainen vastasi.

”Tosi kova, mutta hieno päätös”

Saarelainen näkee nopealla eropäätöksellä myös yhteyden Viestikoekeskus-uutisoinnin oikeuskäsittelyyn, jonka myötä myös Niemi on ollut julkisuuden myrskynsilmässä.

– Ymmärrettävästi, kun Hesari on ollut viestikoekeskuksen tiimoilta paljon otsikoissa, ymmärtää ehkä senkin takia, että hän niin nopeasti nyt sanoi eroanomuksensa, Saarelainen pohtii.

Saarelainen näkee, että nopea eropäätös on ratkaisu, joka katkaisee siivet negatiiviselta julkisuudelta heti alkuunsa.

– Että ei jäädä vellomaan siihen (negatiiviseen julkisuuteen) ja päästään asioissa eteenpäin. Tosi kova päätös, mutta myös hieno päätös, Saarelainen toteaa.

Hylkäsikö päätoimittaja alaisensa? Helsingin Sanomien silloinen vastaava päätoimittaja Kaius Niemi vastaa häneen kohdistuvaan kritiikkiin Viimeinen sana -ohjelmassa 30.9.

Lue myös: Kaius Niemeä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta

Lisätty Tuomas Peltomäen kommentit kello 18:15.

Suosittelemme sinulle