Hyppää sisältöön

Ainakin kuusi sairaanhoitopiiriä jatkaa THL:n koronarokotesuosituksen noudattamista ministeriön ohjauskirjeestä huolimatta

Moni sairaanhoitopiiri päättää ensi viikolla, suositellaanko tehosteannoksia terveille työikäisille. STM:n ja THL:n linjat asiassa poikkeavat toisistaan.

STM:n ja THL:n ohjeet poikkeavat toisistaan, monessa sairaanhoitopiirissä odotetaan lisätietoa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriön tämänviikkoinen ohjauskirje ei ole toistaiseksi aiheuttanut juuri muutoksia sairaanhoitopiirien koronarokotuslinjauksiin.

STM linjasi kirjeessään, että kuntien ja hyvinvointialueiden on tarjottava syystalven koronarokotteiden tehosteannos kaikille niille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puolestaan alleviivasi keskiviikkona, ettei se ole muuttamassa rokotussuosituksiaan. THL suosittelee tällä hetkellä syystalven koronatehosterokotteita 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville, sillä heillä on suurin vakavan koronataudin riski.

Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset.

Vaikuttavuus hyvin vähäinen

Ainakin Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiireissä pitäydytään THL:n rokotussuosituksissa.

– Toistaiseksi toimimme THL:n ohjeiden mukaisesti, eli emme aloita järjestelemään terveiden työikäisten neljänsiä rokotuksia, ainakaan nyt välittömästi, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Jyrki Jalkanen.

– Katsomme aika lailla THL:n suosituksen mukaisesti, että se vaikuttavuus on hyvin vähäinen, ja olemme sitä mieltä, että meillä on terveydenhuoltohenkilöstöllä tällä hetkellä tärkeämpää tekemistä.

Muissa erva-alueen sairaanhoitopiireissä eli Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa, Itä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa on Jalkasen mukaan "alustavasti samantyyppinen" linjaus kuin Keski-Suomessa. Ne kokoustavat asiasta ensi viikolla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan HUSissa linjattiin torstaina, että toistaiseksi tilannetta tarkkaillaan eikä linjauksia muuteta.

– Vaikka potilasmäärät ovat tietysti aika korkealla ja henkilökuntaakin sairastaa, ei nyt ainakaan tässä ja nyt lähdetä mihinkään rokotuskierroksille eikä niitä suosittelemaan. Täytyy tietysti herkällä korvalla seurata tilannetta, Mäkijärvi kertoi STT:lle perjantaina.

Mäkijärvi tarkensi myöhemmin, että HUSissa tehosterokotus on mahdollista antaa lääkärin määräyksestä STM:n ohjauksen mukaisesti.

– Ohjauskirje on luettu, ja tarjoamme yksilöllisesti mahdollisuutta saada rokote, mutta otimme aikalisän koko henkilöstön rokottamisen kanssa, hän sanoi.

Mäkijärven mukaan mahdollisista uusista tehosterokotuskierroksista esimerkiksi sote-henkilöstölle jatketaan keskustelua ensi viikolla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi viime viikolla, että koronarokotusten tarjoamista laajennetaan.

Ohjauskirjeestä kaivataan lisätietoa

Pohjanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissäkin kokoustetaan asiasta ensi viikolla.

Päijät-Soten terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen sanoo, että ohjauskirjeessä on monia selvitettäviä asioita. Pfizerin ja Biontechin rokotteen valmisteyhteenvedossa sanotaan, että sitä pitäisi käyttää viranomaissuositusten mukaisesti.

– Oliko tämä ohjauskirje nyt semmoinen viranomaissuositus? Toisaalta usea piiri on jo ilmoittanut selkeästi jatkavansa THL:n linjoilla, Nieminen pohtii.

Etelä-Pohjanmaalla ei ole toistaiseksi reagoitu STM:n kirjeeseen.

– Tämä oli vähän hämärä veto ministeriöltä tämä linjaus asiantuntijanäkemystä vastaan, johtajaylilääkäri Raimo Jokisalo toteaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ei johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan halua ottaa asiaan kantaa vaan jättää sen kuntien päätettäväksi.

Lappi poikkesi linjasta jo aiemmin

Lapin sairaanhoitopiirissä on jo lokakuun lopulla suositeltu neljänsiä koronarokotuksia sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstölle. Ohjauskirjeen jälkeen ei ole vielä tehty linjausta mahdollisesta laajentamisesta myös terveelle aikuisväestölle, kertoo sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas.

Myöskään Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole tehty päätöksiä STM:n ohjauskirjeen tiimoilta.

Juttua oikaistu 19.11. kello 18.58.

Jutussa kerrottiin virheellisesti, ettei HUSin rokotuslinjauksia muuteta ohjauskirjeen vuoksi. HUSissa tehosterokotus on kuitenkin mahdollista antaa lääkärin määräyksestä STM:n ohjauskirjeen mukaisesti.

Jutun otsikossa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että ainakin seitsemän sairaanhoitopiiriä pitäytyy THL:n suosituksessa. Korjattu, että kyse on ainakin kuudesta sairaanhoitopiiristä.

Suosittelemme sinulle