Hyppää sisältöön

Elokuvissa ja sarjoissa näkyvät nyt vähemmistöt – Aikuiset-sarjaan haettiin tarkoituksella näyttelijöitä erilaisista taustoista

Tekijöiden mukaan etnisiin sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien esiin tuomisella halutaan kuvata entistä paremmin monimuotoista maailmaa.

– Lisää lesboleffoja! huudahtaa näyttelijä Elsi Sloan.

Hän esittää pääosaa Sydänpeto-elokuvassa, joka kertoo kahden nuoren ystävyys- ja rakkaussuhteesta. Ranskaan sijoittuvan elokuvan päähenkilön, suomalaisen Elinan sukupuoli-identiteettiä ei määritellä. Hänellä on kuitenkin tunteita uutta sisarpuoltaan Sofiaa kohtaan.

Sydänpeto on Sloanin ensimmäinen elokuvarooli. Hän koki tärkeäksi näytellä hahmoa, joka ei mene perinteiseen mies-nais-jaotteluun.

Näyttelijä haluaisi nähdä enemmän elokuvia, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat esitetään tavallisina ihmisinä ja heidän tarinansa eivät keskity heidän seksuaaliseen suuntautumiseensa.

– On absurdi ajatus, että valkokankaalla olisi vain valkoisia keskiluokkaisia heteroita, koska maailma ei koostu valkoisista keskiluokkaisista heteroista.

Näyttelijän uraa aloitteleva Elsi Sloan huomasi Sydänpeto-elokuvan kuvauksissa olevansa ei-binäärinen eli jonka sukupuoli-identiteetti ei sovi kaksinapaiseen nainen–mies-jakoon. Kuva: Toni Määttä / Yle

Etniset vähemmistöt esille

Erilaiset vähemmistöt ovat alkaneet näkyä yhä enemmän kotimaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Tähän mennessä esimerkiksi etnisiin vähemmistöihin tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia on nähty vain pienissä ja juonen kannalta mitättömissä rooleissa.

Tästä kertoo kotimaisten elokuva- ja tv-alan sisällöntuottajien yhdistyksen Apfin kolme kertaa teettämä tilasto (siirryt toiseen palveluun). Vähemmistöjen osuus rooleista on häviävän pieni.

Nyt tilanne on muuttumassa. Esimerkiksi suositun Aikuiset-sarjan kolmannelle ja viimeiselle kaudelle haettiin tietoisesti erilaisista etnisistä taustoista tulevia näyttelijöitä kuvastamaan oikeata Kallion elämää.

– Välillä jotkut fiktiosarjat eivät heijasta sitä maailmaa, missä itse elää, asuu ja viettää aikaansa. Meidän maailma ja yhteiskunta on tosi monimuotoinen, niin miksi meidän sisällöt eivät voisi myös olla sitä, sanoo sarjaa tuottanut Pietari Vappula Yellow Film & TV:stä.

Aikuiset-sarjan kolmannella kaudella Arttu (Elias Salonen) aloittaa suhteen Alvarin (Carlos Orjuela) kanssa. Kuva: Hayley Le

Joulukuussa saa ensi-iltansa Sami Laitisen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Hyväveli, jonka pääosissa nähdään tummaihoiset Abdirahman Bile ja Kamaludin Ahmed Abdulla.

Hyväveli-elokuvassa Abdirahman Bile esittää järjestyspoliisi Loyania, joka partioi lähiöissä Heli Sutelan esittämän Johannan kanssa. Kuva: Inland Film Company

Muutos lähtee tekijöistä

Moninaisuuden lisääntyminen näkyy myös maailmalla. Esimerkiksi suoratoistopalvelu Netflixin Bridgerton-sarjassa nähdään erilaisista etnisistä taustoista olevia näyttelijöitä, vaikka kirjoihin perustuva sarja sijoittuu 1800-luvun Britanniaan.

Marraskuun alussa sai puolestaan ensi-iltansa ensimmäinen suuren elokuvastudion tekemä romanttinen komedia kahdesta homomiehestä. Bros-elokuva on Universal Picturesin tuotantoa.

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia hahmoja on ihan murto-osa kaikesta. Eikä edes sen mukaan, mitä heitä on yhteiskunnassa yleisesti. Mielestäni on tervetullutta, että erilaisia vähemmistöjä tulee näkyviin, sanoo Sydänpeto-elokuvan ohjaaja Aino Suni. Kuva: Toni Määttä / Yle

Yksi syy elokuvien ja tv-sarjojen aiempaa monipuolisemman ihmiskirjon esittelyyn löytyy tekijöistä. Nuoremmasta sukupolvesta löytyy monenlaisista taustoista tulevia.

– Naistekijöitä on ollut jo tosi pitkään ja nyt tulee myös maahanmuuttajataustaisia, transtaustaisia ja muita ihmisiä messiin. Se on vaan tosi arvokasta, että kaikkien tarinoita voidaan kuulla, sanoo Sydänpeto-elokuvan ohjaaja Aino Suni.

Pietari Vappulan mielestä uudet tekijät kokevat jopa velvollisuudekseen uudistaa fiktiivistä tarinankerrontaa.

– Siinä on valtaa joko toistaa jotain stereotypiaa tai purkaa sitä.

Tekijöiden vastuu

Toukokuussa saa ensi-iltansa Ylen uusi komediasarja Limbo. Se kertoo pienen paikkakunnan huoltoasemalle jämähtäneestä nuorten porukasta sekä heidän ihmissuhteistaan, kriiseistään ja pyrkimyksistään tulla suosituiksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kuvaavaan sarjaan haettiin nuoria näyttelijöitä avoimella haulla Instagramin kautta. Hakijoita oli 990.

Sarjan vastaava tuottaja Pietari Vappula sanoo, että elokuvan ja tv:n tekijöillä on vastuu siitä, minkälaista maailmankuvaa luodaan etenkin nuorille.

– Koen, että se on tärkeää kertoa ihmisryhmistä ja ihmisistä, jotka eivä ole olleet niin edustettuina suomalaisessa fiktiossa. Etenkin komedian kontekstissa voidaan kertoa hauskasti ja samaistuttavasti minkälaista on olla nuori tässä ajassa.

– Odotan innolla tulevaisuutta, missä me tv:n ja fiktion tekijät yhdessä otetaan huomioon se, että meidän sisällöt heijastavat enemmän sitä maailmaa, missä me eletään, sanoo tulevan Limbo-sarjan vastaava tuottaja Pietari Vappula. Kuva: Tommi Pesonen

Katso myös: Näyttelijälupaus Elsi Sloan Ylen aamun haastattelussa

Katso myös: Elsi Sloan Ylen draamasarjassa Outo kesä

Suosittelemme sinulle