Helsingin Kalasatamassa kaksi kerrostaloa valaistiin tänä viikonloppuna värivaloilla Suomen valotaiteen seuran järjestämässä valoinstallaatiossa.
Mukana valoteoksessa oli 35 asuntoa. Yksi mukana olleista asukkaista oli helsinkiläinen Jutta Hjorth.
Hjorthin mukaan valoteokseen oli helppo lähteä mukaan.
– On tylsää, jos on paljon pimeitä ikkunoita, Hjorth sanoo.
Valotaide on kuin taikuutta
Tapahtumaa koordinoineen valotaiteilijan Anne Roinisen mukaan marraskuun pimeys on parasta aikaa valotaiteelle. Joulun valot eivät vielä häiritse ja kaikilla on kiire ja väsyttää.
Roinisen mukaan valotaide tarjoaa marraskuuhun muuta ajateltavaa. Se on lisäksi helppo toteuttaa.
– Pienellä vaivalla jokainen asukas voi lähteä mukaan, ja se kuitenkin muuttaa kaupunginosan hetkeksi erinäköiseksi niin, että se tuntuu lähes taikuudelta, vaikka todellisuudessa se on johtojen ja piuhojen kantamista, eikä mikään taikatemppu, Roininen sanoo.
Roininen on toteuttanut vastaavia valoteoksia myös aiempina vuosina muun muassa Porissa ja Espoossa.
Muut valot sammutettiin
Tänä vuonna valotaiteen tekeminen oli Roinisen mukaan vaikeampaa kuin ennen, sillä maailmantilanne on muuttunut ja energian säästäminen on nyt ajankohtaista.
Roininen sanoo, että Kalasataman installaatiota alettiin kuitenkin miettiä jo viime keväänä, ennen kuin maailmantilanne muuttui. Roininen toivookin, että hänen taiteensa muistuttaisi ihmisiä siitä, että kaikki on mahdollista.
– Ihmisiltä on tullut palautetta, että ihanaa, että tämmöstä tehdään, Roininen sanoo.
Roininen sanoo, että vaikka on ristiriitaistakin tehdä valoinstallaatio tilanteessa, jossa energiaa yritetään säästää, hän muistuttaa, että tosiasiassa tässä teoksessa käytettävät lamput eivät vie sähköä juuri ollenkaan.
– Kodeista on lisäksi muut valot pois, kun nämä valot ovat päällä, Roininen lisää.
Lue lisää: