Hyppää sisältöön

Espoon kansainvälisessä CS:GO-turnauksessa oli todellista urheilujuhlan tuntua – ”Ensimmäiseksi turnaukseksi tämä on todella onnistunut”

Pelaajat ja yleisö viihtyivät Espoon Masters-turnauksessa. Sujuvat järjestelyt olivat yllätys jopa turnauksen tekijöille itselleen.

Yleisöä Elisa Masters -tapahtumassa.
Tuhannet katsojat saapuivat Espooseen seuraamaan kansainvälistä e-urheiluturnausta. Kuva: Janne Maljanen / Elisa Esports
Jaakko Palvaila
Avaa Yle-sovelluksessa

”Anteeksi, mutta onko täällä wifiä?”

Suomalaisen teleoperaattorin järjestämää CS:GO-turnausta Espoon areenaan seuraamaan tullut brittitoimittaja kyselee minulta langattoman verkon salasanaa. Totean jakaneeni verkon puhelimestani, sillä medialle ei ole ennakkoon järjestetty omaa verkkoa.

Tilanteen ironia ei mene ohi brittitoimittajalta. Pääsy internetiin järjestyy kuitenkin nopeasti, joten myös brittitoimittaja pääsee tiedon valtaväylälle.

Perjantai-iltapäivänä Espooseen on saapunut lisäksemme tuhansia suomalaisia ja ulkomaisia e-urheilufaneja seuraamaan Masters-turnauksen puolivälieräotteluita. Mukana turnauksessa on vielä kuusi joukkuetta, jotka haaveilevat kukin siivusta 200 000 euron palkintopotista.

Juontaja Thomas Tontchev Arctic Invitational -tapahtuman lavalla.
Arctic Invitational -tapahtuma järjestettiin vuonna 2019 Helsingin Areenassa. Tapahtuma ei saanut jatkoa, mutta osa järjestäjistä oli mukana myös Espoon turnauksessa. Kuva: Stephanie Lindgren / Arctic Invitational

Jäähalliin viety e-urheilutapahtuma on Suomessa vasta toinen laatuaan. Ensimmäinen, Helsingin Areenassa vuonna 2019 järjestetty Arctic Invitational jäi torsoksi paitsi katsojamääriltään, myös venyneiden aikataulujen vuoksi. Se jäi myös järjestäjäyhtiönsä viimeiseksi e-urheilutapahtumaksi.

Espoon tapahtumaa on ollut puuhaamassa joukko Arctic Invitationalin tekijöitä. Heistä näkyvin on televisio-ohjelma Diilin kautta julkisuuteen noussut Olli-Pekka Villa, joka toimi edellisen tapahtuman nokkamiehenä. Aiemmista virheistä on opittu, Villa lupaili turnausta ennen Yle E-urheilun haastattelussa ja niin näyttää tapahtuneen ainakin aikatauluissa pysymisen osalta.

Ensimmäisen puolivälierän käynnistyessä lähes ajallaan nyt Elisan palkkalistoilla oleva Villa kävelee media-alueen läpi hyvin tyytyväisenä. Vieressäni istuva saksalaisen Sproutin manageri Daniel Paulus kehuu turnausta ohikulkevalle Villalle.

– Ensimmäiseksi turnaukseksi tämä on todella onnistunut. Jos tämä olisi vaikka kymmenes Elisan järjestämä turnaus, olisi tämä siitä huolimatta joukkueen kannalta hyvin järjestetty tapahtuma. Parantamista riittää vielä pienissä asioissa, mutta ne ovat pieniä juttuja, Paulus toteaa.

Sprout Elisa Masters -tapahtumassa.
Saksalaisorganisaatiota edustava Sprout tuli Espooseen keräämään maailmanrankingin pisteitä. Kuva: Petri Leppävuori / Elisa Esports

Paulus kertoo, että saksalaiset ovat jo tässä kohdin tyytyväisiä menestykseensä turnauksessa. Voittajajoukkueelle on Espoossa jaossa runsaasti palkintorahoja ja paikka ensi vuonna pelattavan IEM Katowice -suurturnauksen karsintavaiheessa, mutta Sproutille riittää, että joukkue saa turnauksesta itselleen mukavasti maailmanrankingin pisteitä.

Suomalaisten turnaus jäi pannukakuksi

Ensimmäisessä puolivälierässä vastakkain asettuvat bulgarialainen 500 ja saksalainen BIG. Bulgarialaiset ovat aiheuttaneet turnausjärjestäjille ylimääräistä päänvaivaa, sillä joukkueen uuden taustaorganisaation logo on sama kuin tiimiä sponsoroivalla kryptovaluuttakasinolla. Areenassa tai lähetyksissä logoja ei voida näyttää, joten ne on teipattu piiloon bulgarialaisten pelipaidoista. Saksalaiset vievät ottelun 2–0 ja etenevät välieriin Sproutia vastaan.

Espoon Areenan yleisö herää kunnolla viimeistään, kun suomalaisen ENCEn joukkue kohtaa toisessa puolivälierässä tanskalaisen Astraliksen. Kotimaisen e-urheilukentän ykkösorganisaation joukkueessa ei ole enää suomalaisia pelaajia, mutta valmentaja Eetu ”sAw” Saha ja suomalaiset taustavoimat riittävät saamaan yleisön ENCEn puolelle. Ensimmäisen kartan ratketessa ENCEn kannalta voittoisasti yleisö riehaantuu.

Eetu Saha Elisa Masters -tapahtumassa.
ENCEn valmentaja Eetu ”sAw” Saha oli turnauksen pudotuspelien ainoa suomalaisedustaja. Kuva: Petri Leppävuori / Elisa Esports

Tanskalaiset latistavat valitettavasti perjantai-illan tunnelmaa toisessa kartassa etenemällä ripeästi 10–1-johtoon. Satunnaisia Astraliksen kannustushuutoja lukuun ottamatta hiljaa ottelua seuraava yleisö pitää jälleen ääntä ENCEn voittaessa toisen kierroksen, mutta tilanne on silti joukkueelle vaikea. Tanskalaiset vievät kartan lopulta 16–14 ja kampeavat ottelussa tasoihin.

Kello on jo lauantain puolella, kun Astralis voittaa kolmannen kartan jatkoajalla ja pudottaa ENCEn ulos turnauksesta. Yleisö poistuu hallilta pettyneenä.

Lauantaissa on urheilujuhlan tuntua

Lauantaina Elisan e-urheilupomo Teemu Koski kertoo hallin olevan käytännössä loppuunmyyty. Varsinaisia istumapaikkalippuja on myyty noin 3 000 kappaletta, minkä lisäksi vip-ravintoloissa ja aitioissa otteluita seuraa useampi sata henkilöä.

– Kaikki on muutenkin mennyt odotettua paremmin, Koski toteaa tapahtuman sujumisesta.

Puoli viideksi aikataulutettu välierä saksalaisen BIGin ja tanskalaisen Sproutin välillä ei kuitenkaan pääse alkamaan aivan ajallaan. Sproutin romanialaistähti Laurentiu 'lauNX' Tarlea ei pysty nousemaan lavalle vatsaongelmien vuoksi, joten joukkue pelaa tanskalaisvalmentaja Danny 'BERRY' Krüger viidentenä pelaajanaan.

Äkillinen pelaajamuutos tuo harmaita hiuksia tuotannolle. Lähetysgrafiikoiden toimivuudesta vastaava Valtteri Palonkorpi käy areenan katsomossa läppärillään koodia läpi, sillä pelaajien vaihtuminen on aiheuttanut yllättävän ohjelmistobugin. Ongelman syy löytyy kuitenkin ripeästi, joten ottelu pääsee alkamaan reilun vartin myöhässä.

Tabsen Elisa Masters -tapahtumassa.
Johannes "tabseN" Wodarzin BIG kohtasi välierässä Sproutin. Kuva: Petri Leppävuori / Elisa Esports

Heti alussa käy kuitenkin selväksi, etteivät lavalla olevat pelaajat istu samassa järjestyksessä kuin tuotannolle on ilmoitettu. Pelaajien kamerakuvat ovat ristissä, joten Palonkorpi siirtelee pelaajia läppärinsä ruudulla oikeaan järjestykseen. Ongelmat eivät jää huomaamatta myöskään kansainvälisiltä katsojilta, jotka täyttävät nopeasti Elisan Twitch-kanavan chatin meemeillä. Hyvin menee, jos se on katsojien suurin huolenaihe, Palonkorpi toteaa.

Ensimmäinen kartta menee BIGille, joka onnistuu hyödyntämään Overpassin terroristi- eli hyökkäyspuolella valmentajan kanssa pelaavan Sproutin heikkouksia. Romanialainen Tarlea on saatu ensimmäisen kartan aikana siihen kuntoon, että hän pystyy ottamaan paikkansa pelipalvelimella, mutta joukkue taipuu BIGille 1–2.

Laurentiu Tarlea "lauNX" Elisa Masters -tapahtumassa.
Laurentiu ”lauNX” Tarnean terveysongelmat veivät Sproutilta saumat välierän avauskartassa. Kuva: Petri Leppävuori / Elisa Esports

Toisen kartan alkaessa lavalla omaan välieräänsä valmistautuva Astralis on ruokailemassa lavan takana. Tanskalaisten pelinsisäinen johtaja Lukas ”gla1ve” Rossander toteaa falafelpyöryköiden, porsaanfileen ja tomaattikastikkeeseen upotettujen kasvisten olevan kelvollista ruokaa, mutta aterian kaipaavan kylkeensä joko pastaa tai riisiä.

Pelaajien kannalta lämpimän ruuan syöminen tuntia tai kahta ennen ottelun alkua on Rossanderin mukaan tärkeää, sillä nälkäisenä peli ei suju ja liian lähelle matsia ajoitettu ruokailu vaikuttaa negatiivisesti pelaajien suoritukseen.

Astralikselle syksy on ollut vaikea, sillä joukkue putosi Rion major-turnauksesta jo karsintavaiheessa. Espoosta tanskalaiset hakevat silti onnistumista.

– Tavoitteemme on voittaa turnaus, Rossander toteaa.

Lukas "gla1ve" Rossander Elisa Masters-turnauksessa
Kuva: Janne Maljanen / Elisa Esports

Toisen välierän alkaessa Astraliksen ja fnaticin välillä tunnelma areenassa kohoaa entisestään. Lauantai-iltaa viettämään saapuneet katsojat ovat selkeästi pakkautuneet entistä tiiviimmin anniskelualueiden tuntumaan ja vip-alueen pöydätkin ovat täyttyneet. Käytäväpuheiden perusteella e-urheiluyleisö kuluttaa hallin palveluita runsaasti ja ravintoloiden myynti nousee illan mittaan kuusinumeroisiin lukemiin.

Heti ensimmäisessä kartassa ruotsalainen fnatic tarttuu tahtipuikkoon ja ottaa kiinnityksen finaalipaikkaan erin 16–9.

Yleisöä Elisa Masters -turnauksessa.
Kuva: Petri Leppävuori / Elisa Esports

Toisen kartan alkaessa Elisan Koski kertoo jo toivovansa, että fnatic voittaa välierän kahdessa kartassa. Tunnelma hallissa on edelleen korkealla, mutta ottelun venyminen sunnuntain puolelle voisi aiheuttaa ennenaikaisen yleisökadon.

Fnatic on kiinni toisen kartan ratkaisussa kahden ottelupallon verran, mutta ei pysty lyömään viimeisiä nauloja tanskalaisten arkkuun. Kartan päätyessä jatkoajalle Koski nojaa käsiinsä ja huokaisee.

Ruotsalaiset saavat kuitenkin jälleen pelin juonesta kiinni jatkoajalla. Astralis taistelee veitsi kurkulla yhden kierroksen verran, mutta viimeinen niitti tulee sittenkin: fnatic voittaa ottelun 2–0.

Koski hurraa. Puolenyön aikaan Espoon areena tyhjenee hiljalleen Tapiolan yöhön.

Kokemus puhui Suomi-liigan finaalissa

Sunnuntai valkenee Espoossa lumisateisena. Suomalaiset HAVU ja ENCE Academy kohtaavat iltapäivällä Elisan Suomi-liigan finaalissa, mutta joko edellisen illan venyminen tai verrattain aikainen ajankohta on rokottanut ottelun alun yleisömäärän satoihin edellisillan tuhansien sijaan.

Ottelun asetelma on erikoinen, sillä ENCEn nuorista suomalaislupauksista koottu akatemiajoukkue on pelannut yhdessä vasta joitain kuukausia. Vastassa on kolme entistä ENCE-pelaajaa: major-finalistit Jani ”Aerial” Jussila ja Sami ”xseveN” Laasanen sekä alkuvuodesta HAVUun siirtynyt Joonas ”doto” Forss.

HAVU näyttää heti alkuun kokemuksen puhuvan. Avauskartta on nopeasti 5–0, mutta ENCE Academy saa iltapäivän kenties kovimman kannustuksen ottaessaan ensimmäisen kierrosvoittonsa. Joukkue yrittää parhaansa, mutta taipuu kahdessa kartassa luvuin 8–16, 10–16.

Pokaalin nostaminen tarjoaa HAVUlle hopeareunusta muuten vaikeaan viikkoon. Joukkue putosi pääturnauksesta jo ennen pudotuspelejä hävittyään kaikki viisi alkulohko-otteluaan.

Mikko "xartE" Välimaa ja Lasse Salminen Elisa Masters -turnauksessa.
HAVU sai Elisan kotimaisesta liigasta täytettä palkintokaappiinsa, vaikka viikon pääturnaus katkesi jo alkulohkoon. Voittajan nimi liimattiin pokaalin kylkeen Espoon areenan pukukoppikäytävällä. Kuva: Jaakko Palvaila / Yle

HAVUn valmentaja Mikko ”xartE” Välimaa on voittoon tyytyväinen. Välimaa oli pelaajalavalla myös edellisessä suomalaisessa areenatapahtumassa, silloin SJ Gamingin pelaajana.

– Ihan kivaa tämä voittaminen, Välimaa toteaa.

BIGin ja fnaticin välisen loppuottelun lähestyessä myös turnauksen järjestäjät vaikuttavat helpottuneilta siitä, että tapahtuma on pian paketissa. Puheissa toistuu jo sanapari ”ensi vuonna”. Tällä kertaa turnaukselle nähtäneen myös jatkoa.

Suosittelemme