Hyppää sisältöön

Myyrien määrä nyt huipussaan, mutta talven aikana kannan odotetaan romahtavan

Myyrien määrä vaihtelee eri vuosina. Huippukausina myyrät aiheuttavat myös runsaasti esimerkiksi taimikkotuhoja.

Myyrien määrä on lisääntynyt varsinkin Oulusta Itä-Suomen ulottuvalla vyöhykkeellä. Muualla myyräkannan huippu oli jo aiemmin. Kuva: Rolf Granqvist

Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurantojen perusteella myyräkannat ovat Oulun seudulta Itä-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä kannanvaihtelunsa huippuvaiheessa. Myyriä on ollut paljon muuallakin Suomessa, mutta kannan huiput nähtiin muualla jo viime vuoden puolella, kertoo johtava tutkija Otso Huitu Lukesta

─ Läntisessä Suomessa myyrähuippu ajoittui syksyyn 2021, ja kannat ovat pienentyneet tästä. Myös Kaakkois-Suomessa ja valtaosassa Metsä-Lappia on niukasti myyriä, kertoo Otso Huitu.

Oulusta Itä-Suomeen ulottuvalla myyrähuippuvyöhykkeellä on odotettavissa taimituhoja alkavana talvena. Varsinkin Kainuussa myyriä on paljon. Alueella tavataan sekä pelto- että metsämyyriä. Luken arvion mukaan tällä huippualueella myyrämäärät kuitenkin todennäköisesti romahtavat tulevan talven aikana.

Myyriä voi kuitenkin olla maastossa vielä ensi keväällä ja alkukesällä, mutta myyrien määrän ennakoidaan vähenevän seuraavan vuoden kevääseen saakka.

─ Läntisessä Suomessa myyrähuippu ajoittui syksyyn 2021, ja kannat ovat pienentyneet tästä. Myös Kaakkois-Suomessa ja valtaosassa Metsä-Lappia on niukasti myyriä, kertoo johtava tutkija Otso Huitu Lukesta.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lueja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle