Hyppää sisältöön

Taivalkosken tekninen lautakunta päätti lopettaa sähkön säästämiseksi tykkilumetuksen Taivalvaaralla – kunnanjohtaja kutsui koolle pikapalaverin

Lautakunta kokoontuu uudelleen tällä viikolla – lumetus saa jatkua entiseen malliin vuoden vaihteeseen saakka.

Taivalvaaran lumitykit vaikenevat sähkön säästämiseksi, ainakin toistaiseksi. Kuva: Miikka Varila / Yle

Taivalkosken tekninen lautakunta kokoontuu vielä tällä viikolla uudelleen pohtimaan Taivalvaaran lumetustilannetta. Viime viikolla lautakunta teki päätöksen, että tykkilumetus loppuu sähkön säästösyistä Taivalvaaralla.

Kunnanjohtaja Aki Räisänen järjesti tänään iltapäivällä palaverin, jossa päätettiin lumetuksen jatkumisesta vuoden loppuun ja lautakunnan uudelleen kokoontumisesta.

Jos lumetus olisi lopetettu, olisi vaarantunut myös lumilautailun Eurooppa Cupin järjestelyt Taivalvaaralla.

Taivalkoski on pohtinut säästöjä sähkölaskuunsa Taivalvaaran liikunta- ja laskettelukeskuksen tykkilumetuksen lopettamisella.

Taivalkosken tekninen lautakunta on arvioinut, että kunnan koko sähkölasku kasvaa tänä talvena sähkön hinnan noustessa jopa viisinkertaiseksi nykyisestä. Lasku kasvaisi Taivalkoskella lautakunnan arvion mukaan yli puoli miljoonaa euroa.

Taivalvaaran sähkölasku kunnalle oli vuosi sitten 21 000 euroa. Teknisen lautakunnan arvioiman hinnannousun mukaan sähkölasku voi nousta jopa yli sataan tuhanteen euroon.

Hiihtotapahtumia peruuntuu

Jos tekninen lautakunta tekee edelleen säästöpäätöksen tykkilumetuksesta, tietää se sitä, että esimerkiksi maastohiihdon Suomen Cup vaarantuu, samoin Taivalvaaran rinteillä tammikuun lopussa järjestettävä kumparelaskun Euroopan Cup.

– Joulukuun alussa Taivalvaaralla pitäisi järjestää mäkihyppykilpailu tammikuun Eurooppa Cupin lisäksi. On selvää, että molemmat tapahtumat peruuntuvat, jos tykkilunta ei saada rinteille, kertoo Taivalkosken kunnan liikuntapalvelujen vastuuhenkilö Petri Voutilainen.

Voutilainen laskee, että pelkästään kumparelaskun Eurooppa cupin tapahtuma tuo Taivalkoskelle noin 500 majoitusvuorokautta.

– Se on pienelle pitäjälle paljon, Voutilainen toteaa.

Voutilaisen mukaan nuorten liikuntamahdollisuudet heikkenevät säästöpäätöksen myötä merkittävästi Taivalkoskella. Hän muistuttaa, että nuorille tehdyn kyselyn mukaan Taivalkosken nuorista 60 prosentille Taivalvaara on tärkein liikuntapaikka.

– Jos rinteet avataan pelkästään luonnonlumella, laskettelukausi Taivalvaaralla lyhenee puoleen, Petri Voutilainen arvioi.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lueja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle