Hyppää sisältöön

Kaivosala vetää Ammattiopisto Lappiaan – alanvaihtajat ja aikuisopiskelijat suurena ryhmänä

Kaivosala on sijoittunut joka vuosi ammattiopisto Lappian vetovoimaisimpien alojen joukkoon. Perustutkintoa suorittaa parhaillaan noin 90 opiskelijaa.

Työkone parkkeerattuna kilometrin syvyyteen Outokummun kaivoksen laajennustyömaalla. Kuvituskuva. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ammattiopisto Lappiassa voi opiskella kaivosalan perustutkinnon ja kouluttautua joko kaivostyöntekijäksi tai rikastajaksi. Kiinnostus kaivosalaa kohtaan näkyy hakumäärissä. Ammattiopisto Lappia on Suomen suurin kaivosalan perustutkintokouluttaja ja Lappiassa kaivosala on sijoittunut joka vuosi vetovoimaisimpien alojen joukkoon.

Lappian kaivosalan osaamisalavastaava Markku Kasala toteaa, että kiinnostus alaa kohtaan on pysynyt korkealla viime vuosina.

– Lapissa on kaivostoimijoita ja uusia kaivoksia suunnitteilla. Nämä kriittiset maamineraalit, jotka ovat rakennuspalikoita tulevaisuuden fossiilittomaan yhteiskuntaan, saattaa olla sytykkeenä tässä kiinnostuksen kasvamisessa.

Lappiassa kaivosalan perustutkintoa suorittaa parhaillaan noin 90 opiskelijaa. Tänä vuonna toinen aloittavista ryhmistä on kokonaan aikuisryhmä.

– Aikuisia on hakeutunut nyt enenevissä määrin kaivosalalle, kun tällä alueella on ollut näitä teollisuuden rakennemuutoksia. Mutta samalla voi sanoa, että meidän ala on aina kiinnostanut alanvaihtajia.

Hyvien tienestien perään lähdetään myös kauemmas koulutuspaikkakunnalta

Markku Kasalan mukaan kaivosalalle on tullut väkeä ravintola- ja hoitoalalta sekä muilta tekniikan aloilta ja he ovat pärjänneet uudessa ammatissaan ihan hyvin.

– Kaikki eivät suinkaan työllisty tähän lähelle Kemin kaivokseen. Täytyy olla hiukan seikkailun halua, että lähtee vaikkapa pohjoisen kaivoksille, mutta hyvien tienestien perään ollaan valmiita lähtemään kauemmaksikin.

Kaivosyhtiöt esimerkiksi Sodankylässä ja Kittilässä ovat kannustaneet ihmisiä töihin erilaisilla vuorosysteemeillä, että koti voi tarvittaessa pysyä vaikka Meri-Lapissa, jos ei halua muuttaa pysyvästi kaivospaikkakunnalle.

Kaivosammattilaisille on kysyntää myös Ruotsin puolella.

– Sieltä on tullut kyselyjä ja yhteydenottoja, mutta jostain syystä Ruotsiin ei ole vielä ollut hirveää tunkua. Meiltä on yksittäisiä opiskelijoita mennyt Kiirunaan tai Kaunisvaaraan. En tiedä, onko se ruotsin kieli vai mikä esteenä. Työpaikkoja siellä olisi ja halua ottaa suomalaisia töihin, kertoo Markku Kasala.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 22.11. klo 23 saakka

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle