Hyppää sisältöön

Tekoälyä hyödyntävä järjestelmä alkaa laskea jalankulkijoita ja pyöräilijöitä Kuopiossa

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden automaattista laskentajärjestelmää aletaan testata tällä viikolla Saaristokadun ja Tehdaskadun risteysalueella. Laskurit perustuvat kamera–tekoäly-yhdistelmään.

Alikulkutunneli Kuopion Savilahdessa.
Ohikulkevia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä laskevia pisteitä tulee Kuopiossa lähinnä keskustan ja Savilahden alueelle. Kuva: Marianne Mattila / Yle
Helmi Nykänen

Kuopioon rakennetaan loppuvuoden aikana jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden automaattista laskentajärjestelmää, kaupunki tiedottaa.

Siihen kuuluu yhteensä 15 jalkakäytävien ja pyöräteiden varsilla sijaitsevaa laskentapistettä, joissa oleva laskuri laskee ohikulkevia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Laskentapisteitä tulee lähinnä keskustan ja Savilahden alueelle.

Järjestelmän ensimmäinen laskentapiste otetaan testikäyttöön tällä viikolla Saaristokadun ja Tehdaskadun risteysalueella. Loput pisteet on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden loppuun mennessä.

Liikennemäärätietoja hyödyntävät esimerkiksi kaupungin liikennesuunnittelu, maankäytön suunnittelu ja kunnossapito, yritykset sekä oppilaitokset.

– Esimerkiksi kunnossapitoa voidaan priorisoida sinne, missä ihmiset eniten liikkuvat. Yritykset ovat säännöllisesti kyselleet tietoa ihmisten liikkumista miettiessään, mihin yritys sijoitetaan, kertoo Kuopion älykäs liikenneinfra-hankkeen projektipäällikkö Juho-Pekka Hukkanen.

Järjestelmä ei yksilöi henkilöitä

Tietoa kerätään ympäri vuorokauden ja vuoden. Sitä julkaistaan myöhemmin myös avoimena datana. Aiemmin liikennemääriä laskettiin harvakseltaan käsin.

Laskurit perustuvat kamera–tekoäly-yhdistelmään, jossa tekoäly tunnistaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä kameran tuottamasta kuvavirrasta.

Järjestelmä ei tallenna videokuvaa eikä yksilöi henkilöitä. Tekoäly tunnistaa vain hahmon, minkä perustella tehdään erottelu jalankulkijoihin ja pyöräilijöihin.

Kuopion kaupungin mukaan automaattinen laskentajärjestelmä maksaa noin 70 000 euroa, josta Euroopan aluekehitysrahaston tuki kattaa 70 prosenttia.

Suosittelemme sinulle