Hyppää sisältöön

Yksi Suomen kansallismaisemista muuttuu lopullisesti – katso, miltä tulevaisuuden Helsinki voi näyttää

Helsingin kaupunki kertoo torstaina, mikä ehdotus voittaa kaupungin järjestämän Makasiinirannan laatu- ja konseptikilpailun. Alue on monille tuttu Vanhasta kauppahallista ja ruotsinlaivoista.

Erilaisia ehdotuksia Makasiininrantaa varten.
Kansallismaisemaan Helsingissä vaikuttava laatu- ja konseptikilpailu ratkeaa torstaina 24.11. Finalisteja on neljä. Kuva: Helsingin kaupunki
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Makasiiniranta on Laivasillankadun ja meren välinen kaistale, joka alkaa Kauppatorilta ja päättyy Olympiaterminaalin eteläpuolelle. Samalle alueelle soviteltiin Guggenheim Helsinki -taidemuseota. Suunnitelma kaatui Helsingin kaupunginvaltuustossa vuonna 2016.

Nyt alueelle kaavaillaan muun rakentamisen ohessa uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota, josta ei ole tehty vielä rakentamispäätöstä.

Alueesta tekee erityisen se, että se on osa kansallismaisemaa. Kyse on lisäksi suurelta osin valtakunnallisesti merkittävästä kulttuuriympäristöstä.

Lue lisää: Jättimäinen alue vapautuu rakentamiselle Etelä-Helsingissä ja muuttaa merellisen maiseman täysin – tutkija: ”tässä rakennetaan lähiökaupunkia”

Tässä ovat ehdokkaat.

Ahti

Ahti-nimisen suunnitelman taustalla on ahvenanmaalainen pankki Ålandsbanken. Pääsuunnittelijoina on kaksi arkkitehtitoimistoa: Arkkitehdit Tommila sekä Arkkitehdit Rudanko & Kankkunen. Tommila oli mukana suunnittelemassa muun muassa Keravan asuntomessujen voittoisaa puukerrostaloa. Rudanko & Kankkunen tunnetaan useista koulu- ja päiväkotirakennuksista.

Ahdissa yhdistyvät ammattitaitoinen kaupunkisuunnittelu, arkkitehtuuri, julkiset ulkotilat, kestävä kehitys sekä monipuoliset toiminnot, tuomaristo lausui maaliskuussa 2022.

Boardwalk

Boardwalk-nimisen ehdotuksen takana on suomalainen kiinteistökehitysyhtiö Aalto Development. Suunnitteluun on valjastettu menestyksekäs arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki sekä maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä.

Lahdelma & Mahlamäki suunnitteli Trigoni-pilvenpiirtäjät, ja toimisto sai laajaa kansainvälistä huomiota Varsovaan suunnitellusta Puolan juutalaisten historian museosta. Näkymä tunnetaan muun muassa Töölönlahden puiston suunnittelusta.

Vaalea katosmainen rakennus. Sen läpi näkyy Uspenskin katedraali.
Boardwalk-ehdotuksen arkkitehtuuri on tuomariston mukaan ainutlaatuista ja veistoksellisia. Ehdotuksesta oli ennakkoon käytettävissä vain havainnekuvia. Kuva: Boardwalk / Helsingin kaupunki

Makasiinipromenadi

Makasiinipromenadin taustalla ovat merkittävä pohjoismainen kiinteistöalan yritys Nrep sekä suomalainen rakennusyhtiö SRV. Nrep nousi julkisuuteen Lapinlahden sairaala-alueen ideakilpailussa. Yhtiö olisi kehittänyt aluetta sillä ehdolla, että sairaalan kylkeen olisi rakennettu hotelli. Ehdotus kaatui Helsingin kaupunginhallituksessa kesällä 2020. Helsingin silloinen pormestari Jan Vapaavuori työskentelee tätä nykyä Nrep:n neuvonantajana.

Pääsuunnittelijana on Anttinen-Oiva-arkkitehdit, joka tunnetaan Helsingin yliopiston pääkirjastosta Kaisa-talossa.

Alueen historia on otettu Makasiinipromenadissa huomioon, ja kilpailutyö toimii tuomariston mukaan arvokkaan kulttuuriympäristön harmonisena jatkumona.

Saaret

Saaret-ehdotuksen takana ovat pohjoismainen kiinteistösijoitusyhtiö Niam sekä pääomarahastoyhtiö Taaleri. Suunnittelijoina on kaksi arkkitehtitoimistoa: K2S tunnetaan Kampin puisesta kappelista. White Architects on puolestaan yksi Pohjoismaiden johtavista arkkitehtitoimistoista, joka on suunnitellut Skellefteån uuden kulttuurikeskuksen (Sara) Ruotsissa. Kohde voitti kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinnon vuonna 2022.

Saaret-ehdotuksessa on ymmärretty ansiokkaasti paikan luonne. Työ vastaa hyvin kilpailun haasteisiin. Ratkaisu on tasapainoinen ja kokonaisvaltainen, tuomaristo summasi maaliskuussa 2022.

Kaupungin järjestämä kilpailu on tarkoitettu rakennus- ja kiinteistöalan yrityksille tai niiden muodostamille konsortioille. Samalla idealla etsittiin Keski-Pasilan pilvenpiirtäjille tekijää. Trigoni-pilvenpiirtäjähanke kaatui vuonna 2021.

Makasiinirannan kilpailu ei siis ole yleinen arkkitehtuurikilpailu, vaan arkkitehtitoimistot ovat mukana kokonaisuudessa, jota vetävät kiinteistösijoittajat ja rakennusfirmat.

Minkä ehdotuksen pitäisi voittaa? Voit keskustella aiheesta 24.11. klo 23:een asti.

Ehdotuksia kohtaan on osoitettu kritiikkiä. Kuuntele Kulttuuriykkösen keskustelua aiheesta tästä:

Helsingin Eteläsataman Makasiinirannan kohuttu suunnittelukilpailu ratkeaa kohta - kovaa kritiikkiä ehdokkaille
Helsingin Eteläsataman Makasiinirannan kohuttu suunnittelukilpailu ratkeaa kohta - kovaa kritiikkiä ehdokkaille

Lue lisää:

Miltä Helsingin Kauppatorin alue näyttää tulevaisuudessa? Joku näistä neljästä suunnitelmasta toteutuu lähivuosina

Millaiseksi muuttuu kansallismaisema Helsingin Kauppatorin vieressä? Katso juuri julkaistut yhdeksän kilpailuehdotusta

Suuria suunnitelmia Helsingistä lähtevälle laivaliikenteelle: Ruotsinlaivat siirtyisivät Katajanokalle ja Tallinnan-laivat Länsisatamaan – autoralli Eteläsatamaan voi loppua jo viiden vuoden kuluttua

Yksi Suomen hienoimmista kansallismaisemista muuttuu pysyvästi Pasilan pilvenpiirtäjien myötä – maabrändäyksessä tornit menivät tosin jo muodista

Arkkitehtuurimuseon johtaja kaavailee uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta Suomi-brändin lippulaivaa: ”Miksipä ei museossa voisi olla sisällä kokonainen rintamamiestalo?

Suosittelemme