Hyppää sisältöön

Tämä aika tarvitsee pehmennystä, toteaa kissavideokurssille osallistunut pariskunta – näin elokuvaohjaaja neuvoo kuvaamaan eläimiä

Helsingin työväenopistossa alkaa uusi kissavideoiden tekoa opettava kurssi ensi keväänä.

Kaksi kissaa omistavat, helsinkiläiset Riikka Hentunen ja Börje Hiltunen osallistuivat tänä syksynä työväenopiston kissavideokurssille. Kissoista toinen, Kassu, osaa noutaa pallon korista.
Varpu Helpinen

Se kuulosti vitsiltä.

Näin helsinkiläinen Riikka Hentunen ajatteli selatessaan Helsingin työväenopiston kurssiesitettä. Hän etsi itselleen uutta harrastusta, kun hän huomasi kurssin, jota ei voinut ohittaa.

– Ajattelin jotain pilatesta tai joogaa tai sitten palaisin vanhaan yksinlauluharrastukseeni, mutta sitten näin Kissavideoiden ABC -kurssin, Hentunen kertoo.

Hänen piti vielä tarkistaa netistä (siirryt toiseen palveluun), pääkaupunkiseudun kansalais- ja työväenopistojen yhteiseltä ilmoittautumiskanavalta, onko kurssi todella totta.

Kurssin opettajana toimiva elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo oli tuttu nimi. Mahdollisuus opetella editointia sinetöivät Hentusen päätöksen ilmoittautua kurssille.

Myös puoliso innostui mukaan.

– En tiennyt, kuka on Kaisa Rastimo, mutta halusin mukaan, oli niin uskomattoman hauskan kuuloinen juttu, Börje Hiltunen naurahtaa.

Kurssi oli molempien mielestä hauska. Lisäksi Hiltunen sanoo, että nykyinen maailmantilanne tarvitsee kissavideoita.

Kurssi tarjosi samalla teinien vanhemmille hauskaa aikaa kahdestaan.

Perheessä on kaksi kissaa: yksivuotias siamilainen Kassu ja puolivuotias itämainen lyhytkarva Kerttu.

Kissavideokurssin vetäjä, elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo neuvoo kuvaamaan eläimen silmiä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Elokuvaohjaaja kehottaa leikkimään

Kissan ja kaikkien muidenkin eläinten kuvaamiseen pitää varata aikaa ja leikkimieltä, neuvoo elokuvaohjaaja Kaisa Rastimo.

– Asenne pitää olla iloinen, leikkisä ja utelias kuten eläimelläkin. Paljon menee pieleen, mutta se ei haittaa, Rastimo kertoo samalla, kun yrittää saada omasta koirastaan hyvää lähikuvaa.

9-vuotiasta Taistoa ei kuvaaminen kiinnosta ilman nameja.

– Se ei totellut minua, mutta siitä ei pidä hermostua, vaan yrittää vain rauhallisesti saada kontaktia. Lemmikit ymmärtävät yllättävän hyvin puhetta.

Kaikki tämän jutun videot, myös Kaisa Rastimon haastattelu, on kuvattu kännykällä ja siihen liitetyllä gimbaalilla, joka vakauttaa videon kuvaa.

Rastimon mukaan monet tekevät myös sen virheen, että kuvaavat eläintä ylhäältä.

– Elokuvassa ihmisen silmät ovat sielun peili, sama pätee eläimeen. Pitää mennä eläimen silmien tasolle.

Myös valon määrää ja suuntaa kannattaa miettiä.

– Esimerkiksi aurinkoisella säällä tausta ylivalottuu helposti. Jos haluaa saada tummasta turkista sävyjä esiin, kannattaa näppäillä tarkennusta eri kohtaan kännykässä ja eri valossa.

Rastimo neuvoo miettimään videolle eli tarinalle myös alun, keskikohdan ja lopun sekä käyttämään erilaisia kuvakokoja (siirryt toiseen palveluun), ei vain laajaa tai lähikuvaa.

– Kännykkäkamerat ovat nykyään niin hyviä, että niillä voi tehdä myös kamera-ajoja, jolloin videoon saa elokuvallisempaa ilmaisua, hän vinkkaa.

Omasta mielestä hyvän ja ainutkertaisen materiaalin Rastimo neuvoo tallentamaan pilveen kännykän sijasta.

Kaisa Rastimolla on paljon kokemusta muistakin eläimistä kuin omasta Taisto-hovawartistaan. Hänen ohjaamassaan Myrsky-elokuvassa päähenkilöä, kaukasianpaimenkoiraa, näytteli 70 eri koiraa, joita ohjasi eläintenkouluttaja Tuire Kaimio. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Moni pelkää turhaan editoimista.

– Uteliaisuuden avulla pystyy oppimaan vaikeiden editointisovellusten käyttöä. Ota asenne, että mitäs tapahtuu, jos klikkaan tuota nappia. Sieltä aukeaa kokonainen maailma.

Rastimo kuitenkin myöntää, että kunnianhimoisempaa kissavideota on helpompi editoida tietokoneella kuin kännykän pienessä ruudussa, koska myös äänitehosteet ja musiikki kuuluvat hyvään kissavideoon.

– Tässä pitää muistaa tekijänoikeudet, mutta hakusanoilla royalty free, no charge, no coast ja free download voi etsiä ääntä tai musiikkia.

Kerttu on kuvauksellinen ja utelias kissa, rodultaan itämainen lyhytkarva. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Rastimo painottaa kursseillaan myös kunnioittavaa suhtautumista eläimiin. Eläin ei saa missään nimessä kärsiä kuvaamisesta eikä sitä esimerkiksi pueta nukenvaatteisiin.

Helsingin työväenopisto aikoo uusia tänä syksynä ensimmäistä kertaa järjestetyn kurssin myös ensi keväänä, jos halukkaita ilmoittautuu tarpeeksi.

Kissavideokurssin idean Rastimo sai vuosia sitten Espoon työväenopistossa, kun hänen videokurssilleen osallistuvilla oli vaikeuksia keksiä aihetta videolleen. Rastimolla itsellään oli tuolloin kissa, ja kissavideot alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa.

Tämän syksyn Kissavideoiden ABC -kurssille osallistui kyllä myös koirien omistajia.

Börje Hiltunen ja Riikka Hentunen tutkivat, millaista videota he saivat kuvattua kissojen tempuista. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Riikka Hentunen suunnittelee harjoittelevansa editoimista lisää omin päin nyt kun syksyn kurssi on loppunut.

– En ole ajatellut Youtubea, ehkä kavereille voin jakaa jotain, hän sanoo.

Puoliso Börje Hiltusta naurattaa, että nyt kaverit kyllästytetään kissavideoilla Facebookissa.

– Tämänhetkinen maailmantilanne tarvitsee kissavideoita ja muutakin pehmennystä tähän kovuuteen, hän summaa.

Kerttu ja Kassu vaativat pontevasti lisää herkkunaksuja, joita Yle Uutisten toimittaja ja kuvaaja veivät kissoille tuliaisiksi. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan 30.11.2022 kello 23:een saakka.

Enemmän aiheesta:

Toimittaja Antti Kurra soitti psykoterapeutille ja kysyi, onko hyväksyttävää katsoa Pentuliveä ilman tunnontuskia – katso video

Harrastaminen ei ole enää pelkkää hauskaa – tutkija: “Ehkä se on silmien avautumista sille, mikä sitä todellista hauskuutta on”

Suosittelemme sinulle