Hyppää sisältöön

Pohjanmaan halal-käräjät loppusuoralla Vaasassa – poikkeuksellisen laajan eläinsuojelurikosvyyhdin oikeusistunnossa ei yllätyksiä

Päätekijää syytetään törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Pohjalaismies teurasti lampaita leikkaamalla niiltä kurkun auki ilman tainnuttamista. Muita syytettyjä on kymmenen.

Laajan eläinsuojelurikoksen käsittely on edennyt suunnitelmien mukaa. Tiistaina kuullaan viimeiset todistajanlausunnot. Päätös jutussa on luvassa vuoden 2023 alkupuolella. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeudessa käsitellyssä laajassa eläinsuojelurikosvyyhdissä on tiistaina vuorossa viimeiset todistajanlausunnot. Loppupuheenvuorot pidetään perjantaina.

Jutun käsittelyyn oli varattu kahdeksan päivää ja mahdolliset lisäpäivät päälle.

Erikoissyyttäjä Jarmo Rintalan mukaan oikeusistunto on sujunut suunnitelmien mukaan eikä yllätyksiä ole tullut.

Kaikki vastaajat ovat saapuneet istuntoon kuultaviksi ja ainoastaan yksi todistaja on jäänyt saapumatta sairaustapauksen vuoksi. Häntä on tarkoitus kuulla käräjäoikeudessa tiistaina.

Syytteessä on pohjalaismies, jonka epäillään halal-teurastaneen 2 500 lammasta ilman tainnutusta.

Halal-teurastus on islaminuskon mukainen teurastuspa, jossa eläimen kurkku viilletään auki ja sen veret lasketaan pois sen jälkeen. Suomessa eläin täytyy eläinsuojelulain mukaan tainnuttaa ennen teurastamista.

Pääepäilty on myöntänyt eläinsuojelurikoksen – kiistää tekojen törkeyden

Päätekijää syytetään törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Lisäksi syytteessä on kymmenen muuta tekijää, joiden syytteet ovat vähäisemmät. Syytteen mukaan vyyhdissä mukana olevien tilallisten katsotaan tienneen pääsyytetyn lainvastaisesta toiminnasta.

Päätekijä on myöntänyt eläinsuojelurikoksen, mutta kiistää tekojen törkeyden ja julmuuden.

Rikosten epäillään tapahtuneen muun muassa Maalahdessa Pohjanmaalla. Syyttäjä on vaatinut päätekijälle vankeutta ja yli sadan tuhannen euron taloudellisen hyödyn menettämistä valtiolle.

Asian käsittelyssä on tarvittu myös tulkkeja, koska kaikki syytettynä olevat eivät ole äidinkieleltään suomenkielisiä. Rintalan mukaan monikielinen istunto on käräjäoikeudessa normaali prosessi eikä ongelmia sen vuoksi ole ilmennyt.

– Toki tulkkien käyttäminen aina vähän hidastaa käsittelyä, mutta mitään ongelmia se ei ole aiheuttanut. Se on toiminut hyvin.

Jutun päätös on tarkoitus antaa kansliapäätöksenä vasta tammikuun lopussa.

Suosittelemme sinulle