Hyppää sisältöön

Oluttuopit lensivät kaaressa, vaikka Englanti pelasi lounasaikaan – katso, kuinka Lontoossa riehaannuttiin MM-kisojen maalijuhlasta

Englannin maalitalkoot Irania vastaan saivat kansan villiintymään Lontoossa. Yle Urheilun asiantuntijan Jonne Kunnaksen mukaan Englanti avasi vahvasti, mutta kunnon mittarit ovat vasta edessä.

Englannin fanit riehaantuivat avausottelun voitosta Lontoossa.
Jussi Vainikka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Englannissa usko ”Kolmeen leijonaan”, menestymättömyydestään tunnettuun maajoukkueeseen, on palannut viimeisten vuosien aikana. Neljä vuotta sitten joukkue pääsi MM-välierään, ja viime vuoden EM-kisoissa finaaliin.

Qatarin kisojen avausottelun alla toiveet eivät ainakaan julkisessa keskustelussa olleet korkealla. Kuluneen vuoden tulokset ovat olleet huonoja ja ennen kaikkea peliesitykset kehnoja.

Myös Englannissa keskustelu Qatarin ihmisoikeustilanteesta on kiihtynyt turnauksen alla. Ennen Iran-ottelua suurin puheenaihe olivat sateenkaaren väriset kapteeninnauhat, joita Fifa kielsi käyttämästä. Englanti oli yksi seitsemästä maasta, jotka ilmaisivat pettymyksensä Fifan päätökseen.

Kaiken kukkuraksi ottelu alkoi Brittein saarten aikaa maanantaina kello 13 – ja vieläpä marraskuussa. Voiko kiistellyssä turnauksessa olla ainesta kansanjuhlaan, jota edelliset turnaukset Englannissa ovat olleet?

Kuvat Lontoon maanantai-iltapäivästä osoittavat, että kyllä voi.

Oluttuopit lensivät Lontoossa perinteisesti ilmassa, kun Englanti takoi maaleja Iranin verkkoon. Kuva: Getty Images
Ottelun aikainen alkamisaika, kello 13 paikallista aikaa, ei jarruttanut faneja. Kuva: Getty Images

Englanti löi Iranin maalijuhlassa peräti 6–2, mikä nostaa odotukset maassa kattoon, mutta onko juhlaan syytä jatkossakin?

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate luottaa tunnetusti samoihin pelaajiin ja niin myös MM-avauksessa. Erityisen suuressa valokeilassa Iran-ottelussa oli haukuttu ja hyljeksitty keskuspuolustaja Harry Maguire, joka putosi syksyllä Manchester Unitedin kokoonpanosta heikkojen peliesitysten vuoksi.

Lokaa Maguirelle on tullut jokaisesta ilmansuunnasta, mutta maajoukkueessa hän oli jälleen avauksessa ja puski ottelun alkuvaiheessa ylärimaan. Juuri erikoistilanteissa hän on Englannille iso ase. Yle Urheilun asiantuntijan Jonne Kunnaksen mukaan Maguiren ja jopa koko Englannin puolustuslinjan ongelma on selustan puolustaminen, jota laitapuolustaja Kyle Walkerin poissaolo loukkaantumisen vuoksi korostaa.

– Maguire ja jossain määrin muutkin alimman linjan pelaajat eivät ole nopeimpia, kun selustaa puolustetaan. Sitä testiä ei Irania vastaan vielä nähty.

Walkerin odotetaan kuntoutuvan Englannin seuraavaan otteluun Yhdysvaltoja vastaan. Irania vastaan Englannin laitapuolustajina pelasivat Luke Shaw ja Kieran Trippier. Kunnaksen mukaan Englanti näytti vahvalta kumpaankin suuntaan, mutta huomauttaa, että vastahyökkäysuhkaa Iran ei juuri tarjonnut.

Englanti takoi kuusi maalia Iranin verkkoon. Katso tästä ottelun maalikooste!

Hyökkäyspelaamisesta kuusi maalia oli todellinen myrskyvaroitus. Juuri maalinteko oli joukkueelle Kansojen liigassa aiemmin tänä vuonna ongelmallista. Kuudessa ottelussa Englannin tekemästä neljästä maalista kolme syntyi viimeisessä pelissä Saksaa vastaan, kun putoaminen B-tasolle oli jo varmistunut.

– Englanti pystyi laadukkaasti ratkomaan tilanteita, kun Iran prässäsi korkealta. Sieltä löytyivät selvät toiminnot, miten päästä linjojen väliin, hyökätä nopeasti selustaan ja päästä maalintekoalueelle. Vastaavasti pelissä oli merkkejä myös matalan blokin murtamisesta varsinkin ensimmäisen jakson loppupuolella, Kunnas kehuu.

Englannin muut vastustajat B-lohkossa ovat Yhdysvallat ja Wales, joista varsinkin odotetussa naapuri-Walesin kohtaamisessa matalan blokin murtamiseen tarvitaan monipuolisempia keinoja.

– Iran prässäsi vähän holtittomastikin korkealta, minkä Englanti pystyi hyvin purkamaan. Walesin matala blokki on paljon paremmin organisoitu kuin Iranin. Jenkit prässäävät varmasti korkeammalta, mikä on taas erilainen haaste, Kunnas sanoo.

Jude Bellingham ja Bukayo Saka olivat onnensa kukkuloilla ensimmäisessä MM-kisaottelussaan. Kuva: Offside via Getty Images

Prässi on Kunnaksen mukaan Englannille iso kysymys jatkossa myös toiseen suuntaan.

– Edelleen miettisin, kuinka korkealta he haluavat prässätä ja miten he pystyvät puolustamaan selustaa varsinkin niin kauan, kun Walker on pois.

Englantilaismediassa erityisesti nuorten Jude Bellinghamin ja Bukayo Sakan pelaaminen keräsi vuolaita kehuja. Bellingham, 19, puski maajoukkueuransa ensimmäisen maalin ensimmäisessä arvokisaottelussaan. Ratkaisevan rangaistuspotkun viime vuoden EM-finaalissa missannut Saka osui kahdesti.

Päävalmentaja Southgate oli BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) mielissään myös vaihtopelaajien panoksesta. Marcus Rashford ja Jack Grealish tulivat kentälle tehokkaasti.

Grealishin maalilla oli erityinen merkitys varsinkin yhdelle nuorelle jalkapallofanille. Grealish piti lupauksensa ja tuuletti maalia hiljattain tapaamansa 11-vuotiaan kehitysvammaisen faninsa toivomalla tavalla (siirryt toiseen palveluun).

Englannin kisaurakka jatkuu perjantaina ottelulla Yhdysvaltoja vastaan. Maat kohtasivat MM-tasolla edellisen kerran Etelä-Afrikassa kesällä 2010 ja jakoivat pisteet 1–1-tuloksella.

Suosittelemme sinulle