Hyppää sisältöön

Bensan kahden euron litrahinta tuli yhden vuoden ikään – hinta ei välttämättä pysy samana edes yhtä päivää

Polttoaineen myynti vähenee todennäköisesti tänäkin vuonna, mutta kallistunut hinta ei ole ainoa syy. Vastaava kehitys on jatkunut jo yli 20 vuoden ajan.

Toimitusjohtaja Janne Kanerva on huomannut, että kahden euron litrahinnalla myytävää bensaa ei tankata suuria määriä. Kanerva kommentoi aihetta Yle Kaakkois-Suomen uutislähetyksessä suorana maanantaina.

Suomessa on jouduttu tankkaamaan bensaa ja dieseliä noin kahden euron litrahinnalla nyt noin vuoden ajan. Maagisena pidetyn kahden euron rajan ylittyminen alkoi näkyä entistä useammin uutisotsikoissa viime vuoden lokakuussa.

Silloin esimerkiksi Yle uutisoi kahden euron rajan ylittyneen Nuorgamissa, kun eteläisesä Suomessa tankattiin samaan aikaan vielä parikymmentä senttiä halvemmalla litrahinnalla.

Sen jälkeen mittarikenttien hinnastoissa on käyty aika ajoin kahden ja puolen euron molemmin puolin, mutta halvimmillaan on toisinaan palattu alle kahden euron litrahintaan.

Kouvolan Anjalassa Neste-aseman toiminnasta vastaava Janne Kanerva tietää, että bensan tai dieselin litrahinnan vaihtelu voi olla nopeaakin.

– Meille tulee suositushinnat öljy-yhtiöltä kaksi kertaa vuorokaudessa, niihin sitten reagoidaan, paljastaa Anjalan autoapu -yrityksen toimitusjohtajanakin toimiva Kanerva.

Janne Kanerva sanoo, että huoltamoyrittäjä tekee tilin kaikella muulla paitsi polttoaineen myynnillä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Reagointi ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että hinta nousisi tai laskisi.

– Omaa hintaa täytyy peilata muiden hintoihin. Ainakin tällä alueella on pakko olla selvillä siitä, millä hinnalla muilla lähistön asemilla polttoainetta myydään, kertoo Kanerva.

Käytännössä kyse on siis kilpailusta, ja se tarkoittaa sitä, että yrittäjän on käytävä katsomassa muiden hinnat.

– Ei siinä muu auta, Janne Kanerva naurahtaa.

Tankataan ja ajetaan, maksoi mitä maksoi

Vaikka kahden euron litrahinta kirpaisee tankatessa, suhtautuu osa autoilijoista tilanteeseen silti varsin rauhallisesti.

Lappeenrannassa tankanneet Hannu Hätinen ja Marjut Pekkola sanovat, että polttoaineen hinta ei juuri ole vaikuttanut omaan arkeen tai ajamiseen. Molemmat sanovat kuitenkin tarkkailevansa ja vertailevansa hintoja.

– Tuttuja asemia kiertelen ja katselen hintoja, sanoo Hätinen.

Pekkola puolestaan sanoo vertailevansa hintoja netissä.

– Ajan aika vähän, joten maksaa mitä maksaa, silti tankkaan.

Kotikulmillaan Anjalassa tankannut Marja Danielsbacka sanoo, että ei ole vielä runsaassa vuodessa tottunut kahden euron litrahintaan.

– Mutta en toisaalta katso hintaa. Pakko on tankata, koska julkinen liikenne ei omiin tarpeisiin toimi. Tankkaan aina 20 eurolla, Danielsbacka sanoo.

Marraskuun viimeinen kokonainen viikko käynnistyi tankkaajien kannalta monin paikoin alle kahden euron hinnoilla.

Polttoaine.net-verkkosivuston mukaan 20 halvimmasta myyntipaikasta valtaosa myi 95E10-bensaa noin 1,9 euroa litra. Suurin osa halvimmasta polttoaineesta myytiin pääkaupunkiseudulla.

Perinteisten polttoaineiden kulutus vähenee

Bensan ja dieselin myynnin vähentymisestä on merkkejä ilmassa. Väheneminen ei tosin pelkästään johdu tämän vuoden hintakehityksestä.

– Myynti on laskenut koko 2000-luvun vuosittain parilla prosentilla, kertoo huoltamoalan yrittäjiä edustavan Liikennepalvelukauppiaat ry:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

Vaikka polttoaineet ovatkin kallistuneet, on kysynnän vähenemiseen myös muita syitä.

– Polttomoottoreiden eli bensiini- tai dieselkäyttöisten autojen tekniikka on kehittynyt, ja autot kuluttavat vähemmän. Lisäksi hybridi- ja sähköautojen tulo liikenteeseen on vaikuttanut bensan ja dieselin kysyntään, arvioi Salonen.

Janne Kanerva on omassa arjessaan myös kova polttoaineen kuluttaja. Siitä pitää huolen jo vuosia jatkunut harrastus ralliautoilun historic-luokassa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Janne Kanerva puolestaan kertoo havainneensa ainakin yhden ilmiön, johon kahden euron litrahinnalla on todennäköisesti ollut vaikutus. Bensaa tai dieseliä ostetaan nyt yhdellä tankkauksella vähemmän kuin aiemmin.

– Etenkin automaattitankkausten raportteja kun katsoo, niin sellaiset kymmenen tai viidentoista euron tankkaukset ovat lisääntyneet. Se näyttäisi tulleen kahden euron litrahinnan seurauksena.

Suosittelemme sinulle