Hyppää sisältöön

Kommentti: Lionel Messin viimeisessä saumassa piilee valtava ristiriita – fanien suuri toive pelaisi myös Qatarin pussiin

Lionel Messin suuri unelma MM-kullasta voi hyvinkin toteutua hänen viimeisessä turnauksessaan. Qatarin maaperällä se olisi ristiriitaista, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Lionel Messi pelaa Qatarissa uransa viidennet MM-kisat. Kuva: Lev Radin / Pacific Press / Shutterstock / All Over Press

Lionel Messi lienee MM-kisojen seuratuin pelaaja. MM-kulta on ainoa asia, joka häneltä jalkapalloilijana puuttuu.

Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen Copa American voitto toissa kesänä on vapauttanut Messin ja koko Argentiinan pelaamaan Albicelesten paidassa tavalla, jota historia siltä velvoittaa.

Ensimmäisissä MM-kisoissa Diego Maradonan kuoleman jälkeen Argentiina on yksi suurimmista voittajasuosikeista. Se ei ole hävinnyt 36 otteluun ja voi tiistaina nousta jakamaan miesten jalkapallon maajoukkuehistorian pisintä tappiotonta putkea Italian kanssa.

Jalkapalloromanttisesti ajateltuna juuri Messin ja Argentiinan voittokulku MM-kultaan asti olisi täydellinen kirsikka kakun päälle kenties maailman kaikkien aikojen parhaan pelaajan uskomattomalla uralla.

Lionel Messi sai vihdoin arvokisavoiton, kun Argentiina voitti Copa American kesällä 2021. Kuva: Getty Images

Jos Messi, 35, nostaa kultaisen pokaalin käsivarsilleen Qatarissa, sanan kenties voi edellisestä lauseesta ottaa viimeistään pois. Monien mielestä sitä ei tarvita, vaikka Messi ei suurinta unelmaansa saavuttaisikaan.

Jalkapalloromanttinen ajattelu on tosin näissä kisoissa vaikeaa. Sorrettujen vierastyöläisten tyhjästä rakentamat stadionit toimivat irvokkaana näyttämönä maailman suurimmalle urheilutapahtumalle, jonka perintöä lajipäättäjien ahneus uhkaa.

Messi on ennakkoon turnauksen suurin jalkapalloilullinen vetonaula, lähes myyttinen hahmo, joka hakee viimeistä kruunua uralleen. Tarina käynnistyy tiistaina ottelulla Saudi-Arabiaa vastaan samalla Lusailin stadionilla, jonne sen on tarkoitus päättyä MM-finaalissa kuukauden kuluttua.

Lionel Messi pelaa PSG:n paidassa toista kauttaan. Kuva: Getty Images

Tarinaa seuratessa on hyvä muistaa, että Messin huippusuoritukset ovat jo pitkään pelanneet Qatarin pussiin. Hänen palkkansa maksaa käytännössä Qatarin valtio, joka on kustantanut myös kaikkien aikojen kalleimmat ja absurdeimmat MM-kisat.

Messin seurajoukkueen, ranskalaisen PSG:n omistaa nimittäin Qatarin valtion omistama sijoitusyhtiö Qatar Sports Investments. Jo Barcelonassa Messi pelasi vuosia pelipaidassa, jossa loisti Qatarin valtion omistaman ja rahoittaman lentoyhtiön logo.

Siinä ei ole mitään yllättävää, ettei Messiltä kysytty Argentiinan ennakkopressissä yhtään kysymystä esimerkiksi ihmisoikeuksista. Sen sijaan hän sai aplodit poistuessaan lehdistötilaisuudesta, ja ehtipä yksi paikallinen toimittaja tunnustaa uutistoimisto AP:n mukaan argentiinalaiselle rakkautensakin.

Lionel Messin mediatilaisuus päättyi erikoisella tavalla, kun hän sai aplodit poistuessaan.

Eikä hän olisi mitään sanonut, vaikka olisi kysytty. Messi on aina ollut median edessä varautunut ja kommentoinut vain pelikentän tapahtumia, joten miksi hän nyt sanoisi mitään tahosta, joka maksaa hänen palkkansa?

Argentiinan ja Messin mestaruus olisi edullista Qatarin valtionjohdolle ja kaikelle sille, minkä pohjalle kiistellyt kisat on rakennettu. Toisaalta kultainen pokaali Lionel Messin käsivarsilla on myös juuri sitä, mitä suuri osa jalkapalloilevasta maailmasta haluaa nähdä.

Siinä vasta ristiriita.

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle