Hyppää sisältöön

Isä käytti jalkapalloa kurinpitokeinona, jotta pojasta tulisi Aasian paras – palvottu Son Heung-Min haluttiin MM-kisoihin jopa loukkaantuneena

Korean tiukka asevelvollisuus uhkasi katkaista Son Heung-Minin uran, kunnes mestaruus maajoukkueessa auttoi hänet Valioliigan maalikuninkaaksi. Nyt koko maa rukoilee hänen kuntoutumisensa puolesta.

Belo Horizonte on jäänyt brasilialaiseen jalkapallohistoriaan painajaismaisena näyttämönä.

Siellä jalkapallomaajoukkue koki MM-kotikisoissaan nöyryyttävän tappion Saksalle kesällä 2014. Kahta vuotta myöhemmin samainen Mineirão-stadion musersi Son Heung-Minin, Korean tärkeimmän pelaajan.

Olympialaiset eivät yleensä ole huippupelaajien tärkeyslistalla kovinkaan korkealla, mutta Rion kisojen jalkapalloturnauksessa Sonilla tuntui olevan kaikki pelissä. Korea hävisi puolivälieränsä Hondurasia vastaan, ja maajoukkueen päävalmentaja kertoi myöhemmin Sonin itkeneen tuntikausia.

Son oli kisoissa tavoittelemassa Korean kautta aikain ensimmäistä mitalia, mutta henkilökohtaisesti paljon muutakin. Naapurinsa kanssa yhä sotivan Korean asevelvollisuus koskettaa myös huippu-urheilijoita, ellei näille myönnetä verrattain harvinaista poikkeuslupaa.

Sonin kohdalla asiasta muodostui oma erikoinen saagansa, jota seurattiin kansainvälisessä jalkapallomediassa ja jännitettiin Koreassa jopa enemmän kuin maan varsinaista menestystä.

Huippujalkapalloilijalle vaihtoehtoja oli kaksi. Ensimmäinen tarkoitti pelaamista maan pääsarjassa armeijan joukkueessa, käytännössä mahdottomuutta. Toinen oli voittaa merkittävä arvoturnaus A-maajoukkueen kanssa. Silloin mahdollinen kahden vuoden palvelus muuntautuisi pelkäksi muutaman viikon peruskoulutukseksi.

Olympialaisissa matka katkesi, kuten myös MM-kisoissa kaksi vuotta myöhemmin Korean jäädessä alkulohkoon Sonin tehtyä kaksi joukkueensa kolmesta maalista. Tuolloin hän oli 26-vuotias, ja aika uhkasi loppua kesken, sillä takaraja palveluksen aloittamiselle oli 28 ikävuotta.

Jopa Tottenham huolestui niin kovasti, että se oli valmis ottamaan ylimääräisen riskin ja päästämään Sonin mukaan alle 23-vuotiaille tarkoitettuun Aasian-mestaruusturnaukseen, johon sai nimetä kolme yli-ikäistä pelaajaa.

Korea oli hallitseva mestari, mutta Son ei ollut mukana edellisessä joukkueessa, koska hänen silloinen saksalaisseuransa ei suostunut päästämään pelaajaansa turnaukseen. Tottenhamin oli pakko päästää, koska se ei halunnut avainpelaajansa lähtevän pitkään sotilaskoulutukseen, joka pakottaisi laittamaan urheilu-uran katkolle.

Armoton isä

Kierros kentän ympäri pitämällä palloa koko ajan ilmassa oikealla jalalla. Toinen kierros samaan tapaan, mutta vasemmalla jalalla. Loppuun vielä kolmas, mutta pomputtelemalla vuorojaloin. Son muistaa edelleen isänsä omalaatuisia harjoitteita lapsuudestaan.

Jos pallo putosi maahan, aloitettiin koko homma uudelleen alusta. Tosiasiassa kuri on siis ollut Sonilla syvällä selkäytimessä koko aikuisiän ajan ilman sotaväen apuakin.

Syy siihen löytyy kotoa, Sonin elämän tärkeimmästä mutta samalla myös vaativimmasta ihmisestä. Isänsä neuvoja pelaaja kuuntelee edelleen uskollisesti noustuaan jo maailman terävimpään kärkeen.

Son Heung-Min

Tottenham on noussut Koreassa suursuosioon aasialaisen tähtipelaajansa myötä.

Son Heung-Min

Spurs on jopa pelannut harjoitusotteluita Koreassa tavoittaakseen etäkannattajansa.

Son Heung-Min

Son on arvioitu Aasian seuratuimpien urheilijoiden joukkoon.

Isällä oli jo varhain usko siitä, että hän tietää, miten huippujalkapalloilija valmistetaan. Erityisesti hän uskoi tietävänsä, mitä ei kannata tehdä, koska peilasi ajatuksiaan omiin kokemuksiinsa jalkapalloilijana kotimaassaan.

– Oliko hän tiukka valmentaja? Kyllä, ja pelottava myös, Son on kuvaillut The Guardianin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) muistellessaan isän tapaa rankaista poikiaan riitelystä kotona.

– Hän määräsi meille molemmille neljä tuntia pomputtelua. Kolmen tunnin jälkeen näin kolme palloa ja lattia näytti punaiselta. Olin todella väsynyt, ja hän todella vihainen. Tämä on minusta kaikkein paras tarina ja puhumme siitä edelleen, Son jatkoi muistellessaan 10-vuotiaana kokemaansa kotikuria kuin mitä tahansa arkista kohellusta.

Isä on nyt kuusikymppinen, mutta valmentaa yhä Koreassa Sonin nimikkoakatemiassa. Oma poika pääsi huipulle, mutta ote ei ole löystynyt muita teinejä kouliessa. Nykyisin sanoille lisää uskottavuutta tuo pojan maine yhtenä Englannin Valioliigan vaarallisimmista pelaajista.

Poikansa kohdalla hän oli enemmän kuin omistautunut, muun muassa kaatamalla yli sata säkillistä suolaa koulun jalkapallokentälle, jotta pelaaminen olisi mahdollista ympärivuotisesti.

Periaatteistaan hän ei silti jousta nykyäänkään.

Sonilla ei ollut asiaa mihinkään joukkueeseen ennen teini-ikää, koska isän filosofiassa piti opetella perusasiat ensin. Laukoakin saa oikeasti vasta 15-vuotiaana, siihen asti pallo vain siirretään maaliin lähietäisyydeltä. Sama pätee nykyisen akatemian nuoriin, joista ainakin kolme on jo päässyt saksalaisiin seuroihin. Isän lisäksi myös Sonin veli työskentelee akatemiassa.

Vielä noustessaan edustusjoukkueeseen Saksassa Son teki vapaa-ajallaan ylimääräisiä harjoitteita isänsä alaisuudessa. Vielä pelatessaan Valioliigaa Tottenhamissa hän asui vanhempiensa kanssa. Naimisiin hän aikoo mennä isänsä kehotuksesta vasta jalkapallouransa jälkeen, koska muuten perhe menisi pelien edelle.

Son Heung-Min

Son on tehnyt Tottenhamille seitsemän vuoden aikana 96 maalia.

Son tuli Eurooppaan ensimmäisen kerran vuonna 2008 jättäessään koulut kesken tavoitellakseen paikkaa saksalaisen Hampurin akatemiasta. Paikka Bundesliigasta löytyi 18-vuotiaana ja kolmen kauden jälkeen matka jatkui Bayer Leverkuseniin. Sieltä korealainen ostettiin vuonna 2016 Tottenhamiin.

– Todella harvalla nuorella pelaajalla oli hänen asenteensa. Hän oli aina valmis oppimaan ja kehittymään. Aasialaispelaajat oli aina tunnettu teknisistä taidoistaan, mutta eivät voimatasoistaan. Hänellä oli molemmat, ja hän myös luki peliä hyvin, Hampurissa pelannut brasilialaislegenda Ze Roberto muisteli FourFourTwolle (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäinen kausi Englannissa pahasti vajaalla kielitaidolla toi myös ensimmäisen – ja tällä erää viimeisen – selkeän takapakin, kun Son koki jämähtäneensä pienempään rooliin ja kävi seuraavan kesän olympialaisten jälkeen pohjalla. Pelaaja pyysi seuralta siirtoa takaisin Saksaan, mutta ei lopulta lähtenytkään mihinkään.

Kärsivällisyys palkittiin, koska Sonista tuli varmempi ja tehokkaampi, ja seuraavalla kaudella hän ponnahti Lontoossa vaihtopelaajasta tähteyteen. Tutkaparista Harry Kanen kanssa muodostui yksi Euroopan vaarallisimmista.

Viime kaudella Son teki Valioliigassa 23 maalia ja voitti maalikuninkuuden kautta aikain ensimmäisenä aasialaispelaajana. Maaleista 12 syntyi vasemmalla jalalla, jonka pitäisi olla Sonin heikompi puoli.

– Tiesin hänen olevan oikeajalkainen, mutta varmistin aina, että hän laittoi joka kerta sukat, nappikset, kengät, housut tai minkä tahansa aina ensin vasempaan jalkaansa, jotta hän ei koskaan unohtaisi molempijalkaisuuden tärkeyttä, isä kertoi The Athleticille (siirryt toiseen palveluun).

Pelastava voitto kaukana parrasvaloista

Tottenham pelasi jo Valioliigaa syksyllä 2018, kun sen tärkeä tähti oli maapallon toisella laidalla, maajoukkueensa kapteenina.

Kaikki oli jäänyt lopulta hiuskarvan varaan, sillä Korea kohtasi finaalissa Japanin, eikä kumpikaan onnistunut maalinteossa Pakansari Stadiumilla Indonesiassa. Sonin kannalta viimeinen mahdollisuus saavuttaa kovasti kaipaamansa poikkeuslupa venyi tasatilanteessa yli varsinaisen peliajan.

Nolla rikkoutui jatkoajalla 93 minuutin kohdalla. Viisi japanilaispelaajaa ympäröi Sonin rangaistusalueella, mutta tämä syötti pallon viereensä ja laukaus tuotti avausmaalin.

Vajaat kymmenen minuuttia myöhemmin Son antoi vapaapotkusta keskityksen, joka puskettiin maaliin. Japani onnistui kaventamaan, mutta ei tasoittamaan.

Heti loppuvihellyksen jälkeen kamerat löysivät täyttä vauhtia juosseen Sonin, joka hyppi joukkuetovereidensa syliin ja juhli uransa tärkeintä voittoa. Pian hän kirmasi ympäri kenttää Korean liput molemmissa käsissään vältettyään jalkapallouransa suurimmaksi uhkatekijäksi kuvaillun pattitilanteen.

Vuonna 2020 pakollinen tynkäpalvelus hoitui helposti, kun jalkapallosarjat keskeytyivät pandemian vuoksi. Son ennätti kotimaahansa palvelemaan kolmen viikon ajan ja kasarmeilla jouduttiin erityisiin turvatoimiin, jotta intohimoisten fanien tiedonjanoa ruokkinut media ei pääsisi vakoilemaan tapahtumia.

Son Heung-Min

Alemmankin tason maajoukkueturnauksen mestaruudella oli suuri henkilökohtainen arvo.

Son on itse nimennyt Cristiano Ronaldon esikuvakseen ja kotimaassaan hän on samanlainen idoli. Pelinumerokin, 7, täsmää.

Tottenhamin ottelut ovat houkutelleet jo vuosien ajan paikalle korealaisia katsojia sekä toimittajia, jotka ovat omistautuneet yhden miehen asialle. Lontoossa vierailevat korealaiset löytävät yleensä tiensä myös Tottenhamin harjoituskeskukseen nähdäkseen "Sonaldon" saapuvan.

– Hänen vanhempansa kertoivat hänen olevan todella kuuluisa Koreassa. "Sonny" aina sanoi, että ei se niin pahaa ole, koska hän ei ikinä sanoisi olevansa tähti. Sitten saavuimme Koreaan ja kaikki oli hullua. Sitä ei voi kuvitella, ellei sitä näe omin silmin, entinen Tottenham-pelaaja Kevin Wimmer sanoi viime vuonna (siirryt toiseen palveluun).

Aasiasta ei ole koskaan tullut yhtä hyvää jalkapalloilijaa ja siltä osin Son kantaa koko maanosan paineita harteillaan. CNN:n mukaan hän oli jo vuonna 2019 Aasian suosituin urheilija. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja sille, kun Korea pelaa MM-kisoissa ja kaikki katseet kohdistuvat sen palvottuun kapteeniin.

Vain viikkoja ennen MM-kisoja Son loukkaantui ja joutui kasvojensa luunmurtumien takia leikkaukseen. Ainakaan tuolloin ei ollut mitään varmuutta siitä, pystyisikö hän pelaamaan MM-kisoissa. Varmaa oli vain se, että hänet valittaisiin kisajoukkueeseen, koska Sonin merkitys Korealle on niin valtava.

– Koenko olevani maani lähettiläs? Totta kai, minun on pakko olla. Kun pelaamme kolmelta iltapäivällä, Koreassa on keskiyö. Kun pelaamme Mestareiden liigaa kahdeksalta, Koreassa kello on viisi aamulla. Silti he katsovat minua televisiosta. Minun on hyvitettävä se heille. Otan siitä suuren vastuun, Son sanoi The Guardianille vuonna 2019.

Lähteet: The Guardian, AP, FourFourTwo, CNN, DW, The Athletic