Hyppää sisältöön

Perämeren jäätyminen alkoi – jääasiantuntija: ”Ei sinne vielä kannata mennä”

Talven ensimmäiset jäät ovat muodostuneet Perämeren pohjoisosan sisimpiin lahtiin Tornion ja Kemin edustalle.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntijan Jouni Vainion mukaan jäällä voi kävellä vasta, kun teräsjäätä on 10 senttiä. Arkistokuva. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Perämeren jäätyminen on alkanut, kertoo Ilmatieteen laitos. Suomen rannikon talven ensimmäiset jäät ovat muodostuneet Perämeren pohjoisosan sisimpiin lahtiin Tornion ja Kemin edustalle.

Jään määrä ja paksuus lisääntyvät kuitenkin hitaasti, koska näköpiirissä on lähinnä heikkoja pakkasia. Jäälle ei siis kestä vielä mennä.

– Eilen meille tuli Torniosta ensimmäinen jäänpaksuushavainto, että jää alkaa olla sellaista noin viisisenttistä. Mutta kyllä se on niin ohutta, ettei sinne vielä kannata mennä, Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio kertoo.

Jää ei myöskään ole joka paikassa samanpaksuista, Vainio muistuttaa.

– Vaikka se jossain saattaa olla viisi senttiä ja ylikin, niin ei siitä kauas tarvitse mennä kun se on enää sentin tai kaksi. Sitten kun teräsjää alkaa olla sellaista 10-senttistä, niin siellä voi jo kävellen liikkua.

Tavallisesti talven ensimmäiset jäät havaitaan Perämerellä jo marraskuun toisella tai kolmannella viikolla.

Lokakuu ja marraskuun alku olivat kuitenkin lämpimiä, joten Perämeren pintaveden lämpötila on nyt noin asteen keskimääräistä lämpimämpi.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle